Det finns så mycket att säga. Kring att sluta shoppa. Jag har skrivit många rader på temat, men för varje år som jag är shoppingfri, så kommer nya insikter. Som att det just nu skulle kännas väldigt konstigt att börja shoppa igen. Jag är inne på mitt tredje år, och här är mina tankar.

Shoppa loss. Jag har aldrig trivts i den kontexten. Förmodligen för att jag tidigare levt med rätt lite pengar, och då värderat dem rätt högt. Nej, att stå i ett omklädningsrum och sen fundera fram och tillbaka, det är inte min grej. Jag blir på riktigt stressad av att gå in i affärer. Jag har nog blivit lite shoppingskygg. Dessutom har den där klimatångesten även krupit in under skinnet på mig, så OM jag nu ska shoppa något så är det helst second hand. Som den här skjortan jag hittade på Stadsmissionen för en dryg hundring.

shoppingfritt 2018 handla second hand

För ja, jag har inte samma strikta förhållningssätt, även om livsstilen till större del är shoppingfri. Men jag köpte mig koreansk hudvård i förra månaden, eftersom jag faktiskt kände att jag ville det. Och jag gläds fortfarande av den, så här några veckor senare. Beslutet var inte lätt, jag funderade många varv. Men det har blivit en livsstil, att inte shoppa så mycket alls. Jag skulle säga att det är ett nödvändigt ont, att shoppa alltså! Men också hur jag har lärt mig att lösa problem utan att dra fram plånboken på vanligt vis. Min son behövde ett par skalbyxor, och det stressade mig att finna dem i second hand, och i rätt storlek. Jag höll på att ge upp, tills en av min makes kolleger sålde två par till oss, som var exakt sådana jag ville ha. Till en sjundedel av priset. Nu har jag ju sällan pengarna som främsta motiv, utan det som mest går emot är att köpa nyproducerat. Allt vi behöver, finns i någon mån redan. Men jag tänker att jag gör en uppdatering av hur jag tänker mig mitt tredje shoppingfria år.

Mitt tredje shoppingfria år

# 1 inga nya prylar

# 2 kläder för köpas i 2nd hand, om det verkligen behövs*

# 3 laga min mobil, jag har köpt nytt skal och batteri, och ska nu byta ut skärmen. Den är från 2014 och är fortfarande precis så bra som jag behöver den ska vara.

# 4 ut och äta – absolut! Jag kopplar det samman med välmående och upplevelse, något som jag tror mer på än regelrätt shopping. Här när vi var på Fotografiskas restaurang – jättegott och mysigt, trots att jag fått en sväng av vårallergi.

shoppingfritt 2018 äta ute 2 shoppingfritt 2018 äta ute 1

# 5 upplevelse i hotellform/resa inom Sverige: ja, också en sådan sak som faktiskt tillför mig något. Som när jag var i Järvsö i februari. Eller på Nynäs Havsbad.

*Vad är “behövs” egentligen? Jag har funderat mycket på det. Behov. Det är rätt godtyckligt kan jag tycka. Förmodligen har jag alla kläder jag behöver, allt annat är hitte-på. Sen tycker jag man kan låna kläder av varandra också. Man behöver inte alltid involvera pengar, eller hur?