Posts on November 2015

Fit for Life WKND – och Boktorget!

Fit for Life WKND – vilken mastodonthelg.

Allt för hälsan slog ihop sig med Fitnessfestivalen och Acadermia – tillsammans skapade dessa tre musketörer en riktig inspirationshelg. Och ja, jag är mycket partisk. Varför? Jag skrev både mässbilagan för eventet och dessutom fick jag uppdraget att moderera Boktorget. Ett torg som samlar aktuella författare som skrivit hälsoböcker. Det här var så kul och jag är glad över att min käre make sa: “Ta det, du kommer tycka det är toppen!”. Han har ju förstås rätt, som vanligt. För det var jätteroligt!

Fredagen
På fredagen pratade jag med Anette Ljungberg om hennes och medförfattaren Madeleine Göranssons bok Barn i balans och det viktiga med rörelse redan från starten. Sedan kom konstnären Lena Linderholm, som skrivit en Min cancer – tröstebok. En verkligt gripande historia om hennes upplevelse av bröstcancer. Och dagen fortsatte i rasande fart. Tia Jumbe kom och berättade om hur man kan rensa och avgifta sitt liv med hennes rykande färska Detox Lifestyle. Hon kom även senare under dagen och talade om Yoga & Jogga tillsammans med Jenny Sunding. Därtill var Sigrid Bárány och Latifa Lindberg på plats och pratade både om teorin bakom hälsosam mat och hur man sedan sätter den på tallriken. Kajsa Ingemarsson drog stor publik när hon talade om Hjärtats Väg och Anna Benson tog med sig Regina Lund för att tala om Rosa Kokboken II. Något som fick mig att fundera lite extra kring hur jag äter var när Anna Wikfalk talade om Mindful eating.

Lördagen
En stor publik lyssnade till Kristin Kaspersen med anledning av hennes stora intresse för hälsa och mat. Hennes bok släpptes nyligen och heter Good Food. Dagen fortsatte med Hand in hand, där generalsekreteraren Charlotte Bohman berättade om föreningens arbete för fattiga kvinnor i Indien, närmare bestämt 25 000 kvinnor i en liten delstat som ska få lära sig mer om hälsa. Mer om Hand in hands projekt. Annette Lefterow var med två gånger under dagen – vi fick ta del av hennes nya bok Din Guide till Wellness och dessutom presenterade hon en nyhet. Ett hälsopris som instiftats av 2,6 miljoner klubben. För att rösta till hälsopriset klickar du här. Anna Benson gästade scenen igen, denna gång med Tilde de Paula Eby. Även Tia var med, också med Detox Lifestyle denna gång. Filippa Salomonsson som skrivit boken Sockerdetox och är bakom bloggen Raw Clarity på Metro Mode. Paolo Roberto drog mest folk av alla denna dag – och jag drogs med i en energirik föreläsning! Paolo har skrivit Paolos Budord och Paolos träningsdagbok. Ewa Wigenheim kom och berättade om sitt liv, och vad meditation betyder för henne och vad den kan göra för oss. Hon har skrivit boken Från ABBA till munkarna i Laos.

Sen är det jättekul att träffa människor som man känner – ofta genom bloggar eller träningsevents. Och min kära kollega Magdalena Bibik har också skrivit om sin helg! Hon höll till på Aktiv hälsa-scenen som konferencier.

Bildkavalkad? Ja! Alla bilder är tagna av Christofer Lind. Han har även ett album på Facebook till Fit for Life WKND.

Fit for Life WKND

IMG_7402 IMG_7588 Fit for Life WKND

Fit for Life WKND  Fit for Life WKND Fit for Life WKND Fit for Life WKND Fit for Life WKND

Förändra sitt liv? Finjustera!

naturbild. Blogg om att förändra sitt liv

Tunga stunder? Absolut – de finns där ibland. Det kan jag vara öppen med – jag tycker det är en del av livet, att möta motgångar eller problem. Oundvikligen. Och det är apjobbigt när man står med händerna fulla, och ändå ska leverera med energi. Det funkar inte alla gånger, så är det. Det är då man önskade att man hade en grym mentaliseringsförmåga (tänka och känna kring vad man tänker och känner), ett betongstabilt psyke och en motivation att förändra på studs. Jag tror mycket på att finjustera livet lite i efterhand – det är ett bra sätt att förändra sitt liv. Då behöver det inte vara jättestora saker på en gång! För även om vi är experter på våra liv, så lär vi ju oss hela tiden, och det ska du dra nytta av!

Mina finjusteringar den senaste tiden.

