Hur vilar man hjärnan? Måndag och tisdag var återhämtning deluxe här hemma. Även om det kliade i jobbnerven (hur var det ens möjligt?) så har jag lämnat utrymme för det där som är så viktigt för just mig. Vila.

Dessa dagar har tiden stretchats ut, utrymme för eftertankar finns där. Så jag tänkte dela med mig av en lista. Kring de saker som gör att jag fungerar. Du får gärna lista din egen i kommentarerna. Jag tror vi måste förstå (nu pekar jag med hela handen igen, oh well) att vi inte är supermänniskor med oanade höjder vad gäller ansträngning.

Du kan läsa hur många självhjälpsböcker som helst, men har du inte vilan och återhämtningen på plats så gör goda råd inte särskilt mycket nytta. En sak till: låt oss få vilan att glittra lite. En hemlighetsfullt skimmer över detta som så många har för lite av. Och: ett vapen av rang. För jag har skrivit det förr: vilan gör dig stark, mer effektiv, kreativ osv.

Då så, here it goes!

Listan deluxe: Jag fungerar inte utan

Nummer 1. Sömn. Ni förstår själva. Jag sov apdåligt i helgen. När jag ska prestera blir det så ibland. Helgen blev grymt bra, men jag visste också att sömnen måste tämjas. Till min glädje sov jag bra igen, på måndagen. Vad jag gjorde i helgen? Det kan du läsa om här. Sömn har jag skrivit om otaliga gånger, till exempel Bota sömnproblem? Viloserien #1

Nummer 2. Tystnad. Jag gillar att vara själv. Det vet min familj om och lämnar mig ifred när det behövs. Ibland ber jag om det också. Som att jag ska åka på Winter Workation i Åre (länk till Facebook) i mitten på januari. När jag tänker på att jag ska sitta på tåget ensam i flera timmar blir jag glad inombords.

Nummer 3. Frihet. Det kan tyckas simpelt och självklart. Men låt mig utveckla. Hela mitt frilansliv bygger på att det är jag som sätter ramarna. Ja, jag behöver ha självdisciplin, men friheten gör mig mer kreativ och jag slipper slösa tid på sådant som jag inte vill hålla på med (onödiga möten, stressiga mornar, otydliga direktiv skulle kunna vara sådana saker som jag gärna är utan).

Nummer 4. Utomhusvistelse. Alltså solen just nu. Snön. Kylan. Knarret under skorna. Hackspetten i det där trädet i morse. Pulsen. Inga hörlurar. Naturens ljud. Att vakna tillsammans med åkern. Ett av mina “varför”.

promenad - hur vilar man hjärnan? promenad - hur vilar man hjärnan? promenad - hur vilar man hjärnan?

Nummer 5. Pauser under dagen. Jag har några månader med Yogobe att se fram emot och där lyssnar jag till Pål Dobrins meditationer. Kitty Strand har också en variant på 45 minuter som jag gillar. Paus för mig är meditation men det kan också vara en promenad. Eller en dokumentärserie på SVT Play. Ibland måste dock tystnad få råda. Ja, ni fattar att punkterna har crossovers. Jag har skrivit om Yogobe tidigare: I be with Yogobe.

Hjärnan mår också bra av

Motion förstås. Om det har jag skrivit här (boktips): Hjärnstark – årets bästa träningsbok?

Dags att vila innan eftermiddag med make och lilleman väntar.
Vilar du din hjärna?