Posts on May 2017

När du startar eget – börja med sälj (råd på vägen).

sälj driva eget enemilia

Jag har drivit enskild firma sedan 2009, men mer på allvar sedan kanske 2013. Det man ska komma ihåg är att jag är helt ensam i mitt företag. Det innebär att jag sköter allt – från ax till limpa.

För några år sedan gick jag på en nyföretagarträff, där Kicki som startat Middagsfrid talade. Hon sa det:

“lägg minst hälften av din tid på sälj”.

Det har jag tagit med mig – sälj är min högsta prioritet. Det är det som gör att jag kan ta ut lön varje månad, och det är också det som är navet: nya uppdrag, projekt och möjligheter. Jag både säljer till nya kunder, men också till befintliga. Jag tycker merförsäljning är smidigast, eftersom relationen redan är etablerad. Men att ta nya kontakter är också bra – man vet aldrig vad det kan leda till!

Jag lyssnade just på en av mina favoritpoddar, Stjärnsäljarpodden, där Patrik Nordqvist (Försäljningschefen) gästade. Några saker från avsnittet tar jag med mig. Både för att de förstärker sådant som jag redan själv tänkt, men också nya insikter som är värda att lyftas. Vill du lyssna på avsnittet har du en länk till acast här.

Nedan kommer resonemang kring sälj och diskussionsunderlaget är hämtat från podavsnittet.

Prio 1: sälj

Startar du eget så börjar du med försäljningen – det var också något som Patrik underströk. Han berättade också om vikten att veta vad man drivs av. Hans personliga reflektion var att han har ett frihetsdriv – vilket jag själv kan skriva under på. Det innebär att jag vill känna att jag styr, i termer av vilka uppdrag jag tar, hur upplägget är och vilka personer jag arbetar med.

Oavsett vad jag gör så är sälj:et i fokus, utan att för den delen ta udden av relationen. Jag jobbar relationellt, det är min absoluta styrka. Jag sitter inte och väntar på att “någon” ska ta kontakt.

Jag tar i 90% av fallen kontakten själv.

Vilket jag trivs bra med. Ibland är det utan ett erbjudande, men oftast med ett konkret förslag. Eftersom jag säljer text, så har jag jobbat mycket med att bli en riktigt bra spanare inom hälsa, vilket gör att de förslag som jag kommer med ofta är precis rätt i tiden. Att kunna branschen är viktigt, så jag vet när i tiden som kontakten ska ske. Det har också inneburit att jag bytt bransch, från renodlade förlag till företag. Anledningen är att digitalt är det som gäller, sett utifrån lönsamhet och att print går dåligt. Man ska komma ihåg att jag är mer en skribent än en journalist, och att jag har en bakgrund som civilekonom.

Lite om vad jag gör: Idag arbetar jag med olika redaktioner, ofta har jag relationer till redaktionschefer. Sen arbetar jag även med företag som behöver hjälp med nyhetsbrev eller skrivna texter utifrån kommunikationsbehov. Utöver det har jag också börjat ta marknadsföringsuppdrag, där det handlar om att skapa digitala kampanjer och sköta sociala medier (min guru är för närvarande Teknifik, som också har coachat mig. Missa inte hennes guide till Instagram stories som räddade mig häromdagen).

Sälja på ett modernt sätt?

En andra sak handlar om att sälja på ett modernt sätt. Där tror jag det helt beror på vilken bransch man är i, och vad man säljer. Jag använder mig av ett enkelt excelark där jag har koll på kontakten med mina kunder, och noteringar kring vad jag ska göra härnäst. Keep it simple är min devis och funkar för mig. Och jag jobbar alltid mot budget: hur mycket ska jag sälja för – och ser till att nå budget. Det är mina styrmedel. Patrik Nordqvist menar att renodlade säljare måste vara moderna i sitt tillvägagångssätt, och absolut. Men samtidigt: beror på vad du säljer och hur stora affärer du gör (mina gig är ju rätt enkla – ett ja eller ett nej).

Testa nytt.

