Har du ställt dig frågan: hur länge håller en smartphone? Jag lever i mångt och mycket i en hållbarhetsbubbla. Ett av mina strån till stacken är ju det här med min fem år gamla mobil. Vad har hänt sedan sist?

Ni kanske minns att: jag trodde att mitt batteri var dåligt. Jag ville byta skärskärmm på mobilen (sprucken). Jag var osäker på det här med mjukvaru-uppdateringen. Men det har hänt lite sedan dess.

>>Ja, jag kan tänka mig att lägga 5000 kronor på reparation av mobil.<<

hur länge håller en smartphone

Fabriksåterställa – en jäkla bra fix!

Efter att jag skrivit det där inlägget (länk ovan bilden) har jag haft mega-problem med mobilen. Batteriet har inte funkat alls, det åts upp på en halvtimme. Det var som att den hela tiden drog och drog, och den fanns inget jag kunde göra, förutom att ladda den precis hela tiden. Inte hållbart alls. Den började också att stänga av sig själv allt oftare, även när det var hyfsat med batteri i den. Den var ofta helt svart under vissa tidsperioder, som om den glappade och inte kunde connecta med vad jag har i mobilen.

Så jag läste om fabriksåterställning. Det är i princip att ta bort allt och börja om från början. “Jag har ju inget att förlora” blev tanken och jag gjorde slag i saken. Jag gjorde en kopia på mina bilder och filmer. Och så satte jag igång.

Alltså.

Sicken grej.

Först ville den inte fabriksåterställa, så jag fick göra den hårda vägen med hjälp av mobilens knappar.

Och vad hände: jo, den blev faktiskt som ny. Jag överdriver men:

  • Batteriet räcker längre. På riktigt.
  • Den har en app som jag hittade, där man aktivt kan stänga av program som “tuggar” i bakgrunden (det vill säga: de käkar batteri). Nu stänger jag av alla appar med en knapptryckning och det är så befriande att spara på batteriet på det sättet!

hur länge håller en smartphone

  • Att sätta på mobilen går sjukt mycket snabbare: man trycker och några sekunder senare är den igång.
  • Den slocknar inte. Den stänger av sig endast om det är lite batteri kvar, det vill säga det märks att telefonen har några år på nacken.
  • Att börja om från början och bara ha de appar som man verkligen behöver – guld värt. Visst, lite meckigt med Bank-id, men annars: lugna puckar!

Så. Mjukvaran kommer inte uppdateras, enligt Samsung. Men jag kör på med min mobil ett tag till. Och sen ska jag berätta hur jag har tänkt kring en “ny” mobil. Men det får bli senare!

Tips: #fixagrejen som Naturskyddsföreningen står bakom.
Här skriver de bland annat varför vi ska fixa datorn och mobilen.
Hur funkar den mobil som du har? Hur länge har du haft den?