Vi pratar rätt ofta ekonomi online, i gruppen Köpfritt på Facebook. Det är en normal följdeffekt att se över sin plånbok när vi adderar köpstopp i livet. Ibland är köpstoppet mer av ett måste: Vi kanske har fått förändrad ekonomi på grund av arbetsförlust eller sjukdom. Och det tycker jag är intressant, hur olika det kan se ut.

Är det en sak som jag verkligen önskar att vi alla kunde addera så är det: ekonomiskt lugn. Det är ett ändamål i sig. Att få frid trots mindre resurser på kontot. Ibland hamnar vi människor i svårigheter och i skuldfällor, det är alldeles för lätt att hamna i ett ohållbart läge. Eget ansvar? Jo absolut, men då också i relation till allt det andra i livet: hur vi mår och hur vi förhåller oss till alla budskap som försöker nå oss. Det är starka konsumtionskrafter som vi omringas av.

Igår startade utmaningen #köpfritt2022sommar. Tre månader av köpstopp testas av dem som känner att de vill något annat än ett traditionellt köparliv. Under mina år som admin i Köpfritt-gruppen har jag fått ta del av fina erfarenheter hos människor som vågat gå utanför normen. Tacksam för det! Jag är själv med i sommarutmaningen (juni, juli, augusti) och det finns två orsaker: jag trivs med köpstopp då jag hittat andra saker som förgyller livet. Om det kan du läsa här. Den andra handlar om att jag just nu inte jobbar lika mycket vilket innebär en tunnare plånbok. Jag övar på att känna ekonomiskt lugn, och det är inte alltid lätt. Min generella åsikt är: mat och tak över huvudet är vad jag behöver pengar till. Sen en slant så att barnet har kläder och vissa aktiviteter, och där är vi två vuxna som bidrar. Sen jobbar jag lite, så det funkar ändå. Det är väldigt lätt att jämföra sig med andra men med handen på hjärtat: vad ska det tjäna till?

emilia skriver om ekonomiskt lugn. Här bild på henne.