Ja på den! För mig har det inneburit att jag utvecklar mina färdigheter och säljer numera projektledning och innehåll för webbkurser. Det är egentligen rätt mycket samma (skriva), bara en annan förpackning. Och det viktigaste: min marknad efterfrågar just det här. Och då behöver jag ha kontakt med andra beslutsfattare än mina tidigare redaktionschefer. Det är för mig att testa nytt. Patrik Nordqvist och värdarna för podden pratade om denna typ av flexibilitet också.

Hur lattjar du med konkurrenterna?

I podavsnittet togs även relationen till konkurrenten upp. Värdarna Tomas och Philip, samt gästen Patrik, har ett ganska pragmatiskt sätt att se på konkurrens.

“En konkurrent kan lika gärna vara en samarbetspartner”.

Jag har själv koll på skribenter som täcker samma områden som jag. Jag är generös med att dela med mig av tips om jobb eller fixa kontakter. Och det har betalat sig. Jag har flera exempel på där jag fått “tillbaka”. Så att ge, är att få. (passar på att tacka Maja-Stina Skarstedt, Jenny Sunding, Erik Rådström, Magdalena Bibik m fl)

Spaningar från Försäljningschefen

FörsäljningshcehefenLogo

Patrik Nordqvist skriver bloggen Försäljningschefen och han menar på följande:

1. Försäljning är något positivt, även omgivningen börjar tala gott om det. Och: försäljning är viktigt!
2. Många startar eget idag – och försäljning bör vara högst upp på agendan – vilket vi redan har varit inne på. Jag tänker på alla influencers, som behöver hitta samarbetspartners, där blir sälj:et en viktig del av verksamheten. Tips: gå med i Influencers of Sweden (jag är medlem).
3. Sälja via webben och andra digitala verktyg ska omfamnas och ses som möjligheter.

Veta mer om mig. Läs Mina tidigare jobb – a walk down memory lane.

Vad tänker du om sälj:et?

 

Eftertext

När jag läser detta skönjer jag en viss självsäkerhet. Måste bara flagga för: jag får förstås en massa nej – men det ser jag inte som något problem(längre). Det handlar om att se vad som saknas, vad kunden behöver osv. Men givetvis har jag också dåliga dagar, trots mina självsäkra uttalanden!

Jag säljer främst via mail och möten. Telefon är inte min grej.

Självförverkliga världen

självförverkliga världen

Jag vill slå ett slag för mänskligheten. Den där trappan vi masar oss upp för, Maslows behovshierarki, hur viktigt är det att nå toppen? Grunden läggs tidigt i västvärlden med mat på bordet och förhoppningsvis tak över huvudet. Har du en gång varit utan så är tacksamheten nära till hands när livet ordnar sig.

(jag undrar på vilket trappsteg som lugnet, harmonin och lättnaden befinner sig?)

För bakom de högre nivåerna gömmer sig också det som är människan till last: mycket vill ha mer. Utöver det är det många som vittnar: jag hade allt, men…

Den snäva cirkeln, och att självförverkliga sig

Vi självförverkligar oss som aldrig förr. Men hur gör man då, egentligen? *

Självförverkligande handlar sällan om någon annan än dig själv. Vi lär oss inte att hjälpa andra, utan det ligger alltid på någon annan att lösa de problem som omger oss, men som inte riktigt rör oss. Ofta tycks det vara staten som ska ordna till det, från vaggan till graven. Vi är måna om våra familjer, men det är en snäv cirkel som sluter tätt. Har ni kanske sett dokumentären The swedish theory of love? (länk till SVT Play) Den är riktigt bra – och också skrämmande. Summa summarum – ensam ska vara stark. Och är du inte det, så ska dina tidigare inbetalningar av skatt hjälpa dig på traven.

Bokomslag. Förlaget är Natur & Kultur.

* Jag har nyligen läst boken Vad vill du – egentligen? Den har ett existentiellt perspektiv. Jag tyckte om boken, om än lite svårtuggad ibland. Den kräver sitt tålamod och lite eftertanke. Det som jag fick upp ögonen för är begreppen “aktör” och “person” och hur dessa ska rimma med varandra. Att det som ligger i dina grundvärderingar behöver återspeglas i allt det som du gör (att vara aktör).

