Min son behövde ett par vårskor kategorin “klara lite väta”. Så är det förstås ibland, vi behöver skor och kläder. Jag tycker om den typen av utmaningar eftersom jag då påbörjar letandet. Vilken sko ungefär har jag tänkt mig? Jag söker på måfå, både på Facebook Market och i appen Shpock. Där! Skorna Iggesund från Kavat matchar min sinnebild. Men svårt att veta storlek. Jag tittar på storleksguider, jag behöver mäta lillens fot. Okej nånstans 19 centimeter bör innermåttet vara. Jag har tur och hittar ett par i Farsta, vilket är i närheten av oss. Jag tar kontakt, det är en fredag.
Ett samtal senare och ett sms och vi har bestämt en tid. Så smidigt! Jag tänker att vi åker hela familjen och så gör vi en närutflykt av det. Att bara leka transport är inget roligt, men att se något nytt tillsammans är mycket trevligare. Jag kikar i SL appen och där har vi vägen: först buss till Handen och sen en pendel till Farsta Strand.
På plats hittar vi rätt ganska omgående och skorna är nu våra. Vi tar oss till närmsta park och fikar, leker och provkör skorna. Jo, det var som jag hade tänkt mig. En hundring kostade det och nu har vi ett par skor som kommer fungera ett par månader, för här växer fötterna hyfsat snabbt.
Köpa second hand online – 5 tips!
Jag har pratat in en story på min Instagram, du hittar den på mina höjdpunkter. Så här ungefär tänker jag kring att handla second hand online.
Se till att verkligen ringa in: vad är det som behövs? Ju mer specifik du är, desto enklare blir det att hitta rätt.
Se till att vara ute i god tid – är det vinteroverall, kika gärna redan under hösten!
Ha tid att söka lite grann, då kan du verkligen fynda riktigt bra saker. Och luras inte att du behöver annat också, utan håll dig till din ursprungsplan. Jag vet att jag sökte ett par fodrade regnbyxor, och då hittade jag ett helt regnställ. Men vi hade redan en jacka, så då var det bara att leta vidare, även om regnstället var fint. Just när det gäller regnkläder behöver man verkligen se till att det man köper håller, så att kläderna inte är för slitna (har gjort misstaget att köpa för slitna byxor en gång)
Tips på platser att söka: facebook, appen Shpock, Blocket, det är dem jag har erfarenhet av.
Jag brukar nästan alltid försöka handla från någon som bor nära, så att jag kan hämta. Jag vill helst ses på det sättet, det funkar bäst för mig.
Jag säger hej till dig som vill känna mer mening. Jag vinkar till dig som vill veta mer om köpstopp. Halva mars har sprungit iväg och mina ögon rinner av vårallergin som ger till känna. Det är en annan tid just nu. Mina uppdrag är färre eftersom jag just nu skriver bok. Och att skriva är både lätt och svårt samtidigt. Lätt för ämnet får mitt hjärta att bulta. Svårt för jag behöver göra val och sålla – gör jag rätt?
Köpstoppet 2019 fortsätter och jag gör sällan avsteg. Men jag köpte boken Skärmhjärnan eftersom jag har läst alla böcker av Anders Hansen. Du kan läsa två av mina recensioner: Hjärnstark och sedan också Fördel ADHD.Jag hoppas kunna skriva ihop en recension av den nyaste också!
De gångna veckorna har varit lite av en berg och dalbana. Ibland är jag så trött att jag inte vet var jag ska ta vägen. Andra dagen är idéverkstan på högvarv. Jag skulle väl säga att det är….jag? Jag har fått välmenande kommentarer om att ta det lugnt, och häromveckan åkte jag på en soloresa till Nynäs Havsbad (jag har skrivit om platsen tidigare). Det blev två nätter, och ett kapitel färdigt i boken. Jag hoppas kunna göra samma sak i slutet på april.
5 saker jag gör just nu
Planerar vardagen så att den ska funka med min ork. Det innebär att jag prioriterar följande: matsedel, sömn, dagsljus och att känna mening, varje dag.
Kör afterwork på fredagarna. Med mig själv eller tillsammans med någon. Två fredagar har jag varit uppe på nionde våningen på Downtown Camper, druckit cappuccino på havremjölk och ätit goda nötter.
Yogar. Det kan vara att jag sätter mig i knuten, går på onsdagsyoga på Heart & Hand eller andas lite extra närvarande. Låg tröskel, hög effekt.
Ut och njut. Jag insåg att helgerna blir som allra bäst om jag får vara ute. Och som jag tänker, måste det bli. Igår gjorde vi en utflykt till Farsta. Det fanns så många parametrar som var bra med den utflykten, att jag sparar den berättelsen till ett eget inlägg.
Drömmer om ännu mer ledig tid. Jag har så många saker jag vill göra, som inte innebär att jag ska debitera för min tid. Jag återkommer om det! Men det finns drömmar om rensning, om mer frihet, om mer ute. Och det är inom räckhåll!
Det finns en lång kärlekshistoria mellan mig och min snart fd Samsung Note 3. I och med att mitt klimat och miljöintresse exploderat det senaste året så har jag börjat kika på alternativ. Jag kontaktade en svensk återförsäljare av Fairphone 2 och I can tell you, den här testningen har varit en resa. Här berättar jag varför.
Jag har känt till Fairphone sedan ett år tillbaka och fick se en live när jag blev intervjuad om mitt köpstopp för en studie. Att se den på riktigt ökade på min nyfikenhet och jag har sökt på information, läst recensioner och frågat runt. När företaget Inrego, som tar hand om och säljer begagnad elektronik, blev återförsäljare hörde jag av mig till dem för att höra om jag kan testa telefonen eftersom jag skriver om både klimatet och min resa med min gamla mobil.
