Posts on November 2020

Klimatkunskap? “Jag vet inget om klimatet”

#Inlägget innehåller reklam för min bok Klimatglädje#

Då: Jag öppnar fönstret på vid gavel, men luften står helt stilla. Fläkten låter alldeles för mycket och jag behöver kunna sova. På nedervåningen är det något svalare, så jag lägger mig i lillemans rum. Jag läser inlägg på Facebook från mammor som vädjar om fläktar för att deras små barn klarar inte värmen i lägenheten de befinner sig i. På något sätt förstår jag hur bra jag har det, som kan byta säng och våning. Fläktarna är sedan länge slut i affärerna och några har köpt upp lager för att kunna sälja dem dyrt vidare. Jag längtar efter kyla och vinter. Men jag har ingen aning om klimatfrågan och noll poäng i klimatkunskap.

Nu: Klimatfrågan är komplex. Inte ens en varm sommar, lokalt, går att helt skylla på klimatet, men det var ändå det som fick mig att fundera. Sökte efter information, läste på och sen satte sig Greta i strejk och the rest is history (jag har förresten sett filmen, du kan streama den på SF anytime). Jag insåg att jag tidigare inte hade någon aning om vilken som är den största kolsänkan i världen, på vilket sätt klimatförändringarna redan är här, även i Sverige, och hur mina förbrukade kilowattimmar har med ppm i atmosfären att göra. Sedan långt tidigare var jag redan igång med köpstopp, men källan till antikonsumism handlade om helt andra saker. Men man kan som bekant ändra sig, eller hur?

Jag behövde accelerera min kunskap (och även action, även om det viktiga handlar om att få till systemskifte) och det gjorde att jag på två timmar skrev ner mina tankar om en bokidé som gick under namnet Klimatglädje. En bok där jag testar olika förändringar för klimatets skull, där läsarens fokus blir kunskap och vetskapen om hur det känns att göra diverse experiment i vardagen. Det var mitt första bokprojekt och tre förlag blev intresserade, och sen gick jag vidare med min förläggare Mica på Mima förlag.

Klimatglädje innehåller klimatkunskap

Boken innehåller åtta kapitel:

Köpfritt

Matsvinnskampen

Vattenrespekt

Energijakten

Bilfritt

Klimatmat

Kollektivt

Avfallssmart

Eftersom jag själv levde i en bubbla innan jag förstod vidden av klimatförändringarna tycker jag att boken fyller en viktig funktion: på ett snabbt och förhoppningsvis underhållande sätt kan du som läsare få kunskap, det är många många intervjuer med forskare och jag har läst otaliga rapporter. Utöver det handlar det om känslor, hur känns det att förändra sig och dessutom lära sig om vår tids ödesfråga?

Har beställt hem böcker till försäljning! Klimatkunskap är årets julklapp, igen.

Med coronan ställdes mina föreläsningar in, men jag planerar att göra mer och mer digitalt på temat klimatkunskap, så jag hoppas boken sprids den vägen. Tacksam också för alla som beställer den till sitt bibliotek! Är det så att du vill köpa av mig så kostar boken 195 kr och då ingår frakten. Du kanske vill beställa fler, då ser prislappen ut så här.

1 st kostar 195 kr
2 st kostar 359 kr
3 st kostar 518 kr

Klimatglädje innehåller klimatkunskap

Om det är så att ni vill ta in boken på en arbetsplats, som julklapp till anställda eller kunder, hör av dig. Ju fler böcker desto förmånligare blir frakten å min sida, och det blir då billigare per stycke inköpt bok!

Tack. Emilia

Många hittar hit med anledning av köpstoppet jag startade 2016, det finns en mängd inlägg skrivna på det temat. Här kommer några exempel:

10 bästa tipsen för ett shoppingfritt 2021

Köpstopp 2021, inspiration – hur du kan förbereda dig mentalt!

