MAGSMART. Boken som verkligen har en bred målgrupp – var fjärde svensk upplever magproblem. Framtidens hälsa ligger i magen, lite enkelt uttryckt. Inte övertygad? Då tycker jag du ska läsa Magsmart (länk bokus), vem kunde tro att en bok om magen är en riktig bladvändare? Författaren och näringsfysiologen David Jonsson skriver på ett lättfattligt sätt, som gör att du dels får kunskap, och samtidigt tappar du inte tråden. Här kommer mina favoriter ur boken som kom i början av året!

Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa – mina favoriter

Boken har åtta kapitel, och av dem är favoriterna:

Kap 3 Bakterierna bestämmer. Det är här du får kunskapen, och också insikten, att vi är ett ekosystem. Det betyder också att vi alla är unika med den komposition som vi har i mag- och tarmkanalen. Och vad handlar det om? Bakterierna! Inte undra på att det ibland kan vara svårt att veta: vad funkar för just mig? Du ska dessutom teama ihop dig med en jäkligt stor mängd små arbetare.

“Vi är alltså inte människor, vi är bakteriehärdar med ett mänskligt skal” – David Jonsson i boken Magsmart

Kap 6 Magproblem – en tyst epidemi. David tar upp IBS (Irritable Bowel Syndrome), som så ofta klassas som en slaskdiagnos. Men det finns kunskap att hämta kring IBS – som David skriver: “Forskningen visar att IBS har många samverkande orsaker. Och hela kroppen, inklusive hur hjärnan och våra tankar, samverkar med tarmen”. Han skriver vidare om tarmbiotans känslighet för olika näringsämnen. Och att gå till läkaren kan dessvärre resultera i mediciner som ska lindra symtomen – istället för att undersöka vad just du behöver. Jag tänker att det är ett detektivarbete att lära känna sin mage.

“Det grundläggande problemet med medicinsk behandling av IBS är att de idag tillgängliga preparaten i bästa fall bara döljer symtomen och påverkar inte de bakomliggande orsakerna”

Han listar även några livsmedel som kan funka för känsliga magar – den typen av tips tycker jag om – det blir hands on och man kan direkt göra en förändring nästa gång man går och handlar. Vilka livsmedel? Bland annat banan och blåbär, mynta och psylliumfrön.

magsmart syrade grönsaker_Frida Wismar

Kap 8 Magsmart mat – recept på hälsa. Det här med syrade grönsaker alltså – nu ska det ske! Och hur det ska göras läser du i boken. Att probiotika och prebiotika alltmer kommer klassas som hälsomat är det nog ingen tvekan. Läget kanske redan är så. Det finns förstås fler recept än så, och författaren berättar också på vilket sätt de är bra för magen.

Boken får ett högt betyg. En av de bättre hälsoböcker jag läst faktiskt! Den känns gedigen, baserad på den senaste forskningen och den motiverar mig till att fortsätta leva hälsosamt. Vi har redan infört psylliumfrön, kimchi och havregrynsgröten lagas med fortsatt extra kärlek.

Nyfiken på David Jonsson?

In och kika på hans blogg Kostdavid.

Update för riktigt intresserade: David Jonsson pratar om Magsmart på Nyhetsmorgon.

 

Bilder Copyright/Fotograf Frida Wismar