Om vi nu går utanför den egna sfären, så vill vi gärna vara nyttiga för andra.  Men det ska vara under ordnade former. Helst ska det kunna skrivas in i CV:et. Lite arbetslivserfarenhet på köpet. Med en guldstjärna i kanten.*

*ja, jag raljerar. Det finns så många som gör gott, men det behövs fler. Och jag menar att insatsen inte behöver betyda att du omkullvälter hela ditt liv. Många bäckar små och gräv där du står?

Jag tror att det är därför det är så svårt att självförverkliga samhället på kollektiv nivå, eller världen, för den delen. Varför skulle vi? Det ligger på någon annans bord.

Mer läsning Min lycka och 5 saker jag inte kompromissar med.

Vad gör du själv då? Rannsakning pågår

Klimatförändringar och uppvärmning? Jag läser just nu Naomi Kleins bok Det här förändrar världen. Kapitalismen kontra klimatet. Bara några sidor än så länge. Men också där finner vi förnekelse som främsta motstånd till förändring. Vi orkar inte riktigt. Det är klart: vi behöver få riktigt bra alternativ för att ändra våra beteenden. Annars: The show must go on. Jag undrar hur mina tankar kommer gå efter att jag läst ut hela boken.

Orsak verkan osv.

Varför görs ingenting då’rå? Vi måste ju efterfråga en hållbarare värld om vi ska få en. Lite upp till både mig och dig. Och: öppna upp cirkeln något. Vad kan du göra där du bor? Vi behöver lite samhällstjänst till mans. Att förvänta sig att saker och ting händer kräver ju lite mer än att du betalar skatt varje år. Jag är säkerligen minst lika bekväm med att rå om de mina som mina fellow swedes är. Men det börjar fresta på och jag har nött på trappstegen enligt Maslowsmodellen utan att riktigt nöja mig.

“Men vadå, jag är redan sönderstressad med det liv som jag lever nu, ska jag behöva göra ännu mer?”

Nja. Jag är ju av den åsikten att vi ibland målar in oss i hörn som formats av samhället. Det finns också sjuka organisationer som gör att ohälsa och stressrelaterade besvär sprider sig. Så jag tror vi börjar med att göra våra egna liv hållbara och förhoppningsvis kan det sprida sig så att vi kan självförverkliga världen. På alla plan.

Kan vi tillsammans förändra världen? Ja, det tror jag. Vad tror du?

Jag måste. Ingenting.

jobba mindre och ta det lugnt

Naturen har varit min tillflykt den senaste tiden. Ut och gå bara, tänker jag när det puttrar av rastlöshet i kroppen. Ut och gå. Och det funkar rätt bra, jag övar mig på att känna lite positiva känslor. Du kanske undrar varför? Tja, de har inte varit så enkla att känna tidigare. Så där går jag i skogen och känner mig rätt nöjd, och det är bra. Och det som gör det möjligt är att jag måste ingenting.

Det är så jag känner inför livet just nu. Efter ett drygt års shoppingfritt liv kan jag unna mig ledig tid, utan stress och måsten. Ofta väljer jag enkla nöjen, som att ta mig till Tyresta och vandra. Eller en cykeltur. Jag längtar efter att låna lite nya böcker, då de jag lånade sist är utlästa. Jag har jobb så det räcker och blir över, men jag måste ingenting. Att inte känna sig tvungen att vara produktiv ger mig energi: och jag gör mer än förr, fast med en annan utgångspunkt. Det handlar inte längre om pengarna, det handlar om att hitta någon form av riktning.

