Köpstopp 2021? Jag vet. Jag är ute i sjukt god tid. Men det är också för att jag vet att många av er som funderar på köpstopp behöver tid att smälta idén. Att hitta era “varför”. Att våga. Så jag tänker att ju snabbare vi går in med inställningen: yes, klart jag ska köra, desto större är sannolikheten att vi faktiskt gör det. Vågar. Vill. Vaskar fram de där tankarna som kanske inte riktigt fått plats än: vem är jag när jag inte shoppar?

Köpstopp 2021: 5 förberedande tankar att ha med sig

  1. “Köp” är inte ett normalläge, egentligen. Köp är något som människan kommit på, och sen gjort big business av det. Det har dessutom nästlat sig in i våra känslor. För varje känsla du känner, så finns ett köp. Vi kan skapa ett annat normalläge, I promise!
  2. Om jag inte handlar, vad gör jag istället? Egentligen är det konstigt att vi förutsätter att livet ska levas genom att köpa sig fram. Men här finns det alltså utrymme att fylla ut med helt andra saker. Själv läser jag som aldrig förr (har precis hittat appen Biblio) och lär mig nya saker, som att klippa film. Och sen: skogen. Skogen!
  3. Det handlar inte om absolutism, det handlar om att skapa ett reflektionsutrymme: vad rör sig uppe bakom pannbenet? Hur resonerar jag? När jag mår bra? När jag mår dåligt? Hur beter jag mig och hur ofta slinker köp igenom utan eftertanke? Använder jag köp och shopping fast det kanske är något helt annat jag behöver? Om jag verkligen behöver köpa något, är det alltid nyproducerat?
  4. Innan köpstoppet börjar, fundera på varför du gör det, vilken är din drivkraft? Hur vill du utforma ditt köpstopp 2021? Du kan läsa guiden för 2020 och hitta inspiration där. Jag tänker att mitt eget köpstopp 2021 ska innehålla spår av hälsa, se nedan.
  5. Sätt tolv delmål (ett för varje månad) – på ett helt annat område som inte rör shopping eller pengar. Till exempel: under min första köpfria månad skulle jag vilja lära mig att….. Jag kommer sätta 12 mål för min hälsa under 2021 och jag hoppas jag får med mig fler i köpfritt-gruppen på Facebook.
Jag fortsätter. Mitt köpstopp har funnits med som en bas 2016, 2017, 2018, 2019, 2020.

Varför har köpstopp kommit att bli en allt starkare trend? Det finns flera orsaker till det och jag tror att klimatkrisen är en sådan. Vi förstår helt plötsligt att våra köp egentligen är uttag ur jordens resurser och att det vi handlar skapar avtryck. Vi närmar oss det som en gång låg i skymundan och var svårt att greppa. Sen tror jag det finns något i våra livsstilar som många tröttnat på: att ständigt jaga. Jaga sin vardag, jaga sin rätt att bara vara. Vi behöver slappna av lite, göra oss själva lite oviktiga, hitta aktiviteter som både är hållbara för oss själva och för andra. Tagga ner. Därför tror jag köpstopp är ett statement: hit men inte längre. Jag vill något annat. Punkt.