#Innehåller reklam för Årstiderna#

Jag fick ett mejl för ett bra tag sen där avsändaren undrade hur jag klarade mitt köpstopp, hur gjorde jag med mat och matpriser var en av frågorna som ställdes. Och här finns det massor att säga! Självklart behöver vi lägga pengar på mat, det är grundläggande behov. Så det enkla svaret är: mat ingår inte i mitt köpstopp. Och därtill: jag vill gärna lägga pengar på mat, har stor respekt för dem som producerar och jag är nyfiken som tusan just nu på vegetarisk kost då jag ställt om min mathållning för klimatets skull. Och för mig själv också såklart. Allt hänger ihop!

juice som hälls på frukt och grönsaker som ligger i en skål.

I runda slängar har vi tidigare i svenskens historia lagt en ansenlig summa av vår disponibla inkomst på just mat, cirka 20 procent på 70-talet. Idag är den siffran cirka 12 procent, men jag tror den kommer öka i och med inflation och höjda matpriser (fakta hämtat ur Matrapporten 2022, från Food and friends). Och vad händer då? Jag tänker att det generellt vore en fin trend om vi faktiskt la våra kronor på hållbart producerad mat och att annat onödigt får stå tillbaka (klimatfrågan och så vidare). Om stigande matpriser har jag skrivit om i inlägg här. Sen behöver vi förstås vara noggranna med att förstå hur det kan se ut ifall pengarna helt enkelt inte räcker till, det finns en sådan aspekt och den är svår: jag vill att mat ska kunna kosta men jag vill förstås också att människor ska ha råd med mat. Mat är dessutom så mycket mer än enbart en prislapp: det är näring, det är umgänge det är en sinnenas resa.

Klimatpepp på agendan tillsammans med Årstiderna

Nu kommer ett tips till dig som vill prata mer om mat och hållbarhet. Imorgon tisdag 23 augusti kommer jag hålla en inspirationsföreläsning tillsammans med Årstiderna. Det är klockan 19.00 på zoom och jag hoppas att du vill komma! Anmäl dig så kommer en påminnelse på mailen.

Emilia: mat är mer än bara matpriser

Innehåll ur kvällen:

#1 Sätt din planering

Lägg tio minuter på att matplanera – det har du igen. Ta en vecka eller flera veckor i taget. Emilia berättar hur hon och hennes familj gör. Under liven kan vi gemensamt tipsa varandra så att vi får extra matglädje inför vardagens matbestyr.

#2 Gör en check-in med ditt kylskåp

Genom att hälsa på i ditt kylskåp kan du lättare minska ditt matsvinn. Utgå ifrån: ”Vad behöver ätas upp”, bli en hejare på rester och samtidigt spara pengar, tid och samvete.

#3 Våga vara klimatglad

Det finns en klassiker som behöver dammas av: Titta, lukta, smaka – våga närma dig den mat du har handlat för pengar du har jobbat ihop! Emilia delar med sig av klimatglädje och guidar dig till en hållbar matvardag.

Hoppas att vi “ses”!