Är “omedelbart” ok? Du som läser här vet att jag tycker klimatfrågan är viktig. Inte bara värderingsmässigt, utan som en realitet. Det som fått mig att fundera lite extra på sistone är att vi har tendensen att vara väldigt nu-orienterade när det gäller konsumtion. Vi har ett problem, som vi vill lösa. Nu.

Låt mig ta ett enkelt exempel. Jag behövde ett par sandaler. Men frågan jag ställer mig (efter att praktiserat köpstopp sedan 2016): hur snabbt då? Anledningen är att jag ser hur jäkla smidigt det kan vara att beställa saker och få dem snabbt. Därav rubriken: nowconomy. Det är inte bara det att vi har möjligheten att köpa, utan det handlar också om tillfredsställelse av rang. Nästa fråga blir: är det bra eller dåligt? Är det bra att vi kan lösa våra problem så snabbt?

Så stod jag där själv, med ett par sandaler vars ena sko tappat sulan lite grann. Inte jättebekvämt att gå i, nej. Så jag kan antingen laga dem, eller köpa ett par. Kanske att de hade gått att laga, jag erkänner villigt att jag inte funderade jättelänge på just det alternativet, jag hade ärvt sandalerna från min svärmor och tyckte att de kanske gjort sitt. De hade en ganska tjock sula, och det var delar av den som hade ramlat av.

Jaha, köpa sandaler. Enligt nowconomy-principer ska det då gå snabbt och helst leverans igår. Men efter att ha djupdykt i klimatfrågan (ja, det blev en bok: Klimatglädje) kan jag inte förmå mig att köpa nytt. Det sätter sig helt på tvären för mig. Så jag letar: Facebook Market, Blocket. Och sen, på Sellpy. Och vet ni, jag hittade ett par sandaler som någon inte alls ville ha. Som jag väldigt gärna ville ha. De var oanvända och låg och väntade på att någon skulle förbarma sig och betala för dem. Det blev en bra slant, de var inte billiga. Själva letandet tog en stund men om du frågar mig är den resan endast angenäm. För du vet ju inte på förhand vad du kommer att hitta. Mer spännande än så kan det väl inte bli?

De kom i ett paket (som i min mening var alldeles för stort när det gäller emballage) och jag satte dem på foten. Verklich Askunge-feeling: de satt som en smäck! Lätta sandaler, helt nya. På mina fötter.

Nowconomy, om att våga handla begagnat bild på begagnade sandaler

Så jag byter ut nowconomy mot slowconomy. Det här med att ha bråttom är förlegat.

Om du vill läsa mina tankar om köpstopp 2021

Här kan du läsa mer om hållbar konsumtion och vilka som kan påverka oss i rätt riktning