Shoppingfritt 2021. I förra veckan var ni 91 personer som lyssnade på det jag pratar om helst av allt: köpfrihet och shoppingfritt. Känner mig så glad över att ni är nyfikna och vill förstås hålla kontakten med er. Några ville ha slidsen, så jag tänkte att jag gör ett blogginlägg av föreläsningen. Undrar du något? Släng in en kommentar till blogginlägget.

Shopping är ett fundament, en norm, ett sätt att beskriva vår kultur. Vi lever i en konsumtionskultur. Men det betyder inte att vi måste göra som alla andra. Det är svårt att bryta sig loss ur den synvinkeln att allt vi möts av: i hemmet, på jobbet, i sociala medier och på busshållplatsen: det handlar hela tiden om ”vårt nästa köp”. Men jag tror att om du bestämmer dig, så kommer det att gå. Sätt ett datum! Jag håller precis på att göra en fyll-i-bok för ett shoppingfritt 2021 (den kommer inte vara bunden till året, utan till tolv månader, som du kan starta närsomhelst) – som jag kommer skicka ut två veckor innan nyår- om du vill vara med på min maillista, skicka mig ett mail så skriver jag in dig. Vad sägs, ska vi säga den 1a januari? Min mail är info(@)emiliaarvidsson.se (ta bort parantesen när du skriver in adressen).

Kommer du ihåg de fyra anledningarna? (kolla bilden ovan!). Det kan vara på sin plats att faktiskt fundera på och berätta för sig själv: varför gör jag det här? För i det svaret kan du också finna vad som kan motivera dig till ett köpfritt 2021. Är det miljön så kanske tanken på att du minskar utsläpp och värnar om jordens resurser, blir det som håller igång dig. Är det ekonomi så kanske du sporras av att betala av skulder eller börjar spara till något som är viktigt för dig. Är du trött på konsumtion så kan köpstoppet verkligen handla om en lättnad. För mig personligen började det som en utmaning, och med tiden växte även ett klimatengagemang.

Köpfritt ska handla om lust. Köpfritt ska handla om att du blir medveten om hur lite eller hur mycket du påverkas av den rådande konsumtionskulturen. Det blir som en detox, på ett sätt, men också att du utmanar dig själv. Sen beror det förstås på ditt varför, eller hur? Men jag vill verkligen poängtera en sak: ett köpstopp innebär inte ”noll kronor ut”. Vi behöver fortfarande betala vissa räkningar för bostad, el, värme, sophämtning. Vi behöver fortsatt äta mat. Du kanske vill ha ett onlineabonnemang för musik igång för att du lyssnar mycket – det är ju helt ok tycker jag personligen: kultur och upplevelser är något positivt. Därför ska du gå till dig själv och hitta dina unika ramar. När jag började 2016 så var de två första reglerna: inga nya prylar och inga nya kläder. Ett onlineabonnemang var ok (t ex musik eller läsa böcker tjänst eller yoga).

Du kommer förmodligen känna av att du har ett köpstopp, särskilt den första tiden. Du kommer under shoppingfritt 2021 behöva säga nej till impulser och du kommer märka hur mycket i vår vardag som har kommit att handla om köpstopp. Därför behöver vi också veta vad vi tackar ja till. Kan det vara så att du byter ut ett beteende mot ett annat? Har du någon hobby som du kan ta tag i nu? Kan du lära dig något nytt – det finns massor av möjligheter, där bland annat olika studieförbund erbjuder kostnadsfria seminarier eller andra typer av utbildning. Kan det vara så att du kan spendera mer tid med dem du tycker om (på ett säkert sätt, så här i pandemitider). Jag fick ett meddelande från en mamma som berättade att hon slutade scrolla på mobilen efter shopping och istället la sitt fokus på de barn hon hade. Själv skrev jag en bok, där jag vågade ta kontakt med förlag för att få ett bokavtal. Andra hittar till naturen. Så: vad tackar du ja till? Fundera på det!

Det är mycket enklare att ha ett köpfritt år, när man gör det tillsammans med någon. Vi har en grupp på Facebook som du gärna får delta i, det kostar inget och vi peppar varandra, bland annat närmar sig upptakten till shoppingfritt 2021!

Många hittar helt nya vägar när de har köpstopp. De blir förvånade över till exempel frihetskänslan av att kunna stänga av notiser på mobilen eller shoppingerbjudanden på mailen. Jag tror det kan vara värt att notera sina positiva känslor, på en papperslapp på kylen eller som en mental notering. Lite beroende på ditt varför kan dessa positiva känslor se olika ut. Är du miljövän kanske du lägger märke till positiva nyheter om klimatet, och känner att du är en del av något större. För dig som tröttnat på konsumtion kan kanske glädjen över att låna en bok på biblioteket vara en typiskt bra känsla att notera. Jag har fått meddelanden från folk som idag är skuldfria tack vare köpstoppet, det blir väldigt konkret och talande för att det går att ta kommandot över sitt liv.

