Clean eating. Kvalitet. Kalorier. Biggest Loser. Diet. Mat. Kost. Vi bombarderas med information – vi vill gärna veta vilken som är den bästa maten.

Den bästa maten är den som fungerar för dig. Och för det krävs lite experimenterande. Kunskap är en annan komponent. För hälsans skull tror jag absolut att maten har en avgörande roll. Men det kan också gå snett, när vi börjar med beteenden som innebär bestraffning och belöning. Att ha ett onaturligt förhållande till mat är nog ett klassiskt problem i vår tid. Särskilt med tanke på det nästintill galna fokuset på mat. Vilken är den bästa paprikan liksom?

Min personliga inställning till mat är

  1. Det är en viktig del av vår vardag. Om man räknar fem måltider om dagen (frukost, lunch, middag samt två mellanmål) blir det 1825 måltider om året. Klart som korvspad.
  2. Må bra hör ihop med mat. Det betyder också bestraffning är långt ifrån hälsosfären. Kanske belöning likaså. Jag önskar alla ett schysst förhållande till käk.
  3. Det finns mat som inte passar oss. Själv upptäckte jag ”boven” gluten för ett drygt år sedan. Och effekten av att utesluta har varit avgörande. Min mage mår bra, och även psyket. Det är därför jag uppmanar alla att testa sig fram.
  4. Leta kunskap och äta rent. Ju mindre behandlad en råvara är, desto mer nytta för kroppen? Mat som funktion har jag fastnat lite för. Kroppen är en maskin som behöver bränsle, av fin sort. Men det handlar om balans. Det ska vara kul med de här 1825 måltiderna.
  5. Äta varierat. Det gör mig nöjd. Och är jag nöjd med vanlig mat är jag inte särskilt intresserad av halvfabrikat eller torftiga bullar från Pressbyrån. Jag gillar ju också gottesaker, men jag väljer tillfällena. Inte som belöning eller bestraffning, utan som en långsiktig intagsstrategi. Det går per automatik.

 

En tallrik med quinoa, makrill, somriga grönsaker och kikärtsbiffar
En tallrik med quinoa, makrill, somriga grönsaker och kikärtsbiffar