RECEPT. Utan julgröt ingen jul – så tänker jag. Och den som mitt hjärta gör går inte av för hackor – den är så god. Släng er i väggen, färdiggrötarna i butiken! Den har allt: konsistens, smak, julkänsla – hela kittet. Det är klart att jag delar av mig med lite recept!

Julgröt ca 4 portioner

2 dl grötris

4 dl vatten

6 dl standardmjölk (röd)

3 dl grädde

ca 20 g smör

1 tsk salt

Strösocker

1-2 kanelstänger

Häll vattnet och grötriset i en stor kastrull. Tillsätt salt och en klick smör och koka upp under omrörning. Låt koka ca 10 min till vätskan är borta, tillsätt sedan mjölk och grädde samt lite socker och kanelstång. Koka på svag värmen under lock ca 15 min. Ställ kastrullen på en tjock träskäbräda och svep in den i ett par kökshanddukar. Låt stå 1 – 1½ timme. Värm på och servera med mald kanel, strösocker och mjölk.

Har du något julrecept att rekommendera? Som matchar vår julgröt?

Foto: Christofer Lind