Igår höll jag en live på temat köpstopp, där fokus låg på 8 köpfria aktiviteter, som en inspiration till att faktiskt testa köpstopp. För det finns massor vi kan göra som inte involverar plånboken. Häng på!

Maten

Fokus på maten kan vara en strategi – för mat behöver vi alla, köpstopp eller inte. Du kan fundera på hur du vill äta, kanske lite mer åt det gröna hållet? Låna några kokböcker på bibblan och lär dig några nya recept! En annan koppling till maten kan vara att lära sig att bli prismedveten på mat. Men samtidigt: bli medveten om vilken kvalitet mat har. Undersök vilken mat som är viktig för dig och se vem som kan ge dig ett bra pris. Jag själv vill gärna köpa eko paprika och vindruvor och tittar på olika affärer och erbjudanden.

I samma andetag som vi är prismedvetna har det på senare år varit viktigt för mig att uppskatta mat, respektera mat och jag är smått allergisk mot uttryck som ”billig matkasse”. Kanske att det finns en målkonflikt där: vi ska både värna om våra egna pengar och de matproducenter som tar fram maten. Vi lägger drygt en tiondel på mat av de pengar vi drar in. I mina öron låter det lite, med tanke på hur viktig maten är (du kan läsa mer i den här rapporten). Därför kan ett köpstopp egentligen handla om att våga köpa bra mat som är mer hållbart producerad, att man inte snålar på maten så att säga!

En annan matrelaterad aspekt är att då och då laga ordentligt med mat, kanske baka, för att ha något meningsfullt att göra (under köpstoppet alltså) plus att det öppnar upp för mindre stress i vardagen, att ha en matplanering är inte dumt alls. Men mitt absolut hetaste tips, och det här är nära förknippat med köpstopp: bli en mästare på att undvika matsvinn – det har du allt att vinna på: resurser som använts för att producera maten, din plånbok och din tid.

Fördelar med matstrategi: du får kontroll över din ekonomi och du tar reda på vad som är viktigt för dig. Vi äter 1865 måltider på ett år, välj klokt!

Att laga

Jag är en person som ofta skjuter på lagandet – men det är en bra sysselsättning medan man har ett köpstopp. Och det bästa är att laga något som man faktiskt använder. Jag hade min vinterjacka, ärvd av min svärmor, som var trasig längst ner vid dragkedjan, kedjan och tyget hade släppt lite från fästet och det var helt enkelt bökigt att knäppa jackan. För varje gång som jag satte på mig den blev jag irriterad. Inte mycket, men tillräckligt ändå. Lagningen tog ca 5 minuter att genomföra. Så enkelt och vilken lättnad. Nu blir jag glad varje gång jag knäpper jackan! Ett annat favoritexempel var en begagnad overall som var lite för stor för lilleman – det var enkelt att sy upp nere vid byxkanterna och han kunde ha den i vintras och kommer kunna använda den nästa vinter.

Andra saker jag skulle vilja laga: jag har flera klädesplagg hemma som skulle behöva min omsorg – jag har samlat dem på en plats. Det finns flera Youtubeklipp att titta på kostnadsfritt, sök på ”laga kläder” så hittar du kanske den guidning du behöver för att ta dig vidare. Jag har till exempel ett par ullstrumpor som jag i princip levde i ett tag. Nu ligger de oanvända på grund av ett litet hål. Jag kikade på ett lagningsklipp på Youtube, det verkade enkelt att genomföra. En aspekt att fundera på kring lagning är ”tid”. Vi har ett hyfsat högt tempo generellt. Att sätta sig och laga något kan tyckas som en bromskloss, men det kan också vara en övning att ta det lite mer lugnt. Den möjligheten kanske du får, istället för att spatsera runt i närmsta köpcentrum.

Fördelar med att laga något: du känner dig rådig att du kan lösa den här typen av problem. Jag fick till exempel reda på en produkt som man kan använda för sin dragkedja, den heter Zlideon.

