Posts on November 2022

En kärlekshistoria att lyssna till

återhämtning tips blogg

När jag var i närheten av hemmet för några dagar sen så såg jag att vårt äppelträd gått av nere vid roten. Eller ja, vält helt enkelt. Förmodligen på grund av all snö och att det växt till sig på ett sätt som inte fungerade tillsammans med vår fasad. Jag drog mig till minnes att jag i år plockat äpplen ordentligt (mycket tack vare ett lån från grannfrun, hon hade en äppelplockare som jag kunde använda då vår gått sönder) så att vi har för hela vintern. Lite tacksamhet över det. Men nu behöver vi ta tag i att såga ned det vi kan och transportera bort det. Först hade vi tänkt leja ut jobbet, men min mamma övertygade oss att vi själva kunde göra jobbet. Jag tror också att mamma har tillgång till en motorsåg. Så synd på det vackra äppelträdet, det var verkligen ett självklart träd hos oss. Min kompis Maria sa att vi planterar ett nytt till våren. Var sak har sin tid.

Här får du ett lästips också: Ägodela

äppelbild

Jag gick en promenad någon dag senare och lyssnade på en kärleksdokumentär. En så fin berättelse och så spännande att lyssna på. Medan jag lyssnade gick jag min vanliga runda. När jag kom hem till trädgården fortsatte jag att lyssna och samtidigt började jag såga i äppelträdet. Kombinationen dokumentär och trädgårdsarbete var bra. Hoppas att du också vill lyssna. Och jag hoppas vi “ses” här på bloggen snart igen!

äppelbild

Jag försöker med lite nya vanor hemma. Yoga på schemat. Har bland annat köpt ett sömnpaket där två yogalärare inspirerar till rörelse, meditation och lite annat smått och gott. Min kropp känner sig lite orolig dessa dagar och då är det skönt att göra till exempel yinyoga. I den bästa av världar: yoga morgon, lunch och kväll. Varför? Lika mycket som jag behöver aktivera mig på dagtid, lika mycket behöver jag ge kroppen regelbunden läkning. Genom kroppen når jag också huvudet, det är jag säker på. Utöver det: äta bra och regelbundet, men det ser jag inte som en utmaning utan något som jag redan gör. Sa jag att jag vill sova gott? För det vill jag!

Har du någon vana du skulle vilja anamma?

Tack för att du läser – det känns fint 💚

Tänk vad året har gått? Mina nya tankar om Black friday

Det känns nästan surrealistiskt. Att året gått så snabbt? Vi har en dryg månad kvar på det här året och jag funderar på vad jag ska göra i december. Har du några planer? Med tanke på den lilla ljusmängd vi får ute just nu tror jag att ett av mina fokus kommer att vara utevistelse på dagtid. Datorn får vika hädan.

Nya tankar om Black Friday 2022

I många, många år har jag bloggat om köpstopp, köpfrihet, shoppingfritt, you name it. Vi är mitt i högkonsumtionstider och i vanlig ordning behöver jag formulera mig kring den svarta fredagen. I år tänker jag att vi nyanserar det hela lite. Jag kommer inte att handla något på Black Friday 2022. Men det kanske inte handlar om fredagen i sig, utan mer om att jag faktiskt inte behöver något. Och den frågan är legitim att ställa sig: behöver jag något? Om du till exempel har ett behov så förstår jag fullt ut att Black Friday kan vara en rätt dag att göra inköp på. Jag tänker också på dem som har ofrivilligt köpstopp, som behöver sänkta priser för att faktiskt tillgodose det man kan behöva. Så svarta fredagen är varken svart eller vit. Den kanske är grå. Däremot går den mot den svarta färgen då vi överkonsumerar, enbart för att det är billigare och för att vi ska “passa på”. Det finns tydliga kopplingar mellan konsumtion och klimat och miljö. Vi kommer inte ifrån det.

Det går ju också att handla lite mer medvetet. Om du till exempel behöver en dator eller telefon, köp en återtillverkad. Behöver du kläder – satsa på second hand. Skor har jag hittat flera gånger på Facebook Market eller Blocket. Jag kan tänka mig att det är en beteendefråga och känsla som vi behöver närma oss: varför är det till exempel roligare att köpa nytt vs något pre-loved? Går det att känna positiva vibbar genom att handla mer medvetet? Jag tror det. Det är en vanefråga också. När jag läste på om elektronikens klimatpåverkan så blev jag övertygad: det behövs så mycket mer hållbar konsumtion på den fronten. Samma sak med kläder. Du kan läsa mina tankar om mobiltelefoner här. När det gäller hållbart mode tipsar jag om Johanna Leymann.

