Cykla med lastcykel, så här hänger det ihop. Sedan 2018 har jag haft rejäl klimatångest när det gäller bilkörning. Inte vilken bilkörning som helst, egentligen. Utan den som är onödig när det finns andra alternativ. Vi bor ju i en förort till Stockholm, det går liksom inte att motivera koldioxidutsläpp när man i princip har nära till allt och en kollektivtrafik som fungerar. Sen har vi förvisso Corona, så där finns förstås en anledning att se över sitt resmönster och med vad man reser.
En sak till: det kanske inte alls handlar om att ALDRIG köra bil mer, utan om att hyra bil de få gånger som det behövs, för sådana stunder kan komma. När vi köpte vår bil 2015 hade jag i princip ingen aning om klimatfrågan (jepp, helt sant) och jag funderade inte så mycket på bilens avtryck. Sen kom sommaren 2018 och livet förändrades nästan över en natt, eller åtminstone över den period då jag skrev min bok vars process blev en slags grundkurs i klimatfrågans innehåll.
Köpa en rätt så dyr ellådcykel, är det klokt?
Att transportera sig i vardagen kan ändå bli en rätt stor post vad gäller tidsåtgång, det argumentet köper jag direkt. Och jag vill också skriva: jag förstår varför man har bil, sett ur ett funktionsperspektiv. Jag fattar hela den där biten om vardagspussel, handling, hämtning, lämning och allt däremellan.
>>Här kan du läsa om när testat att handla mat med buss.<<
För en tid fick jag upp ögonen för lastcykel, driven med el (du måste själv trampa för att elen ska gå igång). El är också en resurs som dessutom kan vara kopplad till klimatutsläpp, så att vi förstår hela bilden. Och cykeln ska ju också produceras, vilket säkerligen har ett avtryck. Men om vi gör en livscykelanalys på en bensinbil kontra en elcykel tror jag vi kommer se stor skillnad.
Ni vet ju (?) att jag har haft långt uttalat köpstopp, så jag har kunnat spara pengar, och det kom väl till pass nu. I juni köpte jag en lastcykel och började cykla direkt. Den första resan blev från stan till Vendelsö. Det var en upplevelse! Jag har haft problem med cykeln vid ett tillfälle, men företaget skickade ut en tekniker hem till mig, trots att butiken hade sommarstängt och teknikern fixade problemet på en gång. En gång cyklade jag också in den till stan för att de skulle kolla på ett ljud som uppkommit efter reparationen, det var en enkel justering som skulle göras, vilket de gjorde kostnadsfritt. Överhuvudtaget har kommunikationen varit toppen och jag har känt mig trygg rakt igenom. Jag har tecknat en försäkring på cykeln, ungefär som man gör på en bil, men betydligt billigare (1500 kr på ett år). Det man ska komma ihåg när man köper en lastcykel eller annan elvariant är att den behöver tas om hand, och det bästa är att hålla den ren. Jag och lilleman har rengjort cykeln och smörjt kedjan tillsammans och det är snart dags igen. Jag vill ju att den ska hålla riktigt länge.
Ja, en kommentar kring priset. Cykelns pris innebär en investering på mycket pengar, men jag får också vad jag betalar för. En bil kostar också mycket pengar. Skulle vi köpa en elbil, ja, det säger sig självt.
Vi har cyklat 50 mil med lastcykel
Vi har cyklat 50 mil på cykeln tillsammans med lilleman. I somras cyklade vi till Lasse Maja parken i Skogås. Till Tyresta flera gånger. Till Haninge för att besöka biblioteket. Tyresö där det finns ytterligare en lekpark. När jag hämtade hem cykeln från stan tog jag med mig lilleman, så att han fick åka hela vägen tillsammans med mig och se både staden, Nacka och Älta. Jag har handlat 5-6 gånger på stormarknaden. Skjutsat till både fotboll och gymnastik. Det är inte bara transport, det är också att få vara ute, röra på sig, visa saker för barnet utan att behöva leta parkering till bilen. Att slippa tänka på parkering är en absolut fördel, men också friheten, att ta sig till ett naturreservat 7 kilometer bort, på enkelt sätt.
Bil vs lastcykel. Vi skapar Transportpotten!
