God sömn? Under en lång period, från 2021 fram tills nu, 2023, har jag haft en väldigt stökig sömn. På ett sätt som gjorde att jag definierade mig själv som “en person som inte kan sova”. Jag vaknade vid 03.00 eller 04.00 och sen låg jag där, med ångesten rivandes i bröstet. Varför skulle just jag drabbas av det här? Jag kände mig så liten och ledsen. Mediciner fungerade inte. Jag mådde inte alls bra. Ni som har problem med sömnen vet ju att det till slut känns som tortyr: får vi inte vår sömn, så fungerar vi inte alls bra. I mitt fall resulterade det i svår psykisk ohälsa.

Men nu i somras, efter en tids behandling av vården, så började jag fundera: hur ska jag göra. Och det började med att jag skapade ett mysigt sovrum. Jag städade bort det mesta och hade nu istället tomma ytor. Jag hittade levande ljus i garderoben, dem tog jag fram. Jag började med en kvällsrutin som gick ut på att tvätta ansiktet ordentligt och smörja det med någon av mina krämer. Sen tände jag ljusen på kvällen. Jag vet inte exakt hur det gick till, men sömnen förbättrades så småningom. Den är långt ifrån perfekt, men det är inte det perfekta jag söker. Det jag letar efter är en god morgonkänsla, oavsett när jag vaknar. Att inte reagera med stark ångest och panikkänslor.

Så idag vaknade jag kissnödig 04.30. Tänkte att om jag inte somnar om, så tänder jag lampan. Och så fick det bli. Men klockslaget 05.00 störde mig inte. Jag läste lite i någon tidning, kikade Instagram. Resonerade att jag fått cirka 7 timmars sömn vilket är en dröm jämfört med tidigare. Jag ser den tidiga morgonen som egentid och det viktigaste av allt: jag är inte rädd. Det är inte farligt att vakna 04.30.

Fler artiklar om hur du skaffar god sömn

Som ung, cirka 22 år gammal, hade jag liknande problem. Jag fick en djup depression och sömnen var paj i cirka fyra år. Så jag vet hur det är att inte sova. Därför är jag också väldigt intresserad av just sömn. Och ni som läst bloggen länge vet att jag skrivit om den i flera inlägg.

Bota sömnproblem – viloserien
Några rader från det inlägget: Sovmiljön. Hur har du det i sovrummet? Är det stökigt? Jag tror att sovrummet ska vara en lugn plats, där man bäddar för bra sömn.

Sömnproblem – vad kan man göra?
Det här citatet från blogginlägget tar jag gärna med: Få inte panik! Det kanske låter enkelt, men jag vet att det är svårt. Men hur du förhåller dig till dina sömnproblem psykologiskt kan påverka hur svårt/lätt du har att sova. Acceptans blir viktigt.

Jag kikade lite på 1177 – och de skriver så här om sömn.

god sömn bild på måne

Jag önskar ingen den tortyr som jag upplevt under nästan 3 års tid. Nu är jag en rutinernas drottning. Fortfarande med hjälp av mediciner. Men jag ser en horisont och känner ett hopp. Och det är värt precis allt. 2006 lovade jag mig själv att aldrig mer hamna på botten. Men. Det blev en djup depression sommaren 2021. Vaknade varje morgon och det första ordet som lämnade mina läppar var: “fan, det här händer inte”. Att vara sjuk och samtidigt rodda med familj är bland det svåraste. Att jag nu orkar natta, prata med mitt barn – vad ska jag säga? Tacksamheten är enorm. Även 04.30 på en tisdag.

Vad tänker du om sömnen?