#Blackfriday2020 – fem deals jag inte vill gå miste om!

emilia arvidsson som står emot #blackfriday2020

Det jag funderar mest på nuförtiden, det är att börja med saker i god tid. Låt mig förklara. Om jag, i god tid, bakar lussebullar, då kommer vi att ha lussebullar men utan eftersmaken att vi hastat oss fram i julbestyren. Om jag i god tid börjar leta efter begagnade leksaker, så behöver jag aldrig stressa in på dyra leksakssajter och bränna hål i plånboken (och fylla atmosfären med mer koldioxid). Och nu närmar sig Black Friday och även jag, som har köpstopp, berörs av dagen. För den har sannerligen börjat i god tid, eller hur? Så, mitt bidrag inför Black Friday blir följande: jag tänkte ge några tips på vad du kan göra istället och det blir samtidigt en påminnelse till mig själv: vad är det jag vill göra på denna fredag?

#Blackfriday2020 – fem riktigt bra, köpfria deals.

#1 Jag har ju hittat sessioner/webinarier som anordnas av flera aktörer, och som produceras via SLU den 26 och 27 november. Jag har i princip kryssat i samtliga sessioner och för mig som på något vis vill arbeta med klimat – och miljökommunikation är detta en riktigt bra Black Friday-deal: att öka på kunskapen i min törstiga hjärna. Här bokar du dig och det är gratis.

#2 Förbereda min julworkshop som jag gör i samarbete med Medborgarskolan den 1a dec. Manuset är färdigskrivet och jag är så jäkla nöjd med resultatet. Det är fem strategier för julen som du inte vill vara utan (du bokar dig via länken och den kostar inget). Det jag håller på att fixa nu är rekvisita. Och lyssna på det här: dealen som jag gör, genom att förbereda mig nu, är att jag slipper stressen när det börjar närma sig!

Klicka på bilden för att komma till anmälan!

#3 Skriva är något jag inte kan vara utan. Det är mitt bästa verb, alla kategorier. Just nu skriver jag på min andra bok, men har fastnat lite grann. Det är så det fungerar. En del av processen är att tvivla, och det gör att tröskeln varit hög att komma igång. Men ibland måste man bara göra. Och det är en otroligt bra deal att redan idag säga att jag ska skriva i två timmar den 27 november. Att jag nu, i skrivande stund, tar fram almanackan och sätter en timme på förmiddagen kl 9.00-10.00 och sen på kvällen, klockan 20.30-21.30. Ps. Om du är nyfiken på min första bok så kan du läsa om den här (och där jag berättar om varför jag skrev den). Fundera på om du har något som du längtar efter att få göra, och vik tid för det i almanackan!

#4 Ni vet att det fortfarande är november på #blackfriday2020? Ni vet också att det är sjukt snålt med dagsljus i Sverige under den här tiden på året? Jag tänker gå bananas på lunchen på fredag och tanka sinnet fullt av ljus. Dagsljus är den absolut bästa dealen under november och december (och januari, februari….) och det är helt gratis att vara utomhus. Jag har läst boken Sömn sömn sömn av Christian Benedict och jag kan säga som så här: dagsljus har så fruktansvärt mycket att göra med hälsa. På riktigt. Bara ut med dig!

Platsen jag besöker alla årstider, mörk som ljus, kall som varm.

#5 Om det blir tid över, nu när jag redan har fyra bra deals, så skulle jag föreslå följande: lyssna på något. Att använda sinnet och höra musik, pod eller en dokumentär, kan göra bra saker med oss (observera att jag förespråkar en viss måttfullhet när det gäller mediekonsumtion, jag tror det är lätt att överdosera, eller hur?). Så medan jag letar efter något nytt som jag själv kan lyssna på vill jag tipsa om podden Heja framtiden, och alldeles särskilt avsnittet med Beata Wickbom. Det jag tar med mig är: våga, testa, och gör på ditt sätt. Vad jag menar med det? Jo, i våras blev jag över en natt av med alla uppdrag, i och med coronapandemin. Det gör att jag har behövt tänka nytt (fixade mig ett sommarjobb på halvtid som jag är mäkta stolt över!) och då har jag kikat på de digitala möjligheterna att föreläsa. Jag har också tittat på vad det är jag är bra på: och paketerat det i ett digitalt format (du kan läsa mer om mig på min företagshemsida). Jag har sedan tidigare i höst börjat klippa enkla filmer, som jag lägger upp, och sen har jag gjort digitala bokcirklar med Medborgarskolan och lite annat. I väldigt liten skala än så länge, men när jag lyssnade på Beata blev jag väldigt inspirerad, helt enkelt, och jag tycker att det är en riktigt bra deal att lyssna på något som faktiskt ger något!

