Det jag funderar mest på nuförtiden, det är att börja med saker i god tid. Låt mig förklara. Om jag, i god tid, bakar lussebullar, då kommer vi att ha lussebullar men utan eftersmaken att vi hastat oss fram i julbestyren. Om jag i god tid börjar leta efter begagnade leksaker, så behöver jag aldrig stressa in på dyra leksakssajter och bränna hål i plånboken (och fylla atmosfären med mer koldioxid). Och nu närmar sig Black Friday och även jag, som har köpstopp, berörs av dagen. För den har sannerligen börjat i god tid, eller hur? Så, mitt bidrag inför Black Friday blir följande: jag tänkte ge några tips på vad du kan göra istället och det blir samtidigt en påminnelse till mig själv: vad är det jag vill göra på denna fredag?

#Blackfriday2020 – fem riktigt bra, köpfria deals.

#1 Jag har ju hittat sessioner/webinarier som anordnas av flera aktörer, och som produceras via SLU den 26 och 27 november. Jag har i princip kryssat i samtliga sessioner och för mig som på något vis vill arbeta med klimat – och miljökommunikation är detta en riktigt bra Black Friday-deal: att öka på kunskapen i min törstiga hjärna. Här bokar du dig och det är gratis.

#2 Förbereda min julworkshop som jag gör i samarbete med Medborgarskolan den 1a dec. Manuset är färdigskrivet och jag är så jäkla nöjd med resultatet. Det är fem strategier för julen som du inte vill vara utan (du bokar dig via länken och den kostar inget). Det jag håller på att fixa nu är rekvisita. Och lyssna på det här: dealen som jag gör, genom att förbereda mig nu, är att jag slipper stressen när det börjar närma sig!

Klicka på bilden för att komma till anmälan!

#3 Skriva är något jag inte kan vara utan. Det är mitt bästa verb, alla kategorier. Just nu skriver jag på min andra bok, men har fastnat lite grann. Det är så det fungerar. En del av processen är att tvivla, och det gör att tröskeln varit hög att komma igång. Men ibland måste man bara göra. Och det är en otroligt bra deal att redan idag säga att jag ska skriva i två timmar den 27 november. Att jag nu, i skrivande stund, tar fram almanackan och sätter en timme på förmiddagen kl 9.00-10.00 och sen på kvällen, klockan 20.30-21.30. Ps. Om du är nyfiken på min första bok så kan du läsa om den här (och där jag berättar om varför jag skrev den). Fundera på om du har något som du längtar efter att få göra, och vik tid för det i almanackan!

#4 Ni vet att det fortfarande är november på #blackfriday2020? Ni vet också att det är sjukt snålt med dagsljus i Sverige under den här tiden på året? Jag tänker gå bananas på lunchen på fredag och tanka sinnet fullt av ljus. Dagsljus är den absolut bästa dealen under november och december (och januari, februari….) och det är helt gratis att vara utomhus. Jag har läst boken Sömn sömn sömn av Christian Benedict och jag kan säga som så här: dagsljus har så fruktansvärt mycket att göra med hälsa. På riktigt. Bara ut med dig!

Platsen jag besöker alla årstider, mörk som ljus, kall som varm.

#5 Om det blir tid över, nu när jag redan har fyra bra deals, så skulle jag föreslå följande: lyssna på något. Att använda sinnet och höra musik, pod eller en dokumentär, kan göra bra saker med oss (observera att jag förespråkar en viss måttfullhet när det gäller mediekonsumtion, jag tror det är lätt att överdosera, eller hur?). Så medan jag letar efter något nytt som jag själv kan lyssna på vill jag tipsa om podden Heja framtiden, och alldeles särskilt avsnittet med Beata Wickbom. Det jag tar med mig är: våga, testa, och gör på ditt sätt. Vad jag menar med det? Jo, i våras blev jag över en natt av med alla uppdrag, i och med coronapandemin. Det gör att jag har behövt tänka nytt (fixade mig ett sommarjobb på halvtid som jag är mäkta stolt över!) och då har jag kikat på de digitala möjligheterna att föreläsa. Jag har också tittat på vad det är jag är bra på: och paketerat det i ett digitalt format (du kan läsa mer om mig på min företagshemsida). Jag har sedan tidigare i höst börjat klippa enkla filmer, som jag lägger upp, och sen har jag gjort digitala bokcirklar med Medborgarskolan och lite annat. I väldigt liten skala än så länge, men när jag lyssnade på Beata blev jag väldigt inspirerad, helt enkelt, och jag tycker att det är en riktigt bra deal att lyssna på något som faktiskt ger något!

Hoppas att ni har en fin helg! Jag sov långt och länge häromdagen och kan varmt rekommendera det. Eller något annat som ger dig återhämtning. I nästa vecka hoppas jag kunna lämna skärmen ibland och ta mig några turer i naturen, kanske att den nya boken får lite extra kärlek från mina fingrar, jag behöver hitta tillbaka till tangenterna! Kram, Emilia