Jag

  • Byter ut skärmtid till förmån för böcker – just nu läser jag Ann Fernholms: det sötaste vi har.
  • Lägger mig tidigare – helst kl 21.00 – finns förbättringspotential.
  • Ger träningen mer tid – det vill säga: jag vill att den ska bli av, så jag bäddar för det. Packar träningsväskan och hela den biten. Utvärderar efter träning, inte innan. Idag 25 minuters löpning. Med reflexväst, förstås!
  • Planerar bättre: sätter en plan för kommande vecka – utifrån familj, träning och jobb. Har ett kul uppdrag i nästa vecka!
  • Mediterar igen. Det har jag egentligen gjort hela tiden. Men där kan man ta upp det igen, och igen och igen. Det är en vana som behöver få näring!

Ofta, när det krisar, så går jag igenom för mig själv, och även med min man, hur vi kan förändra vardagen för att må bättre, fungera stadigare och att prata om det gör ju saken lättare. Men det är inte alltid man ser klart, särskilt inte om orken tryter. Men ta en stund och fundera: hur kan jag göra min vardag ännu bättre? Ofta är det de enkla lösningarna som gör livet lättare!

förändra sitt liv

Har du finjusterat något? Är det viktigt att förändra sitt liv?

7 bra saker en frilans kan göra

frilans

Sedan starten har mitt liv som frilans ändrat på sig. Från att inte kunna leva på lönen, så arbetar jag nu enbart genom att vara frilans*. Till en början vågade jag inte släppa mina trygga timmar som matinspiratör, men när det sedan rullade igång “på riktigt” så släppte jag taget helt och hållet. Det har varit så roligt, alltifrån att skapa snygga visitkort, till att kontakta redaktörer, till att jobba som redaktör, för att sedan börja min resa till att bli: digital queen of content. Det handlar förstås om mål och mening, och den senaste tiden har jag lärt mig så mycket. Och samtidigt: frustrerande över att jag vill kunna mer. Nu. Så jag läser, lyssnar, funderar, skapar. Och slappar! Jo, för det är nånstans så att min succé bygger på balans. Balansen som passar mig. Och då handlar det om utrymme. För att sedan fortsätta med allt det där som frilanslivet erbjuder.

Men jag vill förstås peppa till frilansliv. För även om det är läskigt så är det fritt, högt i tak och en möjlighet till att skapa sig det liv man vill.

7 bra saker en frilans kan göra

  1. Man kan hitta på egna jobb – och sälja in dem. (Min kompis Asia tycker jag borde jobba som agent)
  2. Man kan jobba hur mycket – och hur lite – man vill – passar eftermiddagen bättre, så kör på det. Eller kvällar när små pojkar sover: kör på det
  3. Man kan träna när ingen annan tränar. Och! Att träna innebär nya idéer (se punkt 1)
  4. Man kan få så otroligt mycket hjälp på vägen. Från bloggar, kolleger, kompisar eller varför inte poddar?
  5. Man kan anpassa utefter de egna förutsättningarna. Det är okej att meditera.
  6. Man lär sig mycket om ekonomi – och vill man inte det så tar man hjälp. Själv gillar jag lära-delen av ekonomi (ja, jag vet. Jag är civilekonom och ska tycka det är roligt. Så det var ju rätt väntat)
  7. Anywhere kan bli ditt kontor. Fast nu har jag skaffat mig ett fast kontor på tre månader. Och det mina vänner var det bästa beslutet jag kunde ta. Jag sitter i det “tysta” rummet. Vita väggar, vita bord, vita lampor och helt tyst! 
    *vad betyder “leva på”? Att jag kan betala mina fasta kostnader, leva och lägga undan lite för framtida bruk. Kom ihåg att den lediga tiden också är värd något!

Foto: C. Lind

Om bloggpåverkan. Säg… och jag tänker på…

BLOGGPÅVERKAN. Inget nytt, men jag tänker ofta på det. På alla beslut som man tar: kring sin mat, kring var man köper sina träningskläder, kring inspiration, kring: påverkan rätt och slätt. Hur kommer det sig att jag får ett uppdrag på mailen – vem har påverkat uppdragsgivaren till att kontakta mig? Jag tänker på marknadsföring 2016 där allt handlar om digitala flöden. Om anpassade annonser på Facebook. Om ett nytt recept på Instagram. Och så de där bloggarna som gör ett kanonjobb när det gäller att påverka. Eller så här: personen bakom påverkan. Det här har ju bland annat Metro Mode tagit fasta på och de jobbar smart: med bloggar som engagerar och är både förebilder och samtidigt: marknadsförare av hög rang. Det bästa är ju paketeringen – och här har utvecklingen gått rasande fort. Numera är bilderna av toppkvalitet, texterna genomarbetade, optimerade och samtidigt: personliga. Det slår allt annat.