Hoppas att ni har en fin helg! Jag sov långt och länge häromdagen och kan varmt rekommendera det. Eller något annat som ger dig återhämtning. I nästa vecka hoppas jag kunna lämna skärmen ibland och ta mig några turer i naturen, kanske att den nya boken får lite extra kärlek från mina fingrar, jag behöver hitta tillbaka till tangenterna! Kram, Emilia

10 bästa tipsen för ett shoppingfritt 2021 – inspirationsinlägg <3

emilia shoppingfritt 2021

Shoppingfritt 2021. I förra veckan var ni 91 personer som lyssnade på det jag pratar om helst av allt: köpfrihet och shoppingfritt. Känner mig så glad över att ni är nyfikna och vill förstås hålla kontakten med er. Några ville ha slidsen, så jag tänkte att jag gör ett blogginlägg av föreläsningen. Undrar du något? Släng in en kommentar till blogginlägget.

Shopping är ett fundament, en norm, ett sätt att beskriva vår kultur. Vi lever i en konsumtionskultur. Men det betyder inte att vi måste göra som alla andra. Det är svårt att bryta sig loss ur den synvinkeln att allt vi möts av: i hemmet, på jobbet, i sociala medier och på busshållplatsen: det handlar hela tiden om ”vårt nästa köp”. Men jag tror att om du bestämmer dig, så kommer det att gå. Sätt ett datum! Jag håller precis på att göra en fyll-i-bok för ett shoppingfritt 2021 (den kommer inte vara bunden till året, utan till tolv månader, som du kan starta närsomhelst) – som jag kommer skicka ut två veckor innan nyår- om du vill vara med på min maillista, skicka mig ett mail så skriver jag in dig. Vad sägs, ska vi säga den 1a januari? Min mail är info(@)emiliaarvidsson.se (ta bort parantesen när du skriver in adressen).

Kommer du ihåg de fyra anledningarna? (kolla bilden ovan!). Det kan vara på sin plats att faktiskt fundera på och berätta för sig själv: varför gör jag det här? För i det svaret kan du också finna vad som kan motivera dig till ett köpfritt 2021. Är det miljön så kanske tanken på att du minskar utsläpp och värnar om jordens resurser, blir det som håller igång dig. Är det ekonomi så kanske du sporras av att betala av skulder eller börjar spara till något som är viktigt för dig. Är du trött på konsumtion så kan köpstoppet verkligen handla om en lättnad. För mig personligen började det som en utmaning, och med tiden växte även ett klimatengagemang.

Köpfritt ska handla om lust. Köpfritt ska handla om att du blir medveten om hur lite eller hur mycket du påverkas av den rådande konsumtionskulturen. Det blir som en detox, på ett sätt, men också att du utmanar dig själv. Sen beror det förstås på ditt varför, eller hur? Men jag vill verkligen poängtera en sak: ett köpstopp innebär inte ”noll kronor ut”. Vi behöver fortfarande betala vissa räkningar för bostad, el, värme, sophämtning. Vi behöver fortsatt äta mat. Du kanske vill ha ett onlineabonnemang för musik igång för att du lyssnar mycket – det är ju helt ok tycker jag personligen: kultur och upplevelser är något positivt. Därför ska du gå till dig själv och hitta dina unika ramar. När jag började 2016 så var de två första reglerna: inga nya prylar och inga nya kläder. Ett onlineabonnemang var ok (t ex musik eller läsa böcker tjänst eller yoga).

