Nystart. Förändring. Förbättring. Försköning. Alla de där sakerna vi vill börja med. För att få ett bättre, annorlunda liv.

Förändring som är grundat i en skön magkänsla – det är något bra! Det är kul!

Så jag lämnar alla de tråkiga typerna av “jag-duger-inte-som-jag-är” – löften, för jag tänker att det är vi så bra på ändå (racka ner på oss själva).

“Jag vill börja den första januari!”

bild på flicka som hoppas. Inlägg om nystart Min bästa vän berättade för mig om en gyllene plan. Den handlar om förändring, där vardagen ska fungera. Det lyste till en kort stund där i ögonen. Det finns en vilja. Och jag blir glad. Jag har följt min vän länge. Jag tror vi har passerat tio års vänskap. Det började med en bortgång, som fortsatte med urhäftiga promenader och nu är denna person min bästa vän.

“Jag vill börja den första januari”

Jag tror på min vän. Men jag tror inte på val av datum. Den generella uppfattningen är att våra stora förändringar måste börja på det nya året. Och då förflyttas fokuset från förändringen/nystarten till ett datum. Ett datum som får så många tunga förväntningar på sig. Det är NU det ska ske. Det är nu det händer.

Men jag upplever att det sällan blir bra. Skit i 1:a januari. Skit i att det är ett nytt år. Tänk istället att ditt liv är NU. Här – du står ju här, du finns ju här. Ta hand om dig.

Menar jag att min vän ska börja idag? Ja, på ett sätt menar jag det. Att skjuta fram sin hälsa och välmående till ett visst datum behövs inte. Vad händer fram till den 1:a januari? Är det ett vakuum? Är den tiden inte värd något?

Ett datum kan vara bra – varför då?

Men sen finns det en liten poäng med att sätta någon form av “nu kör jag”. För tiden fram tills dess kan användas till planering. Om du ska bli bättre på att stresshantera, då är det värt att lära sig om det. Ska du börja ta hand om din sömn, då måste du kanske fundera kring hur du ska göra det. Min vän har några områden som hen vill ta fasta på. Börja planera idag! Ha framförhållning. Dag för dag. En almanacka: då ska jag GÖRA det här. Din planering av aktiviteter är lika viktig som att gå till jobbet. Ditt viktigaste jobb är att ta hand om dig.

Därför hoppas jag att du, och även min vän, starkt funderar på att välja ett helt annat datum. Sätt inte krutet på att det ska vara ett nytt år och den första januari. Sätt dig själv i fokus istället.

Nystart som räcker länge?

tomtebloss. inlägg om nystartEtt års intention är det vanliga. Men näe, jag vill slå ett slag för att starta varje månad, och utvärdera den som var innan. Jag körde själv månadsnystarter ett tag, och hade då intentioner för varje månad. Nej, jag höll inte på varje månad, men några månader samlade jag på mig. Det var roligt! För ett tag sedan skrev jag ett inlägg kring just nystarter.

Vad tänker du om förändring & nystarter? har du gjort någon nyligen?

Ps. En annan anledning att inte börja den 1:a januari med en nystart – hur pigg är man dagen efter nattsudd? Varför inte den 26 december istället?