I och med min debut hos Nyhetsmorgon (ja, jag kommer gärna dit igen) så blev det ett stort fokus på hur mycket jag hade sparat genom att inte shoppa. 100 000 kronor det första året, men det betyder ju inte att jag skulle ha handlat för hela summan, sådär i backspegeln. Och visst är det så: det finns en korrelation mellan att inte shoppa och låta pengarna växa.

Hur gör man då? Sluta shoppa börja spara.

Sätt dina regler.

Så ja, du kan sluta shoppa och börja spara. Det finns olika sätt att ta ett köpstopp. Exempel på mina regler kan du läsa om här. Skapa dig ett ramverk och framför allt: det ska inte vara en belastning att sluta shoppa. När jag slutade med shopping det andra året (2017) hade jag stort fokus på vad jag valde till istället. Man behöver skifta fokus, istället för att tänka på det man inte får.

Mina regler för förra året: 2020.

“Nollställ” ett konto så att du kan följa utvecklingen.

Det var så jag fick reda på hur mycket pengar jag hade sparat på ett år. Jag hade ett sparkonto på SEB, som jag hade noll på i början av första året (2016). Det är, i alla fall för mig, peppande och se hur mycket man kan spara. Observera att det är högst individuellt. Har du magert med pengar kan det vara så att sparandet inte blir så stort, men du kanske slipper ta lån eller annat för att få vardagen att gå ihop.

Fokusera på det positiva!

Jag har hela tiden haft roligt med shoppingfritt och egentligen var det aldrig meningen att jag skulle “sluta shoppa börja spara”. Först och främst så lösgjorde det shoppingfria livet tid. Jag behövde inte känna pressen att dra in pengar, och samtidigt gick det bra för företaget. Jag vågade ta nya uppdrag som jag normalt inte hade vågat för att jag ofta tagit säkra kort. I mitt shoppingfria år 2017 blev resor inom Sverige tillåtet, och även 2018. Det gör att jag då och då “checkar ut” från familjelivet och åker bort över en helg eller några dagar.

Här är när jag åkte till Åre, Copperhill (tog en del av de sparade pengarna).

Eller när jag var i Järvsö – i snöyran, ett inlägg om att resa ensam.

Sluta shoppa börja spara 1

Andra positiva grejer av att sluta shoppa börja spara.

#1 Ja, du sparar pengar

#2 Du lösgör tid (shopping tar tid) – och du kan av de sparade pengarna kanske ansöka om en ledig obetald dag på jobbet?

#3 Miljön – för vissa är detta viktigt, medan andra inte är så intresserade. Men för mig har det kommit viktiga insikter av att leva shoppingfritt. Det gick ju så långt att jag skrev min första bok, Klimatglädje!

#4 Du kan fokusera om på andra saker som livet bjuder på. Många har föreställningen att shopping behöver vara en stor del av livet. Nja säger jag.

#5 Du kan skifta din konsumtion mot upplevelser istället (som mina ensamresor) och får förmodligen förhöjd livskvalitet. Restaurangbesök var något jag tillät mig från början: att äta en bit god mat är verkligen något jag rekommenderar!