Posts on April 2014

Vila, lagom och däremellan (tips på matställe Sthlm)

Med motivation satte jag mig för att jobba denna Valborgsmässoafton. Du kanske undrar var jag fick den energin ifrån? Och dessutom på kvällstid? Jo så här: efter att ha haft en härlig förmiddag och lunch med den här tjejen fick jag en massa energi. Och poängen jag försöker göra är rätt enkel: i vila och i återhämtning föds nya krafter som du sen kan förvalta. Genom att ströva på stan, ta en kaffe på Kulturhuset, besöka Film och Musikbiblioteket, snacka olika språk och äta en riktigt bra tortilla och smoothie från himmelen så hamnade jag i en skön produktiv stämning.

 

Squeezed Up

 

Squeezed up menu Asia Pietrzyk
Tips på schyst mat. Jag höll mig mätt länge, och det var positivt! Jag åt en tortilla med lax och massa andra nyttigheter! Bilden är en skärmdump från Squeezed Ups hemsida.

 

Klicka på bilden om du vill komma till Squeezed Ups hemsida

Har du varit där? Finns på SATS Spårvagnshallarna samt vid Hornstull. Dessutom öppnas snart ett till Squeezed Up på Stureplan.

Restless in life

Tyresta

En viktig fråga att ställa sig då och då är: varför? Varför gör vi som vi gör, trots att det vi egentligen vill är långt därifrån (?). Ett av svaren är kanske att vi lever normativt. Våra val baseras på vad som förväntas av oss. Den finns en lust, ja, att höra till. Vi sneglar på grannen och tänker: det är kanske så man gör?

Om jag skrotade några av dessa föreställningar skulle jag gärna:

Skriva den där boken. För den finns ju där [inuti]
Bli nöjd snabbare med det jag presterar. Tillfreds.
Byta bort online mot offline
Gå långt lite oftare. Värdesätta ledig tid lika mycket som debiterbar tid.
Leva mer kompakt.

Jag är lite nyfiken på olika saker just nu. Bland annat släpper Nina Åkestam sin bok snart, med titeln Meningen med hela skiten.

Det är väl en bra fråga att ställa sig. Vad är meningen med skiten egentligen?

Tyresta
Longwalks ftw
En Emilia

 

Downshifting-gudinna. Ja eller nej? (3 tips)

Grön kvist

Målbilder. Pratas om i idrottssammanhang, livet i stort och på din arbetsplats. Men jag tänker mig en Nubild istället. Vad vill jag uppleva nu? Med den tanken går jag snart in i maj månad. Ännu en nystart, och mina första fyra kan sammanfattas med ordet Medvetenhet. Det är många saker som jag behöver bli bättre på. Men är det något jag är, så är det medveten. På gott och ont. Jag vill vara Downshifting-gudinna, men precis som många andra tycker jag att det är kul med utveckling och utmaningar. Att lära sig något nytt är ju fantastiskt roligt, och i mitt frilansliv är det som att gå på kurs dagligen. Men som ett återkommande mantra, blir det ändå oftast Lugnet som jag saknar, och som jag skapar.

3 bästa tipsen för Lugn & Ro

1. Gå riktigt långt. Jag snackar minst en mil. Och sätt dig sedan på närmsta bänk. Ät ett mellanmål. Och där någonstans har du öppnat upp för lugnet. Jag gjorde senast i förra veckan en Gröna Linjen vandring tillsammans med min bästa vän Sven. Vi gick så nära tunnelbanans gröna linje, från Farsta Strand, mot Skogskyrkogården och sedan svängde vi av mot Sockenplan. Bänken stod där i en busskur och väntade på oss.

2. Bestäm dig för en lugn stund under kvällen. Skriv dagbok eller läs en bok. Jag är just nu nyfiken på Maja-Stina som släpper boken Jag bara tvingar mig lite.

3.  Planera. Se över kommande vecka, bestäm dig för vad du ska göra, gärna i lagom omfång, och tillåt dig sedan att vara nöjd. Kör enligt planering, och forcera sedan inte att göra mer. Är du klar – så är du klar. Gå ifrån att vara prestationsprinsessa/prins till en vilo-guru!