Att sälja

Som jag älskar att sälja (framför allt: bli av med saker). Vi hade loppis häromveckan och vi sålde några saker. Eftersom vissa saker fortfarande låg framme osålda passade jag på att ta bilder och lägga upp dem på Facebook Market. Efter en timme ha jag sålt två gå-bilar, som båda hade legat och skräpat i vår bod alldeles för länge. Sådan frihetskänsla. Vi har fler saker som går att sälja, men det gäller att komma igång. Till exempel har vi jättefina Duplo-leksaker som vi kan få en bra peng för. Det som också går bra är lillemans för små kläder som är i gott skick. Sedan tidigare har jag varit duktig på att sälja cyklar, skor. Något som ligger nära till hands att sälja hos oss är krukor – vi har alldeles för många här hemma. Storlek stora. Sen har vi en byrå som jag tror vi kan få en peng för.

Vi sålde bilen i somras, och timingen var perfekt, det var strax innan priserna på bensin började öka. Jag har också sålt en gammal Volvo. Den historien är rätt osannolik. Det visade sig att det fanns en intressegrupp för Volvo-fantaster på Facebook. Jag la en trevare där och det var flera som hörde av sig. Det blev budgivning och jag sålde den till en Volvo-samlare för 37 000 kronor.

Fördelar med att sälja något: du bidrar till att någon annan får nytta av det du inte längre behöver. Och: pengar in på kontot!

Köpfri hobby

Skaffa en köpfri hobby. Själv älskar jag att skriva och vågade mig på ett större skrivprojekt 2018-2019, då jag skrev Klimatglädje. Kanske har du också en skrivdröm? En aktivitet, som angränsar lite till hobby och fritid är att vistas lite mer i naturen, fundera på vad du tycker om för natur?

En del tycker om att fotografera och ibland räcker det långt med bara en mobil (även om jag tror att det enklaste sättet att uppskatta naturen är via ens egna ögon). Det kan ju också vara så att du redan har en hobby, men som du inte hunnit med, under ett köpstopp har du den möjligheten, plocka upp din hobby! Jag har tidigare i mitt liv målat akvarell, det kan jag sakna ibland. Om det är så att du behöver köpa något för att genomföra din hobby, fundera på om det du behöver finns i begagnad form eller om du kan låna det du behöver (t ex verktyg eller liknande).

Ett annat tips är att skapa något tillsammans med andra. Jag har nyligen blivit tillfrågad om jag vill vara med och skriva i en antologi, det känns meningsfullt eftersom det också är flera författare från samma kommun som deltar. Jag funderar också på om ”att rensa” skulle kunna ses som en hobby? Att hitta skatter i hemmet? Eller göra sig av med sådant som ligger oanvänt? Vi har ett stort behov här hemma att faktiskt minska på antalet saker. Ska villigt erkänna att det ligger som en blöt filt över mig, det kan vara bökigt att sätta igång en rensningsprocess. Det handlar såklart om att sätta rimliga målsättningar.

Fördelar med köpfria hobbys: du skiftar fokus bort från köpstoppet till något som du faktiskt kan ägna din tid åt!

Att odla

Det här kan förstås vara en hobby redan hos dig. Jag har märkt att många som följer mina sociala kanaler har ett intresse för odling. Mitt tips är att “ha med sig” en växt längs vägen när du har köpstopp. Se hur din omsorg hos det som växer också är en omsorg för dig själv och din plånbok och inte minst miljön. Vad kan man odla under maj månad? Tipset är att kolla vad experterna säger, till exempel Sara Bäckmo eller Jessica Lyon. Jag blir själv sugen på blommor, mest för att jag hela tiden varit så fokuserad på att odla ätbart, men det kan vara fint med ett skifte där. Att odla inger också en respekt – apropå att lättare att förstå vilken insats det är att vara matproducent, vilket arbete som krävs och vilket värde maten egentligen har. En vacker blomma som växer kan visa på att livet fortsätter även om man har köpstopp. Det finns liv helt enkelt!

