Jag är nog inte den enda som är trött just nu. Mörkret är nästintill förlamande. Men man får hitta sina strategier, hitta saker som lyser upp. Julen närmar sig, och det är ett särskilt ljus som kommer då. I flera bemärkelser. Men det är lätt att stressa upp sig, trots att högtiden associeras till lugn och ro (hoppas jag).

Jultips för dig som vill ha lugn & ro

1. Bestäm dig för vad julen representerar för dig, rätt fokus liksom. För en del handlar det om att fira den enligt religiös sed, där kyrkobesöket är det viktiga. För andra handlar det om familjen. En tredje gillar maten. Själv har jag under flera år valt att fira jul enbart med min bästa vän, Sven. För lugnet, för gemenskapen och sedan ett kyrkobesök. I år blir det annorlunda, och det är jag också glad för. Men. När du vet varför (eller varför inte) du firar jul, så kan du planera utefter det. För man kan inte göra allt. Sorry.

2. Planera julmatsbestyren: man behöver inte göra allt. Vem vill äta julmat ända in i februari?. Vi sätter en lagom meny i min familj och skrotar resten. Några måsten: sillen, gotländsk saffransostkaka med grädde och björnbär, piroger med barszcz (yes, köper färdiga piroger i polska affären, soppan likaså), hemmagjord rödbetssallad, hemmagjorda köttbullar. Lite annat också, men inte för mycket som sagt.

3. Min lösning är att förbereda julen lite peu en peu. Så i veckan blir det att lägga in egen sill, för första gången. Recepten hämtar jag hos den här sköna bönan.

Tycker du jul innebär stress? Eller är det så där mysigt som på TV? Har du några tips som du vill dela med dig av?