Tia Jumbe är yogaläraren och författaren som precis har släppt boken Detox Lifestyle (länk Bokus). Här är boken som avgiftar på olika områden i livet. Inte enbart via kosten där kroppen är i fokus, utan även i hemmet och i sinnet. Boken tar detox till en ny nivå och jag är alldeles säker på att det finns något för alla. Jag träffade Tia under Boktorget på Allt för hälsan, där jag intervjuade henne om varför det är viktigt att detoxa. Ett av svaren handlar rätt och slätt om att må bra, vilket i sin tur leder till att världen kan må bättre – ringar på vattnet helt enkelt. Varför inte börja det nya året med lite rensning? Längre ner kan du läsa om vad jag skulle vilja rensa!

Detox Lifestyle – välj vad som passar dig

De områden som boken tar upp är följande: hemmet, tankarna, intrycken utifrån, maten, vilan, andningen och yoga. Du kan läsa boken från pärm till pärm men jag tycker personligen att du kan ta en liten bit i sänder. Att förändra sitt liv och rensa tar tid och tanke, och även känslor är där och roterar. Och sen är det ju så att allt passar inte alltid alla. Att gå all in har jag själv svårt att rekommendera, utan snarare välja det som är viktigt för just dig – något som också författaren rekommenderar. Själv slår jag i boken för att få det matnyttigt tips då och då, särskilt när jag känner mig lite rastlös och stressad. Favoriten är kapitel 5: Vikten av vila.

Det gäller att hitta tillfällen till återhämtning varje dag. Det behöver inte innebära att du ligger på sängen och blundar, tvärtom. Vila och återhämtning kan innebära fysisk aktivitet, så länge du gör någonting som minskar upplevelsen av stress.

Här finns det möjlighet att vila genom att yoga till exempel – och det finns pass i boken anpassade för kroppen, där detox och avstressning är i fokus.

Så här i starten på det nya året har jag god lust att rensa lite i tankarna – och där tror jag meditation kan vara mitt sätt. Det är också något som tas upp i kapitel 2: Hur tänker du nu?

Mer om Tia Jumbe

Kika på Tias hemsida

Fler länkar

Även Veronica Jäderlund har skrivit om boken, här kan du läsa om Min gröna spaning – Detox Lifestyle av Tia Jumbe

Detox Lifestyle

Detox Lifestyle