Du kommer förmodligen känna av att du har ett köpstopp, särskilt den första tiden. Du kommer under shoppingfritt 2021 behöva säga nej till impulser och du kommer märka hur mycket i vår vardag som har kommit att handla om köpstopp. Därför behöver vi också veta vad vi tackar ja till. Kan det vara så att du byter ut ett beteende mot ett annat? Har du någon hobby som du kan ta tag i nu? Kan du lära dig något nytt – det finns massor av möjligheter, där bland annat olika studieförbund erbjuder kostnadsfria seminarier eller andra typer av utbildning. Kan det vara så att du kan spendera mer tid med dem du tycker om (på ett säkert sätt, så här i pandemitider). Jag fick ett meddelande från en mamma som berättade att hon slutade scrolla på mobilen efter shopping och istället la sitt fokus på de barn hon hade. Själv skrev jag en bok, där jag vågade ta kontakt med förlag för att få ett bokavtal. Andra hittar till naturen. Så: vad tackar du ja till? Fundera på det!

Det är mycket enklare att ha ett köpfritt år, när man gör det tillsammans med någon. Vi har en grupp på Facebook som du gärna får delta i, det kostar inget och vi peppar varandra, bland annat närmar sig upptakten till shoppingfritt 2021!

Många hittar helt nya vägar när de har köpstopp. De blir förvånade över till exempel frihetskänslan av att kunna stänga av notiser på mobilen eller shoppingerbjudanden på mailen. Jag tror det kan vara värt att notera sina positiva känslor, på en papperslapp på kylen eller som en mental notering. Lite beroende på ditt varför kan dessa positiva känslor se olika ut. Är du miljövän kanske du lägger märke till positiva nyheter om klimatet, och känner att du är en del av något större. För dig som tröttnat på konsumtion kan kanske glädjen över att låna en bok på biblioteket vara en typiskt bra känsla att notera. Jag har fått meddelanden från folk som idag är skuldfria tack vare köpstoppet, det blir väldigt konkret och talande för att det går att ta kommandot över sitt liv.

Du kanske halkar av vägen. Det innebär inte att du brutit dig loss från utmaningen eller att det du gör efteråt inte räknas. Nej, på´t igen, och lär dig vad det var som blev tokigt. Minns du där med känslor, att det finns ett köp för varje känsla? Är vi stressade eller ledsna är det lätt att vi tar till köp som tröst. Det här är ett maraton, och ibland blir det inte som man tänker. Så är det ofta i livet!

”Ja men om jag behöver något då?” – det är en av de vanligaste kommentarerna jag får. Och visst kan det vara så att behov uppstår. Men om vi synar det lite extra: vad är ett behov egentligen? Det finns grundläggande behov som är för överlevnad och hälsa. Som mat, tak över huvudet, vatten, värme, något att klä oss med. Viss stimulans tror jag också på: det vill säga relationer. Men om vi ser en jacka, och vi redan har en hemma, är det ett behov vi har då? Det beror på vem du frågar. Det kan ju också vara villhöver: jag vill köpa för att jag vill. Jag kommer inte berätta för dig vad som är rätt eller fel, precis som att du själv sätter ramarna för ditt köpstopp. Men det jag önskar är att du funderar extra över dina behov, och också: att du är villig att pröva nya sätt. Låt oss säga att du inte har någon vinterjacka. Behöver du köpa en ny då, eller skulle det fungera lika bra med second hand? Eller kolla där du bor, om ni har någon lokal grupp: är det någon som har en jacka över? Just när det gäller konsumtionen av kläder så tror jag vi ska vara vaksamma. Nyproduktionen är idag många gånger en klimatsvår verksamhet, där resurser tas, där utsläpp av koldioxid gör att vi får svårare att nå klimatmålen. Jag testade till exempel att hyra kläder ett tag, vilket var bra av flera anledningar. Det var som en prenumeration, där man fick hem ”nya” kläder varje månad, som sedan skickades tillbaka och någon annan fick hyra dem. Jag kände en vördnad inför de specifika kläderna, eftersom de faktiskt inte var mina. Jag tog hand om dem på ett sätt som jag kanske inte hade gjort med mina egna kläder. Så jag tänker att shoppingfritt 2021 kan ha delar av konsumtion, där man till exempel hyr eller lånar något. Det beror som sagt på vad man har för motiv till sitt köpstopp. Vill man spara pengar kan man göra det mer strikt!

Det finns så mycket kunskap därute, som rör svenskens konsumtion, hur vi handlar och vad vi gör med våra pengar. Tips på vägen är att följa Mistra Sustainable Consumption, Konsumtionsrapporten och inte minst Naturvårdsverket.

