RECEPTKREATION. Jag är mat i kvadrat. Älskar mat. Och att bli inspirerad till att testa nya matsaker. Kanske var det därför som jag fick i uppgift av Content Innovation att skapa hälsosamma matlåderecept till tidningen Bravisen. Vid min sida hade jag maken, som fotograferade och hjälpte till med matlagningen. Det var ett tag sedan de publicerades, men jag är lika stolt för det. Här är en glimt! Och jag bjuder gärna på ett av recepten, se nedan!

bravisen

Lax i folie med feta och grönsaker – tzatzikisås

2 matlådor

2 bitar lax à 150 g

6 delikatessmandelpotatisar

100-120 g rotselleri

1 stjälk selleri

1 stor morot

½ paket fetaost

½ knippe vårlök

Salt & peppar

3 msk olivolja

En lätt tzatzikisås

1,5 dl matlagningsyoghurt

1/3 gurka

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Citronsaft efter behag

Så gör du:

Skrubba mandelpotatisen ren och skär i 2 cm breda bitar, lägg i saltat vatten. Skär upp rotsellerin i 1 cm:s kuber. Skala moroten och skär i slantar. Förkoka potatis, rotselleri och morötter i ca 10 min. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp två kvadratiska ark aluminium i ugnsform eller på plåt. Pensla med hälften av olivoljan. Skär laxen i kuber. Skiva sellerin. Skär fetaosten i mindre bitar. Hacka vårlöken. På arket lägger du nu den förkokta potatisen och grönsakerna, sedan sellerin, fetaosten och vårlöken. Längst upp: laxen. Ringla över olivolja, salta och peppra – stäng igen foliepaketet. Lägg in i ugnen i ca 15 minuter. Under tiden gör du tzatzikin!

Tzatzikisås

Dela gurkan – skär bort den vattniga delen i mitten. Riv grovt. Pressa ut så mycket av vätskan som möjligt med hjälp av ett durkslag. Hacka vitlöksklyftan fint. I en skål lägger du nu i yoghurten, vitlöken, olivoljan och gurkan. Smaka av med salt. Lite citron till det och låt stå i kylen över natten.

 

Foto: Christofer Lind