Fördelar med att odla något: du får se processen bakom att något växer. Och en fröjd för ögat i största allmänhet.

Att låna

Den här är intressant – jag brukar säga att när behov uppstår så har vi en tendens att ”köpa oss fram”. Ganska snabbt börjar vi leta efter en lösning och lösningen går oftast via plånboken. Jag har testat att låna lite olika saker. Jag behövde en vattenkokare när jag var ute på jobb och då ställde en granne upp, även året därpå. Att köpa en vattenkokare som ska användas en gång per år kändes väldigt onödigt. När vi lagade stolar här hemma lånade vi en tving från en annan granne. Utrustning i stort kan man ofta låna, kolla med grannar eller bekanta, och var också beredd på att låna ut det du själv har. Min man lånade ut sin elcykel häromdagen och det är toppen om samma resurs kan användas av flera personer (det bygger förstås på att man inte behöver ha prylen samtidigt som sin granne). I liven på Facebook häromdagen så var det en av deltagarna som menade på att vi är alldeles för rädda för att låna från varandra. Det kan till exempel vara att man är rädd att något ska gå sönder. Men bara vi är transparenta när det gäller ansvar så tror jag att det finns fler fördelar än nackdelar med att låna ut saker.

Fördelar med att låna något: du kan få bättre kontakt med nära och grannar. Du lär dig ett nytt hållbart beteende. Du förstår det tokiga i att en hel villagata har boenden som alla köper en egen gräsklippare.

Hitta kläder hemma

Gå igenom din garderob och “hitta” plagg som du köpt men kanske inte hunnit använda. Du kan också vara med i en bytesgrupp där ni är några stycken som har samma storlek. Det går ut på att du får hem en kasse kläder med jämna mellanrum, där du kan använda kläderna en period. Efter ett tag går kassen vidare. Starta en kasse där du bor, det finns en glädje i att vara plånboks- och miljösmart. Kläder och textilier, produktionen främst, har en enorm påverkan på klimat och miljö. Så här finns det all anledning att bli lite smartare. Börja som sagt med din egen garderob och bli medveten om vad som finns där!

Intressant fakta om textilier (källa)

  • 80 procent av våra textiliers totala klimatpåverkan uppstår i produktionsfasen.
  • Det viktiga: livslängd på plaggen. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg minskar klimatpåverkan och vattenanvändning med nästan 50 procent.
  • Svensk textilkonsumtion har ett utsläpp av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det går att likställa med 850 000 varv runt jorden med bil.

Hopp: det finns kunskap och intresse kring hållbarhet i textilindustrin. Naturvårdsverket gjorde en konsumentundersökning om textilkonsumtion i slutet på 2020 och – bland resultaten kan man utläsa en ökad medvetenhet. Samtidigt slår en del företag på stora trumman när det gäller hållbarhet – där påståenden helt enkelt inte stämmer, det är greenwashing.

Tips: följ Johanna Leymann på Instagram!

Fördelar med att ha koll på sin garderob: du kan inse att du har allt du behöver. Bättre ordning. Du kan njuta av det du redan har.

Att samhällsarbeta

Om du har tid och energi kan det finnas allt att vinna på att volontärarbeta. Det kan vara läxhjälp eller att hjälpa en vän i nöd. Följa med på ett läkarbesök. Kolla på din kommuns hemsida, kan de ha något tips på volontära insatser? Många känner stor mening i att hjälpa andra.

Har du något som du är bra på, som du kan dela med dig av till andra? Som egenföretagare har jag varit med och hjälpt andra att komma igång med sitt företag, det har varit givande att förklara hur moms funkar och vad det är man behöver ha på plats när man driver eget.

Fördelar med att volontärarbeta: du träffar nya människor, du kanske lär dig något nytt och du får tillgång till känslan att du faktiskt gör skillnad.

Vad vill du lägga din tid på?