Du kanske halkar av vägen. Det innebär inte att du brutit dig loss från utmaningen eller att det du gör efteråt inte räknas. Nej, på´t igen, och lär dig vad det var som blev tokigt. Minns du där med känslor, att det finns ett köp för varje känsla? Är vi stressade eller ledsna är det lätt att vi tar till köp som tröst. Det här är ett maraton, och ibland blir det inte som man tänker. Så är det ofta i livet!

”Ja men om jag behöver något då?” – det är en av de vanligaste kommentarerna jag får. Och visst kan det vara så att behov uppstår. Men om vi synar det lite extra: vad är ett behov egentligen? Det finns grundläggande behov som är för överlevnad och hälsa. Som mat, tak över huvudet, vatten, värme, något att klä oss med. Viss stimulans tror jag också på: det vill säga relationer. Men om vi ser en jacka, och vi redan har en hemma, är det ett behov vi har då? Det beror på vem du frågar. Det kan ju också vara villhöver: jag vill köpa för att jag vill. Jag kommer inte berätta för dig vad som är rätt eller fel, precis som att du själv sätter ramarna för ditt köpstopp. Men det jag önskar är att du funderar extra över dina behov, och också: att du är villig att pröva nya sätt. Låt oss säga att du inte har någon vinterjacka. Behöver du köpa en ny då, eller skulle det fungera lika bra med second hand? Eller kolla där du bor, om ni har någon lokal grupp: är det någon som har en jacka över? Just när det gäller konsumtionen av kläder så tror jag vi ska vara vaksamma. Nyproduktionen är idag många gånger en klimatsvår verksamhet, där resurser tas, där utsläpp av koldioxid gör att vi får svårare att nå klimatmålen. Jag testade till exempel att hyra kläder ett tag, vilket var bra av flera anledningar. Det var som en prenumeration, där man fick hem ”nya” kläder varje månad, som sedan skickades tillbaka och någon annan fick hyra dem. Jag kände en vördnad inför de specifika kläderna, eftersom de faktiskt inte var mina. Jag tog hand om dem på ett sätt som jag kanske inte hade gjort med mina egna kläder. Så jag tänker att shoppingfritt 2021 kan ha delar av konsumtion, där man till exempel hyr eller lånar något. Det beror som sagt på vad man har för motiv till sitt köpstopp. Vill man spara pengar kan man göra det mer strikt!

Det finns så mycket kunskap därute, som rör svenskens konsumtion, hur vi handlar och vad vi gör med våra pengar. Tips på vägen är att följa Mistra Sustainable Consumption, Konsumtionsrapporten och inte minst Naturvårdsverket.

Tips! Den 26 nov har Mistra Sustainable Consumption detta webinare.

Eftersom jag har haft köpstopp under några års tid, blev det viktigt för mig att också att sätta fokus på andra saker (minns du: vad tackar du ja till?). I nästa år med shoppingfritt 2021 tänkte jag skapa 12 stycken hälsomål, ett för varje månad, som jag ska sjösätta samtidigt som jag har köpstopp. I och med att köpstopp egentligen inte innebär en aktiv åtgärd, tänkte jag att det kunde vara kul att ha mål som kräver action. Under 2019 och 2020 hade jag en del klimatmål som jag ställde upp: som att sluta använda bil så långt som möjligt, välja växtbaserad mat ofta, se över min elanvändning – och det var också under tiden som jag skrev boken Klimatglädje. Det som också fungerar är att sätta ekonomiska mål: sparande gör att många får ett konkret mål att arbeta mot!

Vilket mål skulle du vilja ha för 2021, som går parallellt med köpstoppet?

Tack för att du läsa så här långt! Vi ses förhoppningsvis snart igen!

Jag började med köpstopp 2016 och försöker hålla det sen dess, med vissa avsteg. I somras köpte jag till exempel en elcykel som jag sparat till. Men jag vill ändå hålla fast vid ett köpfritt liv och framför allt: skapa mig själv ett reflektionsutrymme. Min ståndpunkt är att konsumtion inte är okomplicerat, särskilt när det gäller miljö och klimat. Men också: känslor! Det verkar som att för varje känsla vi känner, så finns det en möjlighet till köp. Samtidigt visar forskning att överdriven materialism är något negativt för människan. Jag skriver just nu på min nästa bok (berättar mer om det senare!). Jag driver också gruppen Köpfritt på Facebook, med över 3400 medlemmar som på ett eller annat vis är intresserade av köpstopp.