Posts on April 2018

Fem anledningar att älska Återhämtning. Om att läka hjärnan.

läka hjärnan 1

En alldeles lång helg. En alldeles tom kalender. Vi tar varannan timme med lilleman. Det gör att närvaron finns där, liksom återhämtningen. Och jag ler. För jag har lärt mig att älska återhämtning. Vad hämtar du åter? Är du bra på att läka hjärnan?

Förra veckan körde jag fyra dagar med GastroNord, där jag arbetade som presentatör och moderator. Mitt jobb är alldeles bäst eftersom jag får göra det jag verkligen tycker om: möta människor, lära mig något nytt, samtala, skratta, skynda att lösa vissa problem, ta hand om en publik med förväntningar.

enemilia läka hjärnan
Foto: Sabina Arvidsson

Efter regn kommer solsken. Efter kraftansamling med urladdning kommer återhämtning. Jag har länge försökt och förstå återhämtningens verksamma parametrar. Vad gör den med oss?

Fem anledningar att älska Återhämtning.

1. Med återhämtning tankar du kropp och själ.

Du fyller på, det du använt. Och vad händer då: jo din hjärna blir snyggare i bemärkelsen: mer kraft, lättare att ta beslut, bättre idéer, snabbare lösningsförmåga. Hur du återhämtar dig? Ja, den är inte lätt, kanske särskilt eftersom många av oss skippar den helt.

⇒ läs Hur vilar man hjärnan? Listan: “Jag fungerar inte utan”
⇒ läs Återhämtning som prestation?

läka hjärnan 1

2. Med återhämtning respekterar du dig själv.

Jag vill påstå att vi bygger självkänsla genom att prioritera dig själv och dina behov. Respekt är viktigt. Det betyder inte att det är enkelt, men viktigt. Läs hos Clara Lidström om hur hon resonerar.

3. Med återhämtning kan du räcka riktigt långt.

Hållbarhet – på var mans och kvinnas läppar. Vi talar ofta om hållbart arbetsliv, men det blir lite luddigt. Men jag tror att det blir ganska glasklart när vi en gång dundrat i väggen, eller hur? Utmattning är inget som läker över en helg, det är jag själv ett kvitto på. Men att räcka länge, leva längre – all anledning att älska återhämtning. Att vara medvetet lat – det nya svarta.

⇒ läs Bokrelease av Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström & Erica Dahlgren
⇒ läs #Utmattad – det finns anledning att skriva

läka hjärnan 1

4. Med återhämtning ser du klarare. Läka hjärnan deluxe.

När vi kör på blir vi, lite fräckt skrivet, rätt dumma i huvudet efter ett tag. Med tunnelseende och andan i halsen är du allt annat än smart. Jag glömmer aldrig att jag faktiskt gick klart en universitetsutbildning, men med precis godkänt i mina ämnen (från toppelev till medelmåtta). Jag kunde inte tänka, läsa, koncentrera mig och fick anstränga mig oerhört. Jag blev anklagad av mina kamrater i grupparbetena för att vara omotiverad och att jag inte tillförde något. Jag kan inte annat än hålla med. Låt oss älska återhämtning och bli vassast av alla. Om det är det vi vill vara, förstås.

5. Med återhämtning föds mänskliga värderingar.

Jag är allergisk mot chefer och högt uppsatta som menar på att “det är bara att köra på”, eller som inte respekterar det faktum att människan är begränsad. Det är också därför jag driver eget, för att inte behöva motivera någon annan till varför jag tar ledigt när jag behöver. När du väl börjar återhämta dig, så kommer du inte förstå hur du gjorde innan. Du kommer bygga en bas av värderingar, där återhämtning är lika naturligt som aktivitet. Jag kan lova dig att när du lärt dig att älska återhämtning, så kommer många bitar att falla på plats.

⇒ läs Christopher Tolls krönika som blev en av de mest lästa artiklarna på Veckans Affärer.
⇒ läs Reflektionstid – ytterligare någonting som vi måste lägga till?

 

Livet kan både vara karriär och trädgård. Det är nog det jag försöker skriva. Och att jag skriver betyder inte att jag till hundra procent återhämtar mig, men jag blir smärtsamt medveten vad som sker, när jag inte gör det. Så upp på hästen igen. Vi är människor, som drivs av olika saker. Men vi har också ett samhälle som behöver justera sig. För att det på sikt lönar sig och ger avkastning (politiker gillar siffror, och jag kan slå vad om att vi kommer tjäna storkovan på återhämtning!)

Tack för att ni läser <3

vill du följa mig på bloglovin? Klicka här.