“Göra rätt för sig” ger mig knottror

Jag är smått allergisk mot meningar som slutar med att göra rätt för sig. Det enda rätta du kan göra är att må bra. Allt det andra som göra rätt för sig står för behöver brytas ner och analyseras. Nej, vi behöver inte jobba 40/60/80 timmar i veckan för att göra rätt för oss. Vi kan göra rätt för oss genom att fundera på vad vi lägger alla våra resurser på. Det vill säga: var landar pengarna, som du tjänar in, på? En stor del kanske går till boende och levnadskostnader, ja. Men resten då?*

* det finns såklart variationer i livsstil och ekonomi, självklart. Jag pekar inte med hela handen åt dem som bara har råd till mat och boende (been there, done that). Jag pekar inte hela handen åt någon, egentligen. Jag tänker att det finns de som verkligen brinner för sin sak, för sitt entreprenörskap, för sitt arbete. Det som gör att jag funderar är att vi är lite missnöjda med tiden, till mans. Eller missnöjda med orken, livet, relationer. Och där kan vi ju göra förändringar, eller hur? Jag är själv egenföretagare, med entreprenörskap i generna, det har varit mitt bästa beslut. Däremot försöker jag driva mig själv på ett hållbart sätt, där “nej” kan vara lika naturligt som ett “ja”. Jobba mindre ibland, är ok. Ta det lugnt är lika bra som att trycka på gaspedalen. Om inte bättre.

Om tid var en produkt eller tjänst, så skulle den sälja som smör i solsken. Det skulle säljas som aldrig förr, alla vill ju ha den åtråvärda Tiden.

Läs mer: Tidsbrist. 8 enkla sätt att ändra din syn på tiden.

Jobba mindre och ta det lugnt?

Guess what? Du kan få den, alldeles gratis. Eller om du vill: köpa loss den, byta till dig den mot att du arbetar mindre eller spenderar mindre stålars.

Jag vet att jag är obstinat på den här punkten. Jag fattar att för en stor del av mänskligheten är shopping, resor och allt det andra något positivt. Men i samma andetag som du shoppar loss, kanske du också känner att du inte riktigt har all den där tiden (eller för den delen: orken). Jag är också en av dem som fajtas med tid (det sitter liksom i ryggraden hos mig, att vara lite stressad. Jag jobbar på det) men jag tror mig vara rätt nära en förlikning. Att den tid jag har, den har jag.

Tyckte du om det här inlägget? Läs gärna Leva som minimalist? Dagen då jag verkligen fick nog.

Jag måste. Ingenting. För mig är det av största vikt. En lättnadens suck, tid som köpts loss.

Ps. Bodil Jönsson bloggar om tid – kika på det här inlägget.

Måndagslistan – vad händer just nu?

måndagslistan tyresta by enemilia

Hittade listan hos Sara, som i sin tur hittade den hos Sandra. Och nu min tur att copy paste. I alla fall lite grann. Min blev en måndagslista (älskar måndagar!).

Måndagslistan

jag gör: skriver ett långt porträtt på den den här pinglan. Vi fick till en Intervju + promenad + kaffe i fredags!

jag ska: jobba på en grej som jag starkt tror på, men riggar också ett hemligt team så att jag inte står ensam när det blåser.

jag kan: inte sluta tänka på hur glad jag är över ljuset som kommit. Trots dålig sömn (läs här) kan jag glädjas och känna en dos pigghet. Massa utevistelse. Spelar ingen roll hur trött jag är: ut, ut, ut säger Lilleman. Och jag lyder. Det här inlägget pryds av bilder från vår senaste utflykt till Tyresta by.

EnEmilia Tyresta by

jag köper: inga nya prylar. Näpp. Det har gått ett och ett halvt år sedan jag slutade, och jag har inte några skador av det. Läs mer om mitt shoppingfria 2016.

jag borde: meditera mer regelbundet. Jag saknar harmoni, det är nog därför jag sover dåligt.

jag måste: säkerligen en massa saker. Men jag vill inte måste:a.

jag vet: att det här året är ett av mina bästa! Tack för att ni hänger på!

jag tycker: att min nästa veckas vistelse i Åre känns lite drömmig.

jag tänker: alldeles för mycket. Seriöst. Stäng ner ibland, Emilia.

jag förbrukar: rätt lite.