Så här har de bloggar som jag läser påverkat mig

Jonna Jinton. Den enda blogg som jag tillåter mig att läsa på lunchen. Den har lärt mig att lugnet är värt så oerhört mycket. Hon får mig att vilja flytta till Grundtjärn ibland. “Kan vi inte flytta till Grundtjärn?” säger jag till maken. Och han svarar: “Ska vi sälja ved till Jonna då?”. Jonna får mig att vilja fotografera, skapa och må bra.

Uppochhoppa-Sofia och hennes business partner Mela: att träning ska vara glädje. Och mer specifikt: att jag köper mig ett flipbelt efter att vi snackat ihop oss på Facebook. Sofia tyckte inte att jag skulle ha midjeväska till mobilen. Så man gör som man blir rådd! Och tänk – snart är det Blogger Boot Camp igen!

Åre. Denna plats som jag inte besöker särskilt ofta. Men som Sara Rönne – Träningsglädje har omvandlat till sin hemmaplan (en av dem) där hon tränar, lever, jobbar och bloggar. När jag tänker Åre och fjällen, då tänker jag på Sara Rönne – eller Sara Ränner (springer) som hon kanske borde heta! Skulle jag köpa löparskor är det nog till denna blogg jag vänder mig.

Magdalena Bibik – ja, här sågs vi ju live för ett tag sedan och vi har en topic gemensam, och det är effektivitet och business. Om jag skulle behöva få råd kring nån bra app – så är det ett meddelande på Facebook till henne jag skriver. Och nu senast frågade jag Magdalena om hur Pulse funkar på LinkedIn. För det är där denna businesswoman hänger (bland annat).

Bloggbusiness. Det finns flera bloggar och entreprenörer/företag som  vill höja bloggarnas status. Och för mig är top of mind: La Linda med sitt nätverk Better Bloggers. Det är klockrent och kommer på rätt sida om tiden. Jag följer utvecklingen med nyfikenhet och för mig som jobbar med print media inser jag också att skiftet är här, och jag behöver anpassa mig. Spännande! Hur Better Bloggers påverkar mig? Jag inser just nu möjligheterna! Sen får vi se vart det bär hän. Men hit klickar jag in när jag behöver inspiration till själva bloggandet.

Bucketlife. Jag tänker på personlig utveckling och att våga. Sen tänker jag digitalt. Bucketlife får mig att lyssna på poddar som jag inte visste fanns och dessutom: fortsätta tro på det egna företagandet. Jag frågar gärna Bucketlife om jag vill få tips på en bra utbildning.

bloggpåverkan bild på blomma och text

“Egen barnmat – hur gjorde ni?”

EGEN BARNMAT. Vi började ge A mat ungefär när han var fyra månader. Först blev det smakportioner och de gav oss vägledningen: var han redo? Svaret var tveklöst ja! Det som egentligen skvallrade var att han tittade så nyfiket på när vi åt. Och min reaktion var: hur kul är det att bara titta på?

Smakportioner & puréer (första tiden)

Puréer blev det första jag lagade till. När jag kokade torsk, lax eller kyckling så gjorde jag det alltid tillsammans med grönsaker. Inget salt. Och det jag märkte var att grönsakerna gav mycket smak, t ex rotselleri, zucchini, morot. Jag gjorde morotspuré, potatismos, kycklingpuré, torsk i små bitar. Avokado var en favorit från början, och eftersom bebisar behöver fett  så passade det bra. Från början har vi kört vanlig havregrynsgröt, som vi pimpar – se nedan.

Recept för lite större bebis – egen barnmat

egen barnmat i isfackHäromdagen kom min mamma förbi med en bit oxfilé. Jag kokade den tillsammans med lite grönsaker och det blev en poppis gryta.

Skär oxfilén eller liknande i mindre bitar. Koka i lite vatten, i en gryta, tillsammans med zucchini, morot, svamp. Koka så länge att köttet blir mjukt. Servera med kokt potatis. Extra fett: antingen en tesked osaltat smör att mosa potatisen med. Eller lite olivolja i grytan. Frys resten av grytan i isfack (som på bilden – som är med kyckling i)

Sen kör vi förstås en hel del vegetariskt – och då har jag lagat linssoppa: koka ihop lite morot, palsternacka, potatis i vatten. Tillsätt röda linser. Mixa soppan slät. Går utmärkt att frysa.

Grönsaksgryta: zucchini, lök, aubergine, krossade tomater, morot, majs. Koka ihop med vatten. Passar som gryta eller som sås till fisk eller kött.

Det här med järn då?