Kärlek vid första ögonkastet?
Jag började testa den direkt. Men när jag provade kameran blev jag fundersam, ja till och med besviken, Jag kom väldigt “nära” när jag skulle göra instastories, en av de saker som jag använder mobilen till. Förutom det verkade Instagramappen inte klara av att lägga upp stories, utan de laggade rätt rejält, vilket några vänliga själar påpekade. Jag tänkte redan där att Fair Phone 2 kanske inte kommer klara av det jag vill. Ska jag vara helt ärlig så la jag telefonen åt sidan en vecka eller två.
Ditt miljösamvete som USP?
Det finns en massa fördelar med Fairphone 2.
Fairphone har en social och miljömässig utgångspunkt. Därför väljer de att inte arbeta med konfliktmetaller. Mer om det kan du läsa här (länk till återförsäljaren Inrego)
De släpper kontinuerligt Android-uppdateringar till mobilen, så att du kan ha den länge. Det är att ta ansvar, faktiskt. Kan vi ha telefon länge, så kan vi minska på elektronikavfallet och resursanvändandet.
En längre livstid och reservdelar finns tillgängliga om du skulle behöva. Du ska i princip kunna laga den helt själv. När det gäller kameran så kan du till exempel köpa till en bättre för selfiebruk.
Jag gjorde en snabb research på elektronikavfall och klimatet häromdagen. I Sverige köper vi 4 miljoner mobiltelefoner per år (hur är det ens möjligt?) och det innebär också att vi har en avfallsnivå därefter. En del mobiler återanvänds, men mycket exporteras ut ur landet. Det finns regleringar kring det här, men elektronikavfall når ändå utanför EUs gränser och det är också klassat som farligt avfall. Det har gått snett när den rika delen av världen byter elektronik utan att skänka en endaste tanke på var den “gamla” försvinner. Så. Här sitter jag nu med en Fairphone som kan sägas vara en samvetets mobil. Det är klart att jag vill testa den fullt ut och se om jag kan hitta lösningar där mobilen inte riktigt håller hela vägen.
Sen: det är inte så att dagens mobiler bara håller ett år. Det som talar för Fairphone är inte bara att du kan laga din mobil, men framför allt att de har som mål att producera rättvist. Jag tror att man kan ha en Fairphone länge, utan att behöva byta ut delar, eventuellt batteriet och skalet, eller glaset om man klantar sig. Det som gör att de traditionella lurarna behöver bytas ut har mer att göra med uppdateringarna. Att det INTE släpps nya. Här har Fairphone bättre inställning.
Ibland får det vara bökigt
Jag ger mobilen en ny chans. Och tänker att det kanske är Instagramappen som inte är helt hundra. Och mycket riktigt. Jag använder mobilens inbyggda kamera och videofilmar direkt, och lägger sedan upp klippet i appen. Tadaa! Laggandet är över – och mina stories håller en hyfsad kvalitet. Det var någon som kommenterade att vi har vant oss vid perfektion men att det är skönt när vi faktiskt också kan vara good enough
För dig som vill vara envis
“Var sak har sin tid”. Och det behövde jag med Fairphone 2. Det är inte alls konstigt att jag känner motstånd. Jag har haft en och samma mobil i snart 6 år, inte konstigt att allt känns nytt och annorlunda då. Jag märker att kameran ta hyfsade bilder, lite beroende på vilka ljusförhållanden som är. Jag vill också se om det kanske finns en app som gör att jag hamnar “längre bort” från kameran i selfieläge. Men det finns några saker som gör att Fairphone är ett alternativ:
Du kan ordna med ett stativ och hållare, så att dina stories inte blir så skakiga. Finns säkert i second-hand format.
Jag kör live en gång i veckan på Köpfritt 2019 (fd 2018) och har sedan länge tänkt att sända live med lite mer finess, inte via mobilen. Jag blir bland annat inspirerad av Linda, Jacqueline och Elin som alla tre har börjat sända live med kvalitet. Och jag kan avslöja att jag har bokat några timmar med Jacqueline, så det känns topp.
Jag har, via min Sonykamera, lagt upp snygga bilder till Instastories, så gjorde jag även innan jag testade Fairphone. Med Sonyappen jag har på mobilen går det ganska smärtfritt och kvaliteten på bilderna blir precis som jag vill ha dem!
Det är det som är så bra. Det är en helt vanlig smartphone. Jag använder den till att:
Anteckna i Evernote
Att den kan vara en mobil hotspot för min dator
Ringa (ja, det är ju nästan ovanligt idag)
Använda Facebook och Instagram för att följa och kommentera
Bank-Id
Spotify
Kolla klipp på Youtube
Kolla SL och lite annat
Att rösta med plånboken
Jag är i tagen att köpa “ny” mobil. Det blir inte en Fairphone den här gången av den anledningen att jag tror de kommer släppa en ny (i alla fall om man kan dechiffrera denna franska artikel), eftersom 2:an släpptes 2015. Under tiden tänker jag mig en begagnad variant som har de funktioner som klarar min användning. Just nu röstar jag såhär med min plånbok: att köpa elektronik som jag har länge: och jag menar att en mobil kan hålla sjukt länge. Jag har haft min Note 3 i 5,5 år. Och jag hade nog kunnat klämma ur lite till. Det som stör mig är att mjukvaruuppdateringar INTE släpps och jag tycker att de stora mobiltillverkarna har ett ansvar här. I konsumentens bästa av världar skulle det vara tip top om produktion av elektronik ALLTID gick rättvist till.