EnEmilia Tyresta By

jag lyssnar: på musik mest. Men varvar också mellan olika poddar. Missa inte mina podtips!

jag drömmer: knasiga mardrömmar ibland. Usch. Men så skönt när jag förstår att de inte är sanna.

jag längtar: efter lite mer värme faktiskt. Jag älskar alla årstider, men känner att lite mer sol inte skulle skada.

jag fasar: inför att fasa. Det vill säga: försöker minska fasandet.

jag använder: min laddare minst en gång per dag (vilken då, tänker du. Svaret är: alla).

jag njuter: av tystnaden. Den är min bästa vän.

jag blir: chockad över dokumentären Fallet Kevin på SVT Play.

jag äter: gröt varje morgon. Med ett ägg i.

jag dricker: Kaffe. Kaffe. Kaffe!

jag brukar: förbereda morgondagens kläder på kvällen innan. Jag gillar att slippa tänka på morgonen.

jag tittar: för mycket i mobilen.

jag läser: en bok om finansvärlden. Inte jätterolig. Men vänder ändå blad?

jag vill: slappna av mer och känna mig harmonisk.

får tyresta by

Foto: samtliga bilder är tagna av Christofer Lind

Leva som minimalist? Dagen då jag verkligen fick nog.

minimalist och tiden

Jag funderar på det här med mitt leverne. Det som skiljer mig från den stora mängden är ju att jag har valt bort shopping. Men att definiera mig som minimalist? Jag började titta på Netflix, en dokumentär om några som kallar sig The minimalists. Vad gör en sådan? Äger rätt lite grejer, är en definition. Man har några saker som man verkligen gillar, och skrotar resten.

Varför passar jag att vara en minimalist?

Jag började fundera kring varför jag attraheras av det minimalistiska tänket. För det passar inte alla (uppenbarligen). Men hur passar det mig? Min första tanke är att jag under en längre tid av mitt liv haft det rätt knapert, med svaga ekonomiska muskler. På det har jag aldrig gillat att känna ekonomisk stress. Så – jag har lärt mig att leva enkelt eftersom jag varit tvungen till det.

Men det är något mer i det. Som handlar om värderingar. Jag vill ha tid för saker som är viktiga för mig. Krasst: shoppar du, så behöver du jobba ihop mer stålars. Jobba ihop: tar tid i anspråk. Så då väljer jag bort shoppingen. Nu har det gått nästan 1,5 år sedan jag slutade med shopping. På den tiden har jag köpt ett underställ, ett par byxor, en skjorta och en omgång smink (som kommer räcka i evigheter, så ofta som jag sminkar mig).

Jag tänker att det finns en klar koppling till min period av svår psykisk ohälsa. En period i livet som jag aldrig trodde att jag skulle komma ur. Att få tillbaka livet formar resten av livet. Alla gånger.

När jag tittade på Minimalism – a documentary of the important things så kom jag också i kontakt med det som stör mig mest just nu: att vi i hemmet har så mycket “clutter” överallt. Det är klart att vi också äger sådant som vi behöver, men det finns ett utrymme för rensning. Så är det. Det som gör det svårt för mig är att jag behöver kompromissa, eftersom jag också delar hemmet med min familj. Men det betyder inte att jag kan börja. Nu. Man kan säga att det var dagen då jag fick nog.

Börja i en ände.

Tänkt och gjort. Jag har haft en surdeg som väntat på mig länge. Jag gick ut till garaget. Därinne har vi saker från min flytt från Enskede. Jag rensade, och det enda jag hörde var: men va fan… som en reaktion på de saker som jag sparat. Jag gjorde mig inte av mina gamla dagböcker, för det är en process. Men däremot försvann två hela kartonger: gamla köksredskap samt köksprylar, och lite kläder. Allt det här åkte jag med till Fyndet, via Återvinningscentralen i Jordbro. Lättnaden var värd arbetet. Jag kände mig tio kilo lättare. Och det bästa? Att jag hittade mitt sykit – något som vi faktiskt har saknat!

Och jag tänker fortsätta här hemma. Min önskan är att vi gör det tillsammans, jag och maken. Och att vi hittar en kompromiss som vi båda är nöjda med.

