SÖMN. Kropp & Själ, som går på Sveriges Radio tog nu i dagarna upp temat sömn, och intervjuade både case och forskare. Bland annat fick vi möta Daniel, som innan han somnar ofta upplever hallucinationer, något som han upplever som skrämmande. En forskare berättade att det finns ett hundratal olika typer av sömnsvårigheter. Några av dem är:

– att man inte sover tillräckligt

– att man sover för mycket

– att man har vänt på dygnet

– att man snarkar, har sömnapné

Det intressanta är att vi sover betydligt mindre i snitt, vi ligger på ca 7 timmar per natt. Kan det vara så att vi tummar på sömnen, för att få tid med annat? Att vi spelar med sömntimmarna för att kunna få ihop resten av livspusslet? Sen tänker jag att en stor del av statistiken är beroende av att vi har svårare att sova, att vi stressar, att livet hela tiden erbjuder mer – och därför kanske vi sover mindre.

Själv är jag en sömnförespråkare. För mig är sömn hälsa i kvadrat. Anledningen är min egen erfarenhet av sömnlöshet. Jag har under en längre period sovit väldigt dåligt, och vid den tiden påverkades livet och hälsan på ett väldigt negativt sätt. Med en sömnkvalitet i botten och en stark oro över tillståndet, var jag förstås exalterad när jag efter några år fick ordning på sömnen. Lite som att bli pånyttfödd.

Hur gjorde jag för att komma tillbaka med en schysst sömn? Jag fick en del professionell hjälp, och jag läste på en hel del. Här är mina tips.

1. Använd sängen enbart till sömn. Ha gärna svalt i sovrummet.

2. Gå upp även om du vaknar i vargtimmen – ligg inte kvar med oro och ångest.

3. Lägg dig på regelbundna tider.

4. Motionera på dagen: det kan vara en promenad, eller löprunda, lite beroende på hur du mår.

5. Få inte panik! Det kanske låter enkelt, men jag vet att det är svårt. Men hur du förhåller dig till dina sömnproblem psykologiskt kan påverka hur svårt/lätt du har att sova. Acceptans blir viktigt.

6. För sömndagbok: vad funkar? Skaffa kontroll

7. Kanske fånigt: men jag tog “hand om” min sovplats: ofta manglade jag lakan, och såg till att ha en skön säng.

8. Håll utkik efter sömntåget! När det kommer: hoppa på!

9. Man kan testa sömnrestriktion under ett tag: dvs att man går upp okristligt tidigt för att skapa en naturlig trötthet senare. Låter det konstigt? Kolla in det här inlägget från Psykologifabriken.

Hur sover du? Tänker du på att sova ordentligt? Några tips?