Tiden springer och det är helg. Igen! Jag sitter på ett av mina favoritfik och funderar. Det är mitt sjätte år med köpstopp och det gör att jag funderar på: varför ska jag fortsätta? Och är det verkligen så lätt som jag får det att låta? Både ja och nej. Ja: det är lätt med köpstopp eftersom du egentligen inte behöver göra något. Det är icke-handling där du kan skifta fokus från “köp” till något annat. Det är fullt möjligt att genomföra det, helt enkelt. Nej: det är svårt eftersom vi lever i en konsumtionskultur. Jag tittade lite i Katarina Graffmans flöde på Instagram där hon nämner “begär” som ett svar på varför vi är ohållbara i vår konsumtion. Det fick mig att formulera ordet begärsekonomi. Det finns så mycket i vår kultur som innefattar ett narrativ som berättar för oss att för att existera, måste vi konsumera. Och vad händer om vi gör tvärtom? Det är det vi undersöker med ett köpstopp. Och det kommer finnas tillfällen då vi tvivlar. För att vi tittar på vad andra gör. Så jag tänkte sammanfatta det svåra med köpstopp i tre punkter – där vi redan nämnt den första.

3 svåra saker med köpstopp

#1 Begärsekonomin gör att vi trånar. Och vi trånar för att andra också gör det. Är det smittsamt månne? Om du har en hobby som kräver inköp är det lite klurigare. Varför då? Jo för att hobbys i sig kan vara något meningsfullt – som att t ex laga saker som är trasiga, sy eller sticka, måla, skriva, ja det finns förstås en uppsjö saker som vi kan spendera vår tid på. Det har också visat sig att inköp som har en meningsfull touch, faktiskt kan vara fördelaktigt för oss, rent välmående-mässigt.

#2 Stress. Är vi stressade kan det vara nära till hands att unna sig saker. Ja, faktum är att för varje känsla du känner, så finns det något på marknaden som kan lindra. Jag är precis likadan. Under en period har jag känt mig mer stressad och vad händer? Jo jag börjar snegla på sådant som jag en gång gillade att shoppa.

#3 Stränghet. Motivet bakom en köpstopp behöver vara klart och tydligt formulerat. Varför? Jo, för att annars kan vi hamna i ett läge där köpstopp blir en form av straff. Att vi med stränghet lider oss fram med vårt köpstopp, att det är förbjudet att handla och att om vi inte håller oss borta från shopping så gör vi något fel. Om vi istället bekräftar för oss själva varför vi valt att köpstoppa, där det finns långt mycket bättre alternativ än straff, så har vi allt att vinna. Jag har skrivit om motiv förut; det kan vara miljö, ekonomi, konsumtionströtthet, att ge sig själv en utmaning.

Föreläsning den 12 maj på Facebook

Den tolfte maj, kl 19-19.30, håller jag en föreläsning om köpstopp utifrån 8 aktiviteter vi kan göra istället för att shoppa. Du kanske vill joina? Här hittar du eventet – klicka gärna “kommer” eller “intresserad” i eventet på Facebook.