Varför hetsen att ha färre saker, kanske du tänker. Jag med. Det känns naturligt för mig. Jag blir trött av att ha för mycket kring mig. Jag är inte för att äga, helt enkelt. Dela, det är en annan sak. Det är kopplat till frihet. Färre saker: du behöver inte lagra skiten (sorry). Och de få saker som du väljer att ha kvar: dem kan du ta vara på.

Tiden är knapp. Vi kommer alla behöva säga hej då. Och det betyder, i mitt fall, att jag vill vara öppen för det som är viktigt i livet. Shopping är inte en av de sakerna.

Tack för att du läste!

Emilia

Lägg gärna till mig på bloglovin.

PS. Några inlägg på temat leva enkelt.

Mitt mest lästa inlägg.

Att leva enkelt – om minimalism

Det shoppingfria 2016 skrevs det om en del i dessa inlägg.

Shoppingfritt i ett år – därför gör jag det

Vila från shopping & mina 10 regler

Att leva enklare (mitt shoppingfria år – facit)

Här ett livsresonemang:

Skala av. Vad är priset för harmoni, egentligen?

Har du sett dokumentären? Hur tänker du kring saker som du äger?

Dum i huvudet av att inte sova? (sova bättre nu tack).

sova bättre

Jo tack. Fyra dagar av dålig sömn (kittlar i halsen, svårt att sova, vaknar aptidigt osv) gör mig rent ut sagt: korkad. På riktigt alltså. Jag ska hälla upp kaffe i koppen och… öppnar mikron istället? Tappar orden, namnen och allt annat som egentligen är på min agenda. Jorå. Det går bra nu (glimten i ögat verkar vara på plats).

Så jag bromsar in en aning. Det får bli minsta möjliga ansträngning (ok. veckan med fyra deadlines). Men! Är så glad att jag snart ska iväg på en långweekend. Till Åre! Jag var ju där för några månader sen och tänkte: det här får bli mitt nya La Gomera (en ö utanför Teneriffa som jag just nu inte kan besöka). Tågresa, berg och ett skönt, aktivt hotell. Det. Kommer. Bli. Så. Bra! Det ger mig energi redan nu och jag åker på Kristi Flygare och tre dagar framåt.

Jag vill få ordning på sömnen. Jag är så grymt trött i huvudet och det känns som det är kortslutning. Jag tror att den här sömnbristen är hormonell och sviten av min förkylning. Sen har det hänt roliga saker, som det här till exempel: jag ska bygga program på Allt för hälsan, och moderera den scenen. Ni minns kanske förra året?

Sen ska jag med stor sannolikhet vara med i radio och prata enkelt liv och minimalism (mitt eget inlägg på temat). Stay tuned!

Cykla är en riktigt kul grej. När det väl är väder. Det var så blåsigt när jag cyklade hem från Starbucks att jag började skratta i blåsten. Åt min egen envishet. Hållbarhet all in (men ta bilen nästa gång?).

Näe hörrni. Klart jag ska få ordning på sömnen och sova bättre. Det går ju inte annars.

Sova bättre – tipsen som funkar för mig!

Ni minns kanske viloserien? Den finns i fem avsnitt, och i det första skrev jag om sömnproblem.

Bota sömnproblem? Viloserien #1

Jag har ju, tyvärr, haft erfarenheten av dålig sömn tidigare. Det skrev jag om i det här inlägget. Då tar jag fasta vid vad meditation har betytt för mig.

Gillar du tipsen? Följ mig gärna (bloglovin)!

Sömnproblem?

Om du gillar listor så är det här inlägget för dig. Du får också tips på ett program att lyssna till. Här är punkterna 5,6 och 7 som jag verkligen gillar. Läs mer i inlägget som ligger nedanför.

5. Få inte panik! Det kanske låter enkelt, men jag vet att det är svårt. Men hur du förhåller dig till dina sömnproblem psykologiskt kan påverka hur svårt/lätt du har att sova. Acceptans blir viktigt.

6. För sömndagbok: vad funkar? Skaffa kontroll

7. Kanske fånigt: men jag tog “hand om” min sovplats: ofta manglade jag lakan, och såg till att ha en skön säng.

Sömnproblem – vad kan man göra?

Vad händer hos er?
Older Posts »