Hållbar träning. Det är något jag har fått upp ögonen för. Det finns så mycket som ryms däri. Hållbar träning är sådan som flyter på, år ut och år in. Du är motiverad av helt andra saker än vikt eller form. Det är också anledningen till att du fortsätter, långsiktighet är resultatet av din hållbara träning. Sen skiljer det sig mellan träning och motion, och i perioder hamnar den viktiga vardagsmotionen i fokus.

Jag hoppas att den hållbara träningen och hälsan är det som kommer vinna mark i Sverige. Både för barn och vuxna. Själv vill jag bidra till att fler barn rör på sig i skolan. Med tanke på den kunskap som vi har kring hjärnan och fysisk aktivitet är jag förvånad över att Sveriges politiker inte infört matematikgympa eller läsgympa, där kroppen får utöva konditionsträning som hjälp för inlärning. Det vill jag fråga dem om, och det tänker jag också göra.

Här är fem enkla anledningar till hållbar träning

#1 Boost! Din hjärna får en boost i termer av kreativitet, minne & problemlösningsförmåga (konditionsträning). Här kan du läsa mer om det.

#2 It´s fun! Det är roligt om man hittar rätt träningsform. Vad är roligt tänker du? Undersök! Själv har jag under denna höst fokuserat på dagliga promenader och yoga. För det var vad min kropp behövde.

#3 Utveckling. Har du satt #2 så finns det möjlighet att utvecklas i sin träningsform. Jag känner att yogan ger mig något nytt varje termin, trots att jag går på samma ställe och utövar samma typ av yoga.

#4 Effektivitet. Det hänger ihop med #1. Men så här: vardagens bestyr med allt vad det innebär blir enklare om du har tränat, jag tänker främst konditionsträning. Så egentligen lösgör du tid genom att du tränar, eftersom effektiviteten gör att du prioriterar och gör sådant som är viktigt. Hur har vi inte tid att träna?

#5 Självkärlek. Jag tränar för att hålla depression och ångest i schack. Både förebyggande och i stunden. Att lösa den typen av problem med att röra på sig vittnar om något. Jag tror det kallas kärlek. Att träna tillsammans är ännu bättre!

Så rör jag mig helst. Bilder

hallbar-traning-1
Med vänner
EnEmilia i Uppsala och promenerar med syster. Hållbar träning
När jag träffar familjen. Här med syster. Foto: Christofer Lind
EnEmilia på La Gomera. Hållbar träning
I bergen. Här på La Gomera.
EnEmilia i skogen. Hållbar träning
I naturen. Här i Tyresta. Foto: Christofer Lind
EnEmilia löptränar. Hållbar träning
Snabbt och svettigt ibland. Här i Rålambshovsparken, Stockholm. Foto: Christofer Lind
Bild på Enemilia i Gradac Kroatien. Inlägg om Hållbar träning
På semestern. Här i Gradac, Kroatien. Foto: Christofer Lind.

 

Hur rör du dig helst?