Björk och fågelholk
Ut och gå
Två på promenad
Kvällars ljus

 

Här kan du läsa om min nystart i februari, mars och april.

Curla dig själv – 5 tips

Kvinna på skogsstig

Hjälper du gärna andra? Hur ser det ut med det egna curlandet? Att vara schysst mot sig själv är en konst i sig, men ack så viktig. Vad gillar jag och vad behöver jag? Fundera ett slag på saken. Saker som definitivt får mig på bättre humör är:

  1. Ha färdiga mellanmål i kylen. Det slår det mesta faktiskt. Just nu har jag gjort ett 20-tal sådana här och kan dra en lättnadens suck för denna vecka.
  2. Läsa den där boken. Hur ofta har jag inte tänkt att jag vill ta mig en stund med favoritboken? Lägg dig tidigare och läs!
  3. Promenad i vårkvällens ljus. Kika efter vad grannarna har för sig. Fota en björk.
  4. Ring en vän. Någon att snacka skit med.
  5. Umgås med ett djur. Gärna katt eller hund. Underverk!
Fågelholk
Holk i Enskede
Björk
Björk of the day

 

 

Min senaste vana (yoga)

Kundaliniyoga

Att bli av med ovanor jobbar många av oss med. Men det handlar egentligen om att byta ut en vana mot en annan. Jag har haft vanan oro, som jag nu byter mot en trevligare variant: yoga. Jag var på ett pass igår. Har under 2009-2013 gått regelbundet, men sedan valt att bara satsa på träningen på SATS. Vad hände? Den goda vanan saknades av min kropp och igår tog jag den tillbaka! Ni som undrar vilken sort: det är kundaliniyoga.

Vill du veta mer om (o)vanor? Kika in på min kortrecension av Vanans makt på Livskick – en ny bok från Natur&Kultur, skriven av Charles Duhigg.

Vilken vana vill du byta bort?

Kvinna yoga blommor
Yoga, lugn – två vanor att omfamna

Är det värt det? Några ord om käk

Clean eating. Kvalitet. Kalorier. Biggest Loser. Diet. Mat. Kost. Vi bombarderas med information – vi vill gärna veta vilken som är den bästa maten.

Den bästa maten är den som fungerar för dig. Och för det krävs lite experimenterande. Kunskap är en annan komponent. För hälsans skull tror jag absolut att maten har en avgörande roll. Men det kan också gå snett, när vi börjar med beteenden som innebär bestraffning och belöning. Att ha ett onaturligt förhållande till mat är nog ett klassiskt problem i vår tid. Särskilt med tanke på det nästintill galna fokuset på mat. Vilken är den bästa paprikan liksom?

Min personliga inställning till mat är

  1. Det är en viktig del av vår vardag. Om man räknar fem måltider om dagen (frukost, lunch, middag samt två mellanmål) blir det 1825 måltider om året. Klart som korvspad.
  2. Må bra hör ihop med mat. Det betyder också bestraffning är långt ifrån hälsosfären. Kanske belöning likaså. Jag önskar alla ett schysst förhållande till käk.
  3. Det finns mat som inte passar oss. Själv upptäckte jag ”boven” gluten för ett drygt år sedan. Och effekten av att utesluta har varit avgörande. Min mage mår bra, och även psyket. Det är därför jag uppmanar alla att testa sig fram.
  4. Leta kunskap och äta rent. Ju mindre behandlad en råvara är, desto mer nytta för kroppen? Mat som funktion har jag fastnat lite för. Kroppen är en maskin som behöver bränsle, av fin sort. Men det handlar om balans. Det ska vara kul med de här 1825 måltiderna.
  5. Äta varierat. Det gör mig nöjd. Och är jag nöjd med vanlig mat är jag inte särskilt intresserad av halvfabrikat eller torftiga bullar från Pressbyrån. Jag gillar ju också gottesaker, men jag väljer tillfällena. Inte som belöning eller bestraffning, utan som en långsiktig intagsstrategi. Det går per automatik.

 

En tallrik med quinoa, makrill, somriga grönsaker och kikärtsbiffar
En tallrik med quinoa, makrill, somriga grönsaker och kikärtsbiffar
Older Posts »