Vilken vecka. Jag läste i media (Instagram) att Elin Kjos somnat in efter månader av försämring (cancer). Har följt henne sedan hennes sjukdomsbesked 2020 och hon har frikostigt delat med sig. Idag var hennes syster Ida Kjos med på Nyhetsmorgon och berättade om det svåra. För att vara anhörig är en styrkeprövning också, såklart. Ida berättade bland annat om hur Elin ville bli bemött i det som hon ofta kallade för utmaning. Hur viktigt det var med spegling och se det ljusa och möjligheterna. Det märks så tydligt nu (och innan ska väl också poängteras) vilket avtryck hon har gjort, inte minst när SVT:s Aktuellt också tog upp hennes bortgång som en nyhet.
Något som också nådde mig var att Aurora har fått en stämning utfärdad, och nu är processen igång. Det första som sker är att staten måste svara på Auroras stämningsansökan. Kortfattat handlar fallet om att staten gör för lite i klimatfrågan och det vill Aurora ställa staten ansvarig för. Jag känner några som är med i denna process och jag är verkligen blown away vad gäller kunskapsläget hos dessa ungdomar och det mod som de står för. Det här är inget lätt sak att göra – läs mer på Auroras webb.
Jag har kikat på Politikbyrån om matpriser (well, en fråga som ALLTID kommer intressera mig). Deltagarna i programmet skulle gissa vad tre paprikor och en purjolök kostade i en livsmedelsaffär. Och det pratades om ansvar – ska matjättarna sänka, ska det finnas pristak, vad kan göras? Jag läste också nyligen en krönika där krönikören var trött på alla “goda råd” som ges av privatekonomer i tv och övrig media, eftersom de springer bankernas ärenden. Jag kan hålla med om att vissa budskap ska komma från annat håll. Men att råden i sig skulle vara dåliga tycker jag inte. Att ha en ekonomisk hållning, att planera sina matinköp, att INTE slänga funktionsduglig mat, att ta hand om våra gemensamma resurser – det känns i mina öron modernt. Något att ta vara på. Lära sig. Sen finns det människor som gjort så ALLTID. Som inte har ett val att vara ekonomiska utan snarare som ett resultat av en kniv mot halsen. Det man kan se, om vi lyssnar på Anette Holmqvist från Göteborgs-Posten och som deltog i programmet, är att nu drabbas en bredare grupp och där också hjälporganisationer larmar att fler ställer sig i matköerna än tidigare. Det gör att frågan blir viktigare nu, då det slår brett. Hur som helst, dryga 80 spänn för tre paprikor och en purjolök, det är ….mycket. Och alldeles nära i tiden (förrgår?) gick Lidl ut med att de tänker sänka priserna. Intressant, eftersom de redan räknas som prispressare.
Hur jag reagerar just nu har jag skrivit om tidigare och jag trivs lite i den nya rollen att granska reklamblad, välja bland flera affärer och “tala” med mitt kylskåp om vad som finns däri. Jag letar röda lappar med prissänkningar vilket också rimmar väl med mitt matsvinnstänk. Jag känner mer oro för hur det är i världen i stort, mer än hur det ser ut med min egen plånbok (även om några av er redan vet att jag har en latent ekonomisk oro på grund av otrygghet i barndomen). Jag kör delvis köpfritt även det här året när det gäller prylar och kläder och för mig är ekonomisk trygghet att vara smått streetsmart när det kommer till handling (främst mat då). Erkänner villigt att vi inte riktigt håller budgeten på 1500 kronor per vecka (2 vuxna, 1 barn), men vi antecknar och kommer fram till olika smarta lösningar. Vårt barn gillar paprika (såklart?!) så det finns en paprikabudget OCH jag har själv planterat frön som nu börjar växa så smått. Det jag funderar på är konsumtionsutsläppen i Sverige. Om vi lägger mer pengar på mat generellt, vad händer med utsläppen då för 2023? Nu är matproduktion i sig utsläppsintensiv, så visst, det kanske inte blir så stor skillnad. Men om vi konsumerar mindre av annat, kan det vara positivt för klimatet?
Jag har så smått börjat få in lite föreläsningsuppdrag – i april kommer jag till Nacka Forum bibliotek. Klicka in dig här på eventet på Facebook så får du en påminnelse sen när det närmar sig. Det är en fysisk föreläsning och jag kommer alltså att vara på plats på biblioteket.