 

Bokrelease av Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström & Erica Dahlgren

hjälp jag är utmattad 1

Det larmas på alla håll – kring den sjuka stressen, kring människor, främst kvinnor, som drabbas av utmattning. Två som också erfarit detta är Clara Lidström, som driver kanalen Underbara Clara, samt hennes kollega Erica Dahlgren som är journalist och bland annat producenten av poden som jag nämner nedan. Två framgångsrika kvinnor, vars liv i många fall ses som förebilder, hamnar där vi absolut inte vill hamna. Nu har erfarenheterna blivit bok och jag deltog på en livepodd under torsdagskvällen, där En underbar pod med Clara och Erica satte stämningen för kvällen.

Hjälp jag är utmattad – en kväll med igenkänning.

Downtown Camper fick publiken möta och fysiskt delta i en liveinspelning av En underbar pod. Det bjöds på allvar, skratt, insikt och glädje, i en härlig mix. Clara Lidström och Erica Dahlgren release av boken Hjälp jag är utmattad fick ett fint mottagande. Och jag slås återigen av det faktum att när vi faktiskt pratar om utmattning, som minskar skammen något oerhört. Och det kanske är det viktigaste.

hjälp jag är utmattad 3
Erica Dahlgren i blått, till vänster bak: Linda Hörnfeldt som jag känner lite grann och till höger om henne: Clara Lidström. En mycket trevlig kväll!

Boken fick jag med mig hem, och jag tänker att jag skriver en recension i detta inlägg, när jag är klar!

Vad kan vi tänka om utmattning, egentligen?

Här är mina personliga reflektioner kring utmattning. Utmattning är en yttersta konsekvens av ett hypat tempo, både i arbetsliv och på hemmafront. Vi ska komma ihåg att stressen i sig, i lagom dos, egentligen inte är farlig, något som också upprepades flera gånger under kvällens liveinspelning. Det är bristen på återhämtning som är det. Och brist är kanske det som är signifikant för utmattning. Det kan vara brister på en arbetsplats’ kultur. Det kan vara brister i den inramning som vi slängs in i. Verkligheten. Även om det finns en lång rad symtom som kan karakterisera vår utmattning, och som där visar på hur vi är sammanflätade med varandra i hur vi fysiskt och psykiskt inte har några resurser att ta av, så är det nog faktiskt så att varje utmattning är unik.
Varför då?
Jag tror vi har en uppsättning av psykologiska processer som pågår i resan mot utmattningens rand. En del har svårt med gränssättning. Andra känner inte sina egna varningssignaler. En tredje befinner sig i en inre konflikt med chefens värderingar. Det som är en belastning för den ena, kanske inte alls påverkar den andra.
Men också: hur vi definierar meningen med våra liv.
Meningen med samhället. Hur vi pratar om arbetstider, vad som är värt att satsas på. Vad som är ok och vad som inte är ok. Väldigt mycket kanske faktiskt inte är ok. Den här blöta filten, så som jag upplever den, som läggs på samhället där vi alltid ska göra rätt för oss (vad det nu är? Är en utmattning en konsekvens av en j-vla massa rätt?), där vi ska “bygga ett samhälle”. Det ska stretas, det ska optimeras och det ska köpas tjänster så att vi blir avlastade. Vara:t i sig vete 17 om det ligger något värde i, eller vad säger du?
Förväntningar.
Samhällets förväntningar. Arbetsplatsens förväntningar. Andras förväntningar. Men också: dina egna förväntningar. Vi strävar mot att göra mer. Men vad är vinsten av det? Närvaron? Vi kanske istället behöver en kurs i att lata oss lite grann.
Beslut.
Allt räknas – hur vi bygger våra liv. Vad vi väljer att tacka ja till. Beslut som gynnar en utmattning?
Ett gemensamt ansvar för utmattning.
Ja. Kanske? Men hur? Clara Lidström och Erica Dahlgren har startat hastagen #hjälpjagärutmattad – för att lyfta, belysa och skapa ett community kring hur vi går vidare.
Det var några av mina tankar. Jag har skrivit flera inlägg på temat förr.
hjälp jag är utmattad 2 lalinda o alexandra bylund
Här Linda Hörnfeldt och Alexandra Bylund som också var på bokreleasen – så roligt att få samtala.
När jag dör vill jag ha känt något. Det är min mening med livet. Det finns en stor mening med jobb för mig, men det driver mig inte. Det jag drivs av är att vara hållbar, och det länge. Inte släcka bränder. Jag har två större utmattningar bakom mig och jag kan känna att jag har gjort min beskärda del. Jag känner inte att jag vill producera extremt mycket innan jag dör. Producera meningsfullt och möta människor. Jag vill kunna följa med en kompis till läkaren, lika viktigt som att ta ett jobbmöte. Inte konstigt att shoppingfritt känns meningsfullt för mig. Jag vill inte behöva “behöva massa pengar”. Jag vill behöva må bra och det är en helt annan sak.

Det här gör jag gärna.

