Jag fick en fråga på DM. De kommer in då och då, och det är en ynnest att få svara på frågor som rör personlig hållbarhet. Denna gång var frågan ställd utifrån mängden arbete. Personen ville testa att gå ner i arbetstid ett tag. Men hur ska man då resonera, var frågan.

100 procent, vad är det ens?

Vi har en heltidsnorm och jag tänker att den behöver få lite konkurrens. Jag har egentligen inte emot antal timmar eller ens att människor arbetar mycket, men det jag ställer mig emot är idén om att 100 procent är det enda normala. Vi mäter nämligen allt i jämförelse med heltidsnormen. Nä, du vet, jag arbetar inte heltid.

Funderar du också på din tid?

Jag har själv varit där, jag berättar att jag söker halvtid just nu. Men om vi vänder på det: min halvtid kanske är min heltid? Det är den tiden jag lägger på arbete. Så varför rätta sig i ledet, om man inte tror på det?

>> Läs gärna inlägget om att leva enkelt och jobba mindre <<

Funderar du på att välja att jobba deltid?

Något gott råd då? Ja, jag har ett. Och det är att vi ALLTID kommer att jämföra oss med andra. Både vad det gäller procent eller hur vi disponerar vår tid i övrigt. Vi sneglar på varandra även om vi tycker att det är jobbigt. Vi är sådana. Men! En bra fråga att ställa sig är, om man vill gå ner (eller för den delen gå upp) i arbetstid: om alla andra jobbade halvtid, hur skulle du arbeta då?

Sen finns det FÖRSTÅS en del saker som man bör ha på plats ifall man vill gå ner i arbetstid, men jag tänker att det får bli ett annat inlägg.

Jag läser inlägget ovan och tänker: men vad klok jag är! Jag vill bara snällt påminna mig själv om att jag också är människa. Att jag också jämför mig med andra. Såklart gör jag det, och att göra något som innebär en minskad inkomst är läskigt, men jag tänker att man får andra typer värden i livet. Det är lite det som driver mig i mitt köpstopp, att jag hela tiden har siktet inställt på frihet och naturen, och därför känns ett shoppingstopp helt naturligt. Ja, vi behöver ibland tacka nej till saker, så är det. För att kunna tacka ja till annat. Tacka ja till tid, till exempel. Jag hittade förresten ett inlägg om en dokumentär jag ska kolla upp, med David Jonstad.