“Hur gör du för att bli mer produktiv?” – en fråga för de flesta egenföretagare. Frilanslivet är modigt på flera sätt – du tar en risk, du satsar och du tar på dig fler roller, i alla fall om du är ensamföretagare. I mitt fall satsar jag mest på säljbiten och produktion – för att kunna försörja mig helt enkelt. Jag tycker mycket om mitt jobb, men visst finns det dagar som känns lite tyngre. Men oftast är jag en glad konsult eller journalist och jag trivs med att hitta nya idéer och även kunder för den delen. Jag har några saker som är extra viktiga för att mitt arbete ska fungera som bäst, där produktivitet blir viktigt. Det är blandning av de konkreta sakerna som jag gör på jobbet, men också andra förutsättningar som smittar av sig på mitt frilansliv.

5 saker jag gör – för att bli mer produktiv

#1 The basics: maten, sömnen och motionen. Det har ni hört förut, att jag förordar att man tar hand om sig när man är egenföretagare. Maten betyder: regelbundna måltider som håller mig mätta länge, inklusive mellanmål. Sömnen innebär i mitt fall att jag somnar senast kl 22.00, helst redan 21:30. Motionen skulle jag kunna skriva flera inlägg om, vilket jag redan gjort. Men den korta versionen är: röra på sig, gärna innan jag ska jobba för att kunna använda de positiva må bra hormonerna i jobbet och bli mer produktiv. Vill du läsa mer om träning, titta gärna in på

“Jag blir”… om träningsmotivation
Hur min träning förändrar mig

#2 Tidsmedvetenhet. Jag klockar all tid, från början till slut. Det innebär att jag vet hur sjukt mycket man kan få gjort på en timme. Det innebär att när jag jobbar, så jobbar jag. I vissa uppdrag fakturerar jag per timme, och då är det viktigt att jag har de rätta antalen på fakturan, men också annars, eftersom jag ofta sätter ett mål: vilken timpenning ska jobbet ge mig?

#3 Säljet. Jag var på en föreläsning precis i början av min frilansbana, och där fick jag rådet av Kicki “Middagsfrid” att lägga 50% på sälj. Och där någonstans höll jag mig i början, tills uppdragen började sälja in sig själva (det vill säga: jag blev mer etablerad). Driva Eget har en filmsnutt med Kicki Theander, kika gärna på den. Det handlar om hennes tre bästa tips, som hon drar på under en minut! Bli mer produktiv gäller ju bara om man har tillräckligt med jobb, krasst sett.

#4 Webbnärvaro. Den är viktig och framför allt gäller det LinkedIn. Jag ser till att ha en uppdaterad och tilldragande profil, och kommenterar på olika sätt (eller gillar). Nu när jag dessutom går mer från print mot digitalt när det gäller textproduktin är jag även med i olika grupper. Dels för att lära mig, men också för att knyta kontakter. Jag har skrivit om LinkedIn i samband med att jag läste boken Du, LinkedIn och karriären (Jackie Kothbauer).

#5 Tid för annat. För att göra bra ifrån sig är det bra att…lämna ifrån sig jobbet. Nya perspektiv, ny inspiration, ett träningspass gör susen. Det här har bland annat Magdalena Bibik tagit fasta på i sitt inlägg Exercise to boost your productivity.

Har du några tips?

Fotocred: kaboompics