Efter dagens besök hos P4 fick jag många frågor i sociala medier och en av dem är vad som händer när vi slutar shoppa. Kan det vara så att folk blir av med jobbet?

Svaret är både ja och nej. Och vi behöver förstå att om konsumenten efterfrågar onödiga produkter, som är miljömässigt ohållbara, då är det också det vi kommer få. Men om vi konkurrensutsätter knasiga affärsmodeller och kräver regelverk som gynnar de företag och organisationer som på riktigt tar ansvar i hela kedjan så kan vi få en förflyttning av arbetskraft, att en del företag får lägga ner för att deras sätt att göra business inte håller. Jag är den sista som vill att människor ska bli arbetslösa, däremot önskar jag arbeten som skapar mening, både för människa och miljö. Jag hoppas att ni förstår skillnaden?

lingonris, genrebild för inlägg köpstopp kritik
I programmet hos P4 fick jag svara på många frågor – bland annat vad jag gör när jag inte shoppar. Svaret är enkelt: naturen.

Att argumentera för att vi ska shoppa för att folk ska behålla sina arbeten håller inte fullt ut utan vi behöver tänka klart hela resonamanget – vad är det vi ska stödja, egentligen? Vi kan rösta med plånboken genom att stötta sådant som gör gott, och det finns sådana initiativ och de behöver bli fler! Tänk dig företag som hyr ut kläder, istället för att sälja dem. Då tar de ansvar för att kläderna används, man säljer samma produkt flera gånger om, och konsumenten behöver inte alls punga ut lika mycket som för nyproducerade kläder. Det här kräver förstås ett nytt sätt att se på mode, men där vågar jag inte uttala mig eftersom det inte alls är min gren. Det som också är bra är att kläderna inte hamnar i sopkorgen, för ja, svensken slänger kläder i hushållssoporna!

Jag skrev för ett tag sen även detta inlägg: Hur spenderar vi våra pengar – om att sluta konsumera och vad som händer då.

Lägga pengar på…. bra mat?

En sak som jag ofta tänker på är att vi lägger ca 12-13 procent av vår disponibla inkomst på mat, varför inte öka den andelen istället? Mat är viktigt, inte minst när det gäller dem som producerar maten. Där kan vi verkligen prata om att stödja rätt saker.

Från juldagen.

Jag tror det kommer bli en förflyttning och att nya mer hållbara alternativ och arbetstillfällen kommer att dyka upp. Och jag hoppas verkligen på mer flexibilitet när det gäller arbetstid. Min uppfattning är att större frihet kan minska andra typer av kostnader som uppkommer när vi arbetar på full gas. Jag tänker främst att vår hälsa kan påverkas vilket leder till kostnader i sjukförsäkringen (som just nu inte fungerar när det t ex gäller utmattningar, utan väldigt stora krav ställs på den som drabbats), men jag tänker också på klimatkostnader: ju mer vi tjänar desto mer belastar vi vår miljö, genom konsumtion.

Vad tänker du kring köpstopp och vad vill du stödja?

Ps. Du missade inte min guide för köpstopp 2020?

Jag finns också på Instagram!