smakäventyret omslagSMAKÄVENTYRET. I veckan släpptes en alldeles färsk bok av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Boken är skriven för småbarnsföräldrar och anledningen är rätt enkel: är det något vi oroar oss för, så är det maten till våra små. Eftersom jag själv nyligen blivit förälder är den här boken given för mig. Varför? Jag tycker mat är viktigt. Boken lästes i ett sträck och här kommer mina reaktioner på Smakäventyret – att lära små barn äta mat (länk Bokus).

Att släppa lite på oron

Boken fyller en viktig funktion – och det är att lugna mig som mamma (och även pappa). Här får du kunskap kring hur viktigt järn är (för det är det!) men samtidigt: att industrigröt inte behöver vara svaret på din oro. Mycket av det små barn behöver finns i riktig mat. Den som du och jag äter. Ja, vi ska vara försiktiga med salt – men det är ingen fara om barnet får i sig lite grann. Det är en kunskapstät bok, men presenterat på ett aptitligt sätt. Lättläst om man så vill.

Smakäventyret – en bok som utmanar

I alla kulturer finns det normer, även inom barnmat, om vad som är okej eller inte. Smakäventyret utmanar barnmatstillverkare och hela den marknaden – som är stor – har ni sett hyllorna på Ica Maxi? Vi vill bli guidade till en hälsosam mathållning för våra barn. Men att enkom lyssna till stora företags marknadsföringskampanjer om hur de vet bäst vad ditt barn behöver är ensidigt. Smakäventyret utmanar oss till att tänka utanför ramarna, och försöka lösa småbarnsmaten på alternativa sätt. Själv tycker jag det är underbart att det finns färdig barnmat – när tiden tryter. Men den färdiga barnmaten kan vara den som jag själv gör (mitt förstahandsval) eller den som jag väljer att köpa i butik (jag väljer Love Made efter att jag läst ett inlägg hos Cecilia Folkesson). En annan intressant djupdykning är på ämnet välling – den svenska nationaldrycken, näst efter kaffe. Ann Fernholm går rakt på sak:

Än mindre funderar vi på om det till och med kan vara skadligt att livnära sig på en blandning av mjöl, skummjölkspulver och tillsatta näringsämnen.

Små guldkorn

Det finns ett avsnitt i boken där författaren besöker en förskola, som verkligen har tagit det här med mat på allvar. De undersökte betor av olika slag – och jag fascineras av hur mycket kunskap det faktiskt finns kring våra livsmedel – och mycket kommer genom våra sinnen. En sådan förskola skulle jag gärna sätta min son på. Ett annat uppskattat inslag är de tips som finns, som ofta är grundade på vetenskapliga undersökningar. Som att ge maten tid – barnet behöver inte gilla allt vid första anblicken (tydligen ska man ge livsmedlet åtta chanser). Och att inte satsa för länge på puréer – att tugga är viktigt. Det jag själv fick med mig är att inte bli rädd när det känns som att lille A sätter i halsen – oftast hostas det upp reflexmässigt – och barnet lär sig hur han/hon ska hantera maten i munnen.

Lyssna till barn och mat på Sveriges Radio – Kropp & Själ

För bara någon vecka sen lyssnade jag på programmet När barnet inte äter i Kropp & Själs regi. Ann Fernholm var en av gästerna och även logopeden Kajsa Lamm Laurin som skrivit boken När ditt barn inte äter. Väl värt att lyssna på!

Smakäventyret får ett gott betyg av mig. Baserat på att jag fick aha – upplevelser och kunskap kring vilka näringsämnen som är viktiga – trots att jag redan kan mycket om mat!