Boken Hjärnstark (2016, Fitnessförlaget) är skriven av Anders Hansen, psykiater och också författare till den populära boken Hälsa på recept (2014, Fitnessförlaget). När jag pratade med Anders för några veckor sedan (vi spelade in en filmsnutt), så sa jag att jag tycker boken är en bok om träning. Han svarade rätt snabbt, att “för mig är det en bok om hjärnan”. Och det är en bok om hjärnan, men nu när jag läst boken tycker jag samtidigt att det är en av årets bästa träningsböcker.

Hjärnstark – kunskap kring vad fysisk aktivitet gör för ditt huvud

Boken är skriven utifrån all den aktuella kunskap som finns kring hjärnan kopplat till fysisk aktivitet. Det som gör ämnet extra intressant är att man idag kan forska på hjärnan på ett helt annat sätt än tidigare. Det gör att vi vet mycket mer. Och för att sammanfatta bokens innehåll: du får helt enkelt reda på hårda fakta kring vad träning kan göra för din hjärna. I termer av hjärnans uppbyggnad, vilka delar av den som påverkas av motion och vad det leder till på både kort och lång sikt. Förstår ni hur häftigt det är?


Det ska säga att det främst handlar om konditionsträning!

Kreativitet, minne, koncentration….

Kreativitet. Tränar du innan du ska vara kreativ, så har du stor chans att prestera bra. Kreativitet påverkas av att du rör på dig. En promenad är bra, men mer pulshöjande (men inte maximalt) tycks vara ett givet recept.

“Lite mer ansträngning verkar alltså löna sig. Och för full effekt bör man hålla på i minst 30 minuter” (Ur kapitlet Träna dig kreativ)

Minne. Hade fysisk aktivitet varit en behändigt förpackad medicin i folie så hade vi kanske löst en stor del av den demensproblematik som finns idag. Nu är det ju inte så, att det är ett piller. Men det fungerar! Fysisk aktivitet motverkar demens. Fatta. Stort!

“En lång rad undersökningar från de senaste åren pekar tydligt åt samma håll: att minnet förbättras på både kort och lång sikt av motion och träning. Och den successiva nedbrytningen av hippocampus som sker i takt med att vi blir äldre kan bromsas eller till och med vändas” (Ur kapitlet Motionera minnet)

Koncentration. Anders Hansen har ett jättebra avsnitt kring ADHD, med en nulägesanalys av hur ökningen av diagnosticerade ADHD-patienter skjutit i höjden (vi pratar om en 1100% ökning) och förstås: kopplingen mellan koncentration och fysisk aktivitet.

Mitt personliga guldkorn i boken Hjärnstark

hjärnstark om att kondistionsträna för hjärnanAmygdala. Hippocampus. Gasen. Bromsen.

För er som läst bloggen ett tag vet ju att stress är ett tema som jag stött och blött. Och att jag använder motion som en form av stress- och ångestreducering. Nu vet jag dessutom också varför.

Superförenklat så handlar det om att amygdala (som vi har två stycken av) är en form av gaspedal. Den berättar för dig “nu är det fara och färde!”. Jag tänker att vi har olika känsliga amygdalas, och som behöver bromsas. Av något som balanserar varningssystemet. Och då ska vi rikta blickarna mot en annan del av hjärnan: hippocampus. Den mår väldigt bra av att vi rör på oss, fick jag veta när jag läste boken. Det är också så att hippocampus reagerar negativt och kan krympa vid utmattning och stress. Då har amygdala sin chans, för hippocampus, bromsen, är försvagad.

Kontentan: jag tränar för min hippocampus (bland annat).

Hjärnstark och inre motivation

Jag gillar verkligen den här boken. För den går helt bortom rubriker som beach2017 och handlar enligt min mening mycket om inre motivation. Låt mig förklara.

Om de här hjärnpolletterna trillar ner, så att du och jag förstår vad vi verkligen kan göra för vår hjärnhälsa, då tror jag chansen är rätt stor att vi faktiskt får till daglig fysisk aktivitet. I en tid då prestation, tidsbrist och stress är på agendan, då söker vi ofta svaret på vad som ska lösa dessa problem. Och om svaret då är denna universalmedicin, så kan det agera som en stark inre drivkraft och motivation. Som också är hållbar. Tittar vi på träningsmotivation som grundar sig i viktminskning eller formkrav, så är det yttre motivation, som jag uppfattar är svårare att hålla sig till. Satsa på inre motivation, folks!

Anders Hansen gästar Allt för hälsan 2016

Vill också passa på att tipsa om att Anders Hansen kommer till Allt för hälsan den 25 november, i Älvsjö (Stockholmsmässan) – se länken för plats och tid.

Han har blivit intervjuad om boken i många sammanhang, bland annat rätt nyligen i SvD: Din livsstil styr din hjärna (Maria Carling journalist har skrivit texten)

Jag har själv också intervjuat honom innan boken släpptes, och resultatet finns i senaste Hälsa (printversionen).

Foto: Helen Karlsson, och stocksnap.io