Jag läste rätt nyligen om boken Smakäventyret (recension) och där fick vi tipset om att blanda i palttunnbröd i gröten för att öka järninnehållet. För järn behövs, det lager som barnet en gång haft börjar sina. Andra järnrika livsmedel är leverpastej, blodpudding och dessutom kan du laga mat i en gjutjärnsgryta/panna för att få till det med extra järn.

Variation – nyckeln?

Vi köper en hel del färdiglagat också – med en hel del menas att en av måltiderna är oftast från en barnmatsburk. Den som passar oss är från LOVEMADE som nu även finns på Ica. Men en typisk måltid är en blandning av färdiglagat och egen barnmat. Det kan vara någon av LOVEMADES varianter, men till det lägger vi till kokt broccoli, avokado, majs, tomat, kanske en klick leverpastej, ägg eller något annat. Jag tror variation gör att lille A inte känner sig kräsen senare i livet (kräsen? hm killen får ju gryta gjord på oxfilé, nåväl).

lovemade_som egen barnmat

Foto: den första privat bild. Den andra från LOVEMADEs Facebook-sida.

Smakäventyret – om att lära små barn att äta

smakäventyret omslagSMAKÄVENTYRET. I veckan släpptes en alldeles färsk bok av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Boken är skriven för småbarnsföräldrar och anledningen är rätt enkel: är det något vi oroar oss för, så är det maten till våra små. Eftersom jag själv nyligen blivit förälder är den här boken given för mig. Varför? Jag tycker mat är viktigt. Boken lästes i ett sträck och här kommer mina reaktioner på Smakäventyret – att lära små barn äta mat (länk Bokus).

Att släppa lite på oron

Boken fyller en viktig funktion – och det är att lugna mig som mamma (och även pappa). Här får du kunskap kring hur viktigt järn är (för det är det!) men samtidigt: att industrigröt inte behöver vara svaret på din oro. Mycket av det små barn behöver finns i riktig mat. Den som du och jag äter. Ja, vi ska vara försiktiga med salt – men det är ingen fara om barnet får i sig lite grann. Det är en kunskapstät bok, men presenterat på ett aptitligt sätt. Lättläst om man så vill.

Smakäventyret – en bok som utmanar

I alla kulturer finns det normer, även inom barnmat, om vad som är okej eller inte. Smakäventyret utmanar barnmatstillverkare och hela den marknaden – som är stor – har ni sett hyllorna på Ica Maxi? Vi vill bli guidade till en hälsosam mathållning för våra barn. Men att enkom lyssna till stora företags marknadsföringskampanjer om hur de vet bäst vad ditt barn behöver är ensidigt. Smakäventyret utmanar oss till att tänka utanför ramarna, och försöka lösa småbarnsmaten på alternativa sätt. Själv tycker jag det är underbart att det finns färdig barnmat – när tiden tryter. Men den färdiga barnmaten kan vara den som jag själv gör (mitt förstahandsval) eller den som jag väljer att köpa i butik (jag väljer Love Made efter att jag läst ett inlägg hos Cecilia Folkesson). En annan intressant djupdykning är på ämnet välling – den svenska nationaldrycken, näst efter kaffe. Ann Fernholm går rakt på sak:

Än mindre funderar vi på om det till och med kan vara skadligt att livnära sig på en blandning av mjöl, skummjölkspulver och tillsatta näringsämnen.

Små guldkorn

Det finns ett avsnitt i boken där författaren besöker en förskola, som verkligen har tagit det här med mat på allvar. De undersökte betor av olika slag – och jag fascineras av hur mycket kunskap det faktiskt finns kring våra livsmedel – och mycket kommer genom våra sinnen. En sådan förskola skulle jag gärna sätta min son på. Ett annat uppskattat inslag är de tips som finns, som ofta är grundade på vetenskapliga undersökningar. Som att ge maten tid – barnet behöver inte gilla allt vid första anblicken (tydligen ska man ge livsmedlet åtta chanser). Och att inte satsa för länge på puréer – att tugga är viktigt. Det jag själv fick med mig är att inte bli rädd när det känns som att lille A sätter i halsen – oftast hostas det upp reflexmässigt – och barnet lär sig hur han/hon ska hantera maten i munnen.

Lyssna till barn och mat på Sveriges Radio – Kropp & Själ

För bara någon vecka sen lyssnade jag på programmet När barnet inte äter i Kropp & Själs regi. Ann Fernholm var en av gästerna och även logopeden Kajsa Lamm Laurin som skrivit boken När ditt barn inte äter. Väl värt att lyssna på!

Smakäventyret får ett gott betyg av mig. Baserat på att jag fick aha – upplevelser och kunskap kring vilka näringsämnen som är viktiga – trots att jag redan kan mycket om mat!