GLUTENFRIA LUSSEBULLAR.

För ett år sedan var jag fortfarande novis vad gäller glutenfri matlagning och bakning. Första gången jag bakade lussebullar var 2013. Och jag blev så nöjd. Det gäller att ha en portion tålamod och arbeta försiktigt, för det är skillnad mot att baka med gluten. Så här bjuder jag på ett recept inför annalkande första advent.

Ingredienser

Till ca 12 st:

40 gr smör

1 dl mjölk

0,5 dl kesella

1 pkt saffran

25 gr jäst

3 tsk psylliumfröskal eller fiber husk

1 ägg

0,5 dl ljus eller vit sirap

ca 3 dl glutenfri mjölmix

1 dl mandelmjöl

1 dl bovetemjöl

2 tsk salt

Gör så här:

Smält smöret, häll i ljummen mjölk, kesella och saffran och rör om. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen. Blanda ut jästen. Tillsätt psylliumfröskalen och låt svälla i tio minuter. Sedan tillsätter du de olika mjölsorterna: jag brukar blanda till dem i en separat bunke, och tillsätta saltet – sedan hälla över det i bunken med svälld deg. I med ägg och sirap också. Arbeta degen med degvispar. Degen ska bli smidig, men inte torr. Tillsätt ev extra av någon mjölsort ifall det behövs. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Fyllning

50 gr rumsvarmt smör

40 gr riven mandelmassa

2 msk mandelsmör

1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop fyllningen med en stavmixer – låt sedan stå rumstempererat, så att det blir lätt att bre på degen när det är dags.

Knåda den färdigjästa degen på bakbord, använd bara så mycket mjöl att degen blir lätthanterlig. Kavla ut till platta och bred på fyllningen, med en träkniv eller slickepott. Rulla ihop och skär till, likt kanelbullar. Och jag vet: det är inte alls som att baka med en vanlig deg, så var försiktig när du rullar. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i 8-10 min. Håll koll på dem!

Glad första advent!

Tips! För jäsning. Under bunken kan du ha en kastrull med lite varmt vatten i, jag upplever att det boostar jäsningen!

Glutenfria lussebullar

Glutenfria lussebullar

Glutenfria lussebullar

Glutenfria lussebullar

Glutenfria lussebullarGlutenfria lussebullar

Glutenfria lussebullar