Ni får med er lite förnuftig så här inför kulmen på fredag. Det finns en poäng med att inte delta i köphysterin. Det som är viktigt att förstå är: det kommer alltid komma en rea. De kommer inte att ta slut. Oavsett om det är Black Week eller inte. Fundera lite på riktigt: vilka behov har jag? Vad är behov för mig? Och sen vidare: om jag har ett behov, hur kan jag lösa det på bästa sätt? Jag menar att enkla klick framåt inom e-handel inte handlar om reflektion. Kan det vara slentrian? När jag studerade ekonomi för en herrans massa år sen pratade vi om att känna “thrift”, det vill säga att vi upplever att vi får en bra deal.

Vi köper för att vi oftast kan. Och när priser sänks blir motivationen högre att agera (titta, min favorit-xxx!). Men det går också att resonera tvärtom. Göran Hådén gästbloggade hos mig häromsistens. Får vi en uns klimat- eller miljömedvetenhet så vet vi att vår konsumtion påverkar. Själv tycker jag det är tjatigt, att argumentera för eller emot. Det finns alltid olika intressen och ingen kommer att vinna fajten. Och att skamma blir inte heller bra, och då menar jag åt båda hållen: köpskam och nöjdhetsskam. Det jag tror på är kunskapbreddning. Att vi blir mer medvetna. Och tar schyssta beslut för plånbok, planet och oss själva.

Black friday 2022 - handla något ätbart istället, såsom te. Bild på tekopp med te

Hur tänker du kring konsumtionstider som vi har just nu? Är det kul, tråkigt, viktigt, oroligt, bra, dåligt? Häromdagen fick jag en påse te av grannfrun. Så gott! Jag tänker att de som till exempel handlar julklappar under Black Week skulle kunna fundera på vad en hållbar klapp är för något – jag tänker genast ätbara saker, som till exempel te eller en olivolja. Eller att man lagar någons favorittröja så att den får liv igen (min man har till exempel en tröja där dragkedjan gått sönder, där skulle jag kunna ta mig tiden att fixa den. Som ett exempel).

Spara 100 % när du köper ingenting

Gästblogg från Göran Hådén om varför vi ska göra Black Friday till En köpfri dag.

En köpfri dag (Buy Nothing Day) startade i Kanada 1992 och är en årlig internationell kampanjdag mot överkonsumtion. En köpfri dag är motpolen till Black Friday och därför alltid samma dag, det vill säga fredagen som infaller 23–29 november (dagen efter Thanksgiving i USA). I år 2022 blir det alltså fredag 25 november som vi avstår all konsumtion under 24 timmar.

Reklamen är som vanligt massiv inför Black Friday. Spara pengar här och spara pengar där. Sådana reor får man inte missa om man vill vara ekonomisk. Eller?

Den sanning som ingen får betalt för att påminna om är ju att man inte tjänar ett dugg när man överkonsumerar, oavsett om det är 10 eller 50 procents rabatt. Man blir av med pengar. Väldigt ofta på inköp där man istället kunde valt förnöjsamhet.

Köpfri dag 2022

Nej, reor som Black Friday är ingen välgörenhet för oss konsumenter, utan ytterligare ett sätt att totalt sett få oss att överkonsumera så mycket som möjligt. Visst går det att enbart köpa något man ändå skulle köpt till lägre pris, men i de flesta fall luras vi att köpa mer än planerat när vi ändå shoppar.

Vad är då problemen med detta?

1. Miljön
Överkonsumtion är det grundläggande största miljöproblemet. Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Så även om alla världens varor vore miljömärkta skulle det inte räcka, för jordens yta och resurser är begränsade. Därför måste vi snarast minska konsumtion och produktion till en globalt hållbar nivå.

2. Hur vi mår
Forskning visar att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Sverige är ett av världens reklamtätaste länder och reklamen får oss att känna nöjdskam, dvs missnöje över det vi har. Reklamfinansierat är inte gratis – det är ett sämre sätt att betala, som flyttar fokus från viktigare värden i livet.