Vi har en bil. Som kostar oss en hel massa pengar. Och. Den. Står. Still. Just nu har jag hyrt ut bilen (till en kompis kompis) och har tagit bilder på den. Vi ska sälja den (för den kommer minska i värde och snart blir det väl elbilsrevolution) och för pengarna kommer vi:
- Köpa en vanlig elcykel till min man
- Skapa en transportpott
Kostnader för bil på årsbasis
Försäkring: 4236 kr
Skatt per år: 360 kr
Besiktning: 500 kr
Däckbyte: 500 kr
Service: 4000 kr
En transportpott innebär att vi kommer hyra bil de få gånger vi använder bil. Eller låna min mammas bil. Eftersom bilen idag kostar oss 9596 kr per år, så innebär det att om vi säljer bilen så kan vi lägga motsvarande summa i en transportpott. Även pengarna från försäljningen kommer läggas i den potten, exklusive elcykeln till min man. Akuta resor då, till exempel om barnet behöver komma till sjukhus? Jag tänker taxi då. Och jag tänker att en sådan resa eventuellt går att få tillbaka på den barnförsäkring som vi har.
El är också en resurs
Jag brukar säga att den bästa kilowattimmen är den som inte används (eller det bästa koldioxidutsläppet är det som inte görs). Och den utgångspunkten har jag fortfarande. Det betyder att även med en ellådcykel behöver man tänka resurssmart. Om vi är sena till förskolan och vi tar cykeln istället för att gå, då brukar jag försöka ta handlingen i samma veva, eftersom affären ligger bredvid. Och man behöver inte alltid maxa med helassistans på cykeln, utan använda benstyrka istället. En annan sak är att också att se över sitt elavtal, och försöka välja så kloka elkällor som möjligt. Men som sagt, även “ren” el kräver resurser och i vissa fall: utsläpp. Jag har skrivit massor om el i min bok Klimatglädje, du kan se hur boken ser ut här.
Men om något händer då?
Det finns i mina ögon ett problem, och det är om jag får punktering eller om cykeln på något vis går sönder. Jag håller på att kolla på olika lösningar för det, så att jag vet hur jag ska hantera en sådan situation om den uppkommer. Det vore toppen med en “mobil” cykelreparatör och faktum är att jag är på väg att hitta en sådan. Som en tjänst man kan beställa. Det jag får göra i värsta fall är att låsa fast mina lastcykel, ta ut batteriet och sen ta mig hem på annat vis. Vi har två personer i vår familj som äger släp så att jag tror att med lite hjälp så kommer det gå. För fördelarna väger helt klart över. Så här efter femtio mil är jag supernöjd med hur jag transporterar mig, både när det gäller utflykter, handling, skjuts.
Ps. Det har varit en lång process. Det här med bilen händer inte över en natt, inte ens för en klimatförespråkare. Jag tänker att det är så med mycket, när det gäller förändring. Att man behöver få ha tid på sig, att tänka, jämföra, fundera.
6 Comments
Hej Emilia!
Jag har velat att min skola , som består av tre skolor med 1 km emellan sig, ska införskaffa en ellastcykel. Jag är skolbibliotekarie o transportera mycket böcker mellan skolor på min privata cykel , i ryggsäck o i bil med hjälp av vaktmäststen.
Jag fick låna en i en månad fr miljöförvaltningen och det var så praktiskt. Skolans ekonomi har ännu inte tillåtit inköp men om vi får möjlighet att köpa en, vad är viktigast att tänka på då?
Tack på förhand! Mvh My
Hej My!
Det finns flera saker att tänka på, här är några:
1. Se till att ha rediga lås till cykeln
2. Försäkra cykeln om möjligt
3. Ett alternativ är att köpa begagnad cykel för att minska kostnaden
4. Jämför och kolla flera olika alternativ.
5. Ha en plan för vad ni gör vid punktering eller skada, så att man inte blir stressad om något händer
6. Ev dela cykeln med en annan aktör ifall man vill få ner kostnaden ytterligare
7. Håll cykeln ren och smörj kedjan regelbundet. Vid köp: läs på om skötselråd
Det finns säkert mer, men detta är vad jag kommer på just nu!
Emilia
Pingback: Så gör vi under bistrare ekonomiska tider - En Emilia - hållbart och klimatsmart
Pingback: 13 saker jag gjorde i april - En Emilia - hållbart och klimatsmart
Pingback: I vattnet är jag här - En Emilia - hållbart och klimatsmart
Pingback: Sluta åka bil - om kostnad, frihet och mobilitet