vila - folk som vilar på en strand

Vila hamnar allt som oftast på sista plats. Jag förstår det – det finns så himla mycket kul att göra. Det finns så många måsten som behöver hinnas med. Vila ger till synes inget resultat. Det rimmar dåligt med vila när vi faktiskt vill vara produktiva och effektiva. Vila är väl ändå att vara… lite lat?

Jag förstår. Men jag tänker inte själv så om vila och återhämtning. Och det finns en alldeles enkel förklaring till det. Jag har varit utmattad ett antal gånger i mitt liv, med sjukhusinläggning som konsekvens. Det är ett personligt helvete och jag har varit tvungen att omvärdera precis allt. Flera gånger om. Jag har varit tvungen att förstå dels mig själv och dels fatta det här med vilans briljans. Vill du läsa mer utmattning läs gärna:

Dansa. Pausa. (utmattning)

Passion, driv & utmattning

Status utmattning. Status?

Vilans briljans – vadå? Ge mig svar

vila

> Din hjärna mår bra av vilan. Det är den ultimata investeringen i att hålla sig frisk.

> Vila gör dig smartare. Genom att pausa kan du sedan bli en problemlösare av rang och få till allt det där som är effektivt och produktivt. Det hör ihop.

> Vilan ger dig svaren som du söker. Genom att sluta aktivera din hjärna hela tiden och låta den vila, så kan helt plötsligt idéerna och drömmarna få plats.

> Har du en gång fått kläm på vilans briljans släpper du den aldrig. Det blir en kompis. En kompis att lita på

> Hur vilan ser ut beror på dig. Det behöver inte innebära ett sofflock. Det kan vara ett träningspass eller en meditation. Men du är fri från prestation och hjärnaktivitet som innefattar problemlösning.

Du har väl inte missat viloserien?

En av vårens roligaste skrivupplevelser var att grotta ner sig i vilans förlovade land. Det var också viloserien som fick mig uppmärksam på boken Det händer när du vilar. Här kommer länklistan med samtliga fem delar.

Bota sömnproblem? Viloserien #1
Vad är vila och avslappning? Viloserien #2
5 fördelar med återhämtning- Viloserien #3
Det händer när du vilar (Tomas Sjödin) Viloserien #4
Trött hela tiden? 7 saker att vila ifrån Viloserien #5

Forskning om vila – vad säger den?

Jag har hittat en del intressant – så jag passar på att länka för den som är intresserad. Vad sägs om:

Hjärnan nätverkar i vila (länk till KI)
Kreativitet kräver mycket vila (DN). Vi kan bland annat läsa att:

“Enligt Fredrik Ullén är vilopauser, och ibland längre perioder då man presterar på en lägre nivå, viktiga förutsättningar för kreativitet – och för att man ska kunna prestera toppresultat. Kreativa personer har ofta mycket intensiva perioder av arbete för att sedan vila.” – citat från DN.

Finns det fler än EnEmilia som snackar vila?

Jo, men det finns det faktiskt. Jag har bland annat hittat den här bloggen som skrivs av Eva Svärd, som också varit utmattad och kämpar med det. Vi har också Återhämtningsbloggen, en blogg hos Livskick (där jag också är skribent).

Vad tänker du – vilar du aktivt? Och hur gör du då?

Fotocred till Kaboompics och Stocksnap.io