#köpstopp2019.
Det är konstigt. Men högst naturligt. Att jag fortsätter det som blivit en av mina starkaste värderingar. Här shoppas det inte, men däremot gör jag en massa annat. Som på något vis känns mer meningsfullt. Jag har gjort avsteg några gånger varje år, men nu är jag redo för ett mer asketiskt köpstopps-år. 2016, 2017 och 2018 har bjudit på så mycket och jag kan inte göra annat än just det: avstå.

köpstopp2019 bild på emilia i svarta runda glasögon

Jag slängde ut en fråga i det köpfria community som jag tillhör: är det någon som vill haka på köpstopp 2019? Och gensvaret har varit toppen. Vi är ca 50 personer och vi växer i antal. Vill du vara med? Vi kommer snart att sätta upp regler och därutöver planerar jag 12 st månadsbrev till dem som vill ha, gratis!

Men nu till det som jag inte nog kan skryta om: det är konstigt hur mycket bättre mitt liv har blivit sen jag började med köpstopp 2016. Det visar att shoppingglädje är högst temporärt. Vill du ha långsiktig glädje och meningsfullhet: leta någon annanstans än i ett köpcentrum!

Det här vinner jag genom att inte shoppa 2019

  • Jag blir mindre styrd av att behöva tjäna pengar.
  • Jag odlar nya intressen, numera kallar jag mig klimatglädje-spridare. Efter sommaren har jag också aktivt sökt kunskap kring alternativa livsstilar.
  • Shoppingfritt smittar av sig på andra områden i livet, som det här med att leva svinnsmart.
  • Jag får nya bekantskaper inte minst genom gruppen på Facebook!
  • Jag lägger pengar på att resa inom Sverige med tåg.
  • Jag unnar mig mat och fika ute.
  • När man inte shoppar får man perspektiv. Vad är viktigt? Jag kommer närmare svaret för varje år.
  • Under köpstoppet 2018 har jag fått prata massor kring köpstoppet, både i Nyhetsmorgon, i radio och i tidningar. Jag planerar att göra mer pr arbete kring köpstoppet och hoppas kunna dela med mig av det här hållbara alternativet.
köpstopp2019 bild på emilia vid sjö och klippa

Det viktigaste med köpstopp 2019 tycker jag är

Många tror att jag kanske gör det för pengarna. Men det vi skapar med köpstopp handlar egentligen om reflektion. Jag tror vi lätt dras med i de sociala normer som är skapade. “Alla gör så, så därför gör jag det också.” Men om vi stretchar medvetenheten lite extra, och skapar det där reflektionsutrymmet, så har vi mycket att vinna. Jag vågar påstå att vi lär känna oss själva när vi tar bort det som förväntas av oss. Vem är jag, när jag inte shoppar? Vem är jag när jag shoppar? Vad vill jag lägga pengarna på? Kan jag skapa frihet? Nya intressen? Vad är viktigt?

Några artiklar från det gångna året 2018

Jag började året med dunder och brak där Nyhetsmorgon gav mig några minuter att prata om köpstopp.

Jag funderar också på om man alltid behöver lösa problem med plånboken?

Att besöka Mistra Sustainable Consumptions seminarium fick mig att tänka på mycket kring hållbar konsumtion.

Det finns andra som också skriver, kika på vad Cecilia Solér, docent, skriver om flyg och skam, att vi ska se bortom skammen och istället titta på identiteter och konsumtionsteorier.

Vill du testa köpstopp2019? Häng på i gruppen.

Direktlänk till Facebook-gruppen. Jag kommer skapa 12 stycken månadsbrev som jag skickar ut till er som deltar. Förmodligen via mailen!

Tack för att du läser, lägg gärna till mig på bloglovin!