3. Ting tar tid
Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig. Köp mindre och få mer tid att leva istället. Om vi inte köper lika mycket behöver vi inte heller jobba lika mycket. Tillgängligheten till saker kan ändå bli minst lika bra om vi istället samäger, lånar, skänker och hyr mer.

4. Skuldbergets baksmälla
Mer och nytt är inte samma sak som bättre. Många skuldsätter sig för att ens ha råd med köphetsen, särskilt inför jul. Fattigare barn i Sverige hamnar utanför när status till stor del avgörs av prylar. Om vi köpte mindre skulle vi också lättare ha råd att betala skäligt pris för det vi köper och slippa utnyttja barnarbetare.

ÅTGÄRDER
Allt det här kan vi ändra på. Låt oss börja med att göra Black Friday till En köpfri dag, som startskottet för en ny hållbar livsstil som varken sliter ut människor eller miljö.

Det finns mer än tillräckligt för allas behov om vi bara slutar slösa, fördelar bättre och slutar skambelägga de nöjda människor som inte jagar de senaste prylarna.

Många människor längtar efter mer meningsfulla liv än att bara samla saker, men det kan dock vara svårt att som enskild individ bryta mot normer och leva annorlunda. Därför kan det underlätta med forum för likasinnade och kultur som musik för frivillig enkelhet i konsumtionssamhället.

Men minskar man sin konsumtion får man se upp för rekyleffekten. För om vi skippar onödiga prylar kommer vi få mer pengar över, och då kan vi känna oss så pass duktiga att vi tycker oss ha rätt att använda de pengarna till annan överflödskonsumtion istället och då är ju inget vunnet.

I början kan vårt överskott gå till att betala skulder och bygga en ekonomisk buffert, men för att sedan komma runt rekyleffekten kan vi välja mindre lönearbete och mer fritid istället. Kanske köpa lagom dos av rätt sorts upplevelser. Eller helt enkelt skänka överskottet till välgörenhet. Fler tankar om det här.

Rikedom är inte att äga mycket, utan att sakna lite.

Göran Hådén
Talesperson En köpfri dag

Fler vanliga frågor och svar om En köpfri dag finns här. Vill du ta del av fler tankar och tips från En köpfri dag så kan du följa Facebook-sidan här och/eller prenumerera på bloggen längst ner i högerspalten här.

5 stycken “jag vill!”

Det är måndag igen och jag håller på att slutföra en workshop som jag ska hålla på torsdag. Jag hoppas att deltagarna kommer gilla innehållet. I stora drag kommer den att handla om mikrovanor, där jag läst den här boken för att få underlag. Den handlar om att skaffa sig nya vanor, med hjälp av mikrovanor som du kopplar samman med redan befintliga sådana. Till exempel: Du borstar tänderna varje dag, satsa på tandtråd efteråt. Smyg in en tand i taget, så bäddar det för långsiktig användning av tandtråd. Platsen (badrummet) och frekvensen (1-2 gånger per dag) är desamma som tandborstningen, och det ska underlätta det hela. Själv har jag ett hopprep synligt i köket. När jag kokar tevatten eller gör något annat som bara tar en till två, tre minuter: då passar jag på att hoppa lite grann!

I det här inlägget tänkte jag berätta om 5 saker jag vill. Du får gärna haka på och skriva i kommentarerna!

Mina 5 “jag vill”

#1 Jag vill fortsätta med min yoga. Just nu har jag lärt mig ett flöde utantill, med Milla Floryd på appen Yogobe. Programmet heter ryggkärlek. Den sitter som en smäck!

#2 Se nästa avsnitt av Hårt väder med David Batra – har du sett den? Den om hetta i Death Valley var stark att se på. Och ändå bor människor på platsen, trots den otroliga värmen. Den om kyla var också spännande, för det var nästan så att jag kände kylan genom tv-rutan.

#3 Träffa mina systrar, imorgon kommer M hit, vi ska promenera, kanske bada och sen äta lunch!

#4 Hitta lugnet vid meditation. Jag har haft lite svårt att stanna upp, så det blir till att öva <3

#5 Fortsätta att bada kallt! Senast i lördags, det var magiskt! Här en bild från den gången 🙂

Vad vill du? 💛