Jag läser hos Tradera som gjorde en Sifo-undersökning 2018. 36 procent känner “en olust inför att konsumera nyproducerade varor”. Samtidigt: De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen är 93 miljoner ton. 63 procent uppstår i andra länder till följd av svensk konsumtion. Någonstans snurrar en karusell som börjar kännas rejält rostig. Minska sin konsumtion – hur gör man det egentligen? Blir inte vardagen lite torr och tråkig? Det kan bara du själv svara på men du kan också lägga fokus på helt andra platser än gallerior och reklampelare. Här ger jag dig tre saker som du kan göra.

1. Minska sin konsumtion – spara till något hållbart

Hitta något att spara till – något hållbart som sporrar dig. Det kan ju till exempel vara så att du sparar pengar för att kunna ta ut ledig obetald tid (om det är möjligt) – det vill säga att du sparar pengar för att kunna vara ledig mer. Vad vill du spara till? Själv sparade jag till min el-lådcykel som jag har haft stor glädje av! Budgetera din månad – och bestäm dig för vad som ingår i köpstoppet. Vissa saker är oumbärliga, som mat och hyra. Men det går också att se över sina andra poster: granska försäkringar och elavtal. Själv halverade jag mitt mobilabonnemang genom att ringa och höra mig för. De ville ha kvar mig som kund, så de sänkte räkningen rejält.

2. Kreativ i köket istället

  1. Se till att inte slänga mat i onödan.
  2. Hitta nya recept som du inte gjort tidigare för att njuta av något nytt trots köpstoppet – testa nya miljövänligare matvaror, om du har ekonomi: snåla inte med matbudgeten (samtidigt kan du handla smart, t ex i säsong eller när butiken har kampanjer).
  3. Bli en baddare på att göra goda matlådor, som du antingen kan ha i kylen eller frysa in så att du har för trötta kvällar.
  4. Lär dig om hälsa och mat – vad kan öka på ditt välmående via maten? Själv börjar jag gå åt det vegetariska hållet där jag fasat ut rött kött.
minska sin konsumtion - ger krut på mat istället

>> Läs mer om matpriser >>

3. Hitta något ätbart i naturen

Vi har plockat hallon och blåbär, det är mäktigt att kunna gå ut och se sina egna krusbär växa, och inte minst svarta vinbär och egen oregano. Nästa år har jag satt som mål att odla paprikor och läsa på om det. Kanske har du möjlighet att odla något själv så småningom, man måste inte ha egen trädgård, det finns möjlighet att odla på en balkong. Du kanske också känner någon som har en liten plätt där ni kan odla något tillsammans? Det kan också vara att i sällskap med någon åka ut till skog och hitta bär och svamp.

minska sin konsumtion - hitta något ätbart i naturen. Bild på lingon

Nu åker jag på några dagars retreat men vill gärna skriva mer i bloggen i nästa vecka <3