SÄTTA GRÄNSER. Här hemma har det tillkommit en alldeles ny person, som vi längtat efter i många månader. Krabaten är fantastisk, och förändringen i livet är total. Förändring som innebär mindre sömn, och mycket mer uppmärksamhet till detta stora. Vi har funderat fram och tillbaka, hur vi ska göra för att orka – för ja, man blir rätt sliten efter några nätters dålig sömn. Så det gäller att tänka till. För mig har det handlat om att sätta gränser mot mig själv – som att släppa sådant som inte är akut. Som att vila på dagen – något av det svåraste jag vet. Så strategin har inneburit att jag har börjat med meditation igen. Har valt paketet “Change” på Headspace-appen. Två dagar har gått – och det gör skillnad – men jag behöver kunna vila ännu mer, gärna sova. Det är svårt att släppa allt och ge sig själv det man behöver.

Sätta gränser – hur gör man?

> Vad behöver jag? En svår fråga att ställa, kanske ännu svårare att svara på. Men himla bra att veta. Ta dina behov på allvar – hur gör du för att kunna fixa det? Det kanske inte blir hundraprocentigt, men se till att hitta ditt sätt att möta dig själv. Det har inget med egosim att göra – mår du bra, mår även andra i din omgivning bra. Win win.

> Val och prioritering. Vid lediga stunder vill man gärna göra allt det där som man inte hunnit med. Men om sömn står högst på listan så är det dags att släppa på kontrollen tänker jag. Inte lätt. Men påminn dig själv om varför du behöver sova, eller vad det nu än är som du prioriterar. Själv väljer jag bort det mesta för att kunna vila och meditera vid lugna stunder. Det innebär att roliga saker också får vika sig till förmån för vila. Film och Facebook – vi hörs senare!

> Good enough. Jag fattar ju att det inte alltid går som man tänkt sig (läs: rätt ofta). Och det är ok. Det är en ny dag imorgon. Men att bara tänka på dessa saker, att förstå sig själv och sin omgivning, gör livet lättare. Insikt som leder till handling. Sammanfattningsvis: kör inte bara på – utan lyssna inåt.

Vad har du för prioriteringar?