Ni kanske minns mitt upprop för att leva lite mer hedonistiskt? Att få till njutning i vardagen är bara lätt, om vi gör det lätt. Så här kommer en lista på saker som jag gärna gör, för att påminna mig själv (och kanske er?) om att faktiskt ge mig själv förutsättningar att njuta lite mer!

» Jag yogar gärna. Och att det finns en kontinuitet. Jag tycker mig ha lyckats med det rätt bra. Just nu yogar jag gärna pass som gör min rygg smidigare, mitt humör bättre eller att jag varvar ner och återfår fokus. Jag prenumererar på Yogobe och använder tjänsten varje dag. Och så är det onsdagsyogan inne på Söder i Stockholm. Irl vs online: 1-1.

» Jag läser gärna. Just nu håller jag på att avsluta en deckare, men innan dess läste jag “Kalla mig galen” av Christian Dahlström, som också driver podden Sinnessjukt. Boken var dels baserad på hans egna livserfarenheter, men också intervjuer med kända svenskar som drabbats av psykisk ohälsa. Boken var intressant, kanske mest för att jag delar många av hans erfarenheter, framför allt när det gäller depression och ångest, men också tankarna kring hur vården fungerar (eller inte fungerar) och saker som man ställs inför när man är på botten (ekonomi, boende, relationer, läkare etc). Bra bok – det är något med att läsa om andras erfarenheter. Sen gillar jag skarpt Christians sätt att se på psykisk ohälsa – han är helt på det klara att det är inget att skämmas över. Strong!

» Jag stänger gärna av mobilen. Det är något som jag börjat göra mer aktivt på sistone. För jag märker att jag blir lite lätt illamående (på riktigt) av att skrolla. Nu försöker jag vara lite mer sparsam och leva livet offline. Det är något positivt!

Läs gärna Sammanfattande digital disciplin för 2018, med konkreta tips och råd!

» Jag är gärna utomhus. Kanske särskilt nu. Den här med våren blev något alldeles särskilt detta år. Jag hör fåglarna, jag njuter av ljuset och jag vill inte gå in.

» Jag lär mig gärna. Och det på olika sätt. Men jag föll lite grann för den här texten av Fredrik Bengtsson, psykolog. Sammanfattningsvis: vi stressar och vi bränner ut oss, men trots att vi ges yttre förutsättningar att ta det lugnt har vi svårt att göra det. Det saknas ett inre “hur”. Så vi kan gå sjukskrivna utan att bli bättre, för att den inre stressen och sättet som vi ser på oss själva och världen är inte kompatibelt med att vara utbränd eller sönderstressad.

»  Jag tittar gärna på Elin Keros filmer på Youtube! Jag tar gärna emot tips på liknande feelgood – konton!

Vad gör du, gärna?

Imorgon är jag glad.

Några dagar. En vecka kanske? Jag sprang in i mörkret – det sög in mig likt ett svart hål. Men jag gav det en match. Jag är inte starkare än min senaste natts sömn. Skillnaden? Jag är inte rädd lika länge. Erfarenheten är min styrka!

14 dagar sedan: Jag är baske mig beslutsam. Den gångna veckan smakade surt i själen. Och jag blev uppriktigt rädd. Det är som att stå helt naken, utan filter och höra sig själv viska: “inte igen”. Och jag överraskas av svaret: “nej, inte igen”. Jag talar om den där ångesten, som jag delvis tål väldigt bra. Som jag gått i terapi för. Som jag förstått är lika mycket drivkraft som smärta.

7 dagar sen: jag fixar det. Jag fixade det. I fix me. Jag la till 45 minuter promenad i rask takt per dag + yoga och det funkar. Det betyder att jag fortsätter. Jag minns känslan av rullgardin, tung kropp, tungt sinne. En millimeter hopplöshet. 100 meter beslutsamhet.

Idag: Jag har tyckt det varit svårt att skriva när jag är i en fas av återhämtning. Lagen är: minsta möjliga ansträngning och ett stort fokus på just de två sakerna som förmodligen är hälsa med stort H för mig. Att röra på mig och att yoga. Enkelt, men så svårt? Nja. Enkelt. Det är ett val bland många andra, och jag säger ja till det. Om val förresten – lyssna på Träningsglädje TALKS nya säsong, där Sara Rönne bland annat talar om vikten att välja.

 Nu blir livet så här: att imorgon är jag glad.

Det här var från i måndags. Jag träffade en av mina bästa vänner. Och även om jag var lite tung till sinnes så fick vi en bra dag ihop. Ett sätt att bryta negativa tankar är att faktiskt umgås. Och vi körde med appen Karma, fick en gofika för halva priset. WIN!

 

Om du undrar varför det blir så här – läs gärna inlägget #Utmattad – det finns anledning att skriva eller också Att vara utmattad & driven. Samtidigt.

Hoppas att ni har en fin helg!

Emilia