Tips! Den 26 nov har Mistra Sustainable Consumption detta webinare.

Eftersom jag har haft köpstopp under några års tid, blev det viktigt för mig att också att sätta fokus på andra saker (minns du: vad tackar du ja till?). I nästa år med shoppingfritt 2021 tänkte jag skapa 12 stycken hälsomål, ett för varje månad, som jag ska sjösätta samtidigt som jag har köpstopp. I och med att köpstopp egentligen inte innebär en aktiv åtgärd, tänkte jag att det kunde vara kul att ha mål som kräver action. Under 2019 och 2020 hade jag en del klimatmål som jag ställde upp: som att sluta använda bil så långt som möjligt, välja växtbaserad mat ofta, se över min elanvändning – och det var också under tiden som jag skrev boken Klimatglädje. Det som också fungerar är att sätta ekonomiska mål: sparande gör att många får ett konkret mål att arbeta mot!

Vilket mål skulle du vilja ha för 2021, som går parallellt med köpstoppet?

Tack för att du läsa så här långt! Vi ses förhoppningsvis snart igen!

Jag började med köpstopp 2016 och försöker hålla det sen dess, med vissa avsteg. I somras köpte jag till exempel en elcykel som jag sparat till. Men jag vill ändå hålla fast vid ett köpfritt liv och framför allt: skapa mig själv ett reflektionsutrymme. Min ståndpunkt är att konsumtion inte är okomplicerat, särskilt när det gäller miljö och klimat. Men också: känslor! Det verkar som att för varje känsla vi känner, så finns det en möjlighet till köp. Samtidigt visar forskning att överdriven materialism är något negativt för människan. Jag skriver just nu på min nästa bok (berättar mer om det senare!). Jag driver också gruppen Köpfritt på Facebook, med över 3400 medlemmar som på ett eller annat vis är intresserade av köpstopp.

Hållbar ekonomi för måttfulla (och hur jag vill bättra min egen)

myrsteg med emilia

Jag har märkt en sak. Att samtidigt som vi vill leva måttfullt (men rikt!) så går det inte att inte tala hållbar ekonomi. Ekonomi kan göra oss glada men också: sorgsna och oroliga. Jag läste senast ett inlägg av en mamma som redan nu börjar oroa sig för jul och klappar. Hennes oro tycker jag speglar en viktig sak: hur vi jämför oss med varandra, vad som är “jul” och vad vi fyller det med. Hur vi också lär ut att “mer är bättre”. Och hur en till synes sämre ekonomi, med färre julklappar, ger oss ångest. Det är inte bra, tycker jag.

Med pandemin och med en del större livsbeslut har vi hemma hos mig ställts inför några viktiga val: vi vill minska vissa fasta kostnader och vi vill pussla ihop livet på ett sätt att vi har mycket tid över. För mig är tiden det absolut mest värdefulla, för den ger mig otroligt mycket utan att jag behöver addera särskilt mycket alls. Jag förstår att det kan se väldigt olika ut, men har man en karaktär som liknar min (älska natur och att läsa böcker, och förstås: umgås med min familj) så förstår man vad jag menar. Vi formas längs vägen som kallas livet och jag vill vara noga med att vad jag gillar kan någon annan tycka är trist. Sen hoppas jag att oavsett vad vi tycker om, att vi tar kloka beslut som fungerar för oss själva och för kommande generationer (jag drar miljökortet ofta, men det är också min roll i det digitala landskapet).

Två saker som just nu ligger i pipen är att sälja bilen (mer om det skriver jag här) och se över vårt larmsystem. Det handlar om 15-20 000 kr per år. Det innebär att om dessa kostnader försvinner så är det ca 40 000 kr som vi inte behöver tjäna (hälften försvinner som skatter).

Hållbar ekonomi för att öka på naturvistelser

Maten är klurig för mig

Länge har jag sagt att jag tycker att mat inte ska ses som billig. Vi behöver generellt värdera maten betydligt högre. Det hänger också ihop med både klimat och hållbarhet, med svinn och ekonomi. Men jag inser att jag fortfarande