I helgens Mitti kunde du läsa några rader om köpfritt-gruppen och hur jag porträtterar ett köpfritt liv. Givetvis är inte det köpfria livet svart eller vitt, allt eller inget. Däremot finns det hundra procent reflektion med i ekvationen. Att vi faktiskt funderar lite grann på hur vi spenderar våra kronor och hur produktionen av varor och tjänster går till (inte helt lätt att ha alla fakta på bordet, men ett försök att skaffa sig en bild så nära sanningen det går). Och samtidigt: är det så att det åläggs ett lite väl stort ansvar på den “rationella konsumenten?” Om det skriver flera om i både DN och SvD.

Jag tänker att du som precis hittat till min blogg och är intresserad av resonemang kring shoppingfritt och personlig hållbarhet, det är nog en bra idé och samla några väl valda länkar här inunder, eller vad säger du?

Köpfritt 2021: inspiration och hur du förbereder dig (du kanske är sugen på ett köpstopp 2022?)
Mina regler 2021 eller varför inte titta hur jag tänkte år 2020?
Hur gjorde jag 2016

Vad jag tänker om köpstopp 2021 – trender

Det finns tre saker jag tänker på, kring köpstopp, och det är rätt tidlösa tankar som passar när som. Det som är speciellt just nu är att vi står inför en massiv uppgift: se till att hålla den globala temperaturen på schyst nivå. Vi vet att vår konsumtion, så som den ser ut idag, inte är kompatibel med utmaningarna inom miljö och klimat. Här är tre saker jag tänker lite extra på 2021.

  1. Känslor och köp hör ihop, något som blir alltmer tydligt för flera hur vi agerar vid till exempel stress. Är vi stressade är det svårare med att vara eftertänksam och klok kring sina inköp. För en tid sen var jag i ett extremt pressat läge, där jag fortfarande försöker läka, och där tunnelseende gjorde att jag hade svårt att tänka kreativt. Det var inte så att jag gick bärsärkargång i ett köpcentrum, men jag köpte rengöring och ansiktskräm, trots att jag hade hemma. Jag sov borta i två veckor och kunde egentligen bett min man packa ner det som jag hade hemma och be honom komma över med det. “Men hallå!” kanske någon som läser tänker: “har du dåligt samvete över ditt köp av något så enkelt som en rengöring och ansiktskräm?” Nej, så klart inte, mer en reflektion vad stress kan innebära. Jag har som regel att saker ska ta slut innan jag köper nytt och vid det här tillfället gjorde jag tvärtom. Och det är ok, såklart!


  2. Anledningar till köpfrihet behöver lyftas för den som vill testa köpstopp. Det handlar inte bara om att vi vill ha koll på vår ekonomi, även om den anledningen är helt klart legitim. Jag tänker att klimatfrågan har börjat ta sin rättmätiga plats och fler och fler blir uppmärksammade på just den aspekten. Läs mer här om anledningar till köpstopp, där finns de fyra anledningarna till varför man gör ett köpstopp med på en bild (kan förstås finnas fler anledningar). Genom att vi funderar på “varför” så kan vi lättare navigera i djungeln av budskap.


  3. Transparens är viktigt. Jag får fortfarande kommentarer kring att människor behöver konsumera annars går företagen under. Och det är helt sant: vår konsumtion bringar in vinster och skatteintäkter. Tittar vi lite snävt är det något positivt, det är så vi har skapat systemet. Men en rad saknas på kvittot: bland annat den om svenskens skuldsättning och den andra raden: vem betalar miljökostnaden för produktion av varor och tjänster? Kolla in det här instagraminlägget hos Johanna Leymann. Och vi får inte glömma: människan är påhittig, så att skapa arbetstillfällen och minska klimatavtryck behöver inte vara rocket science!

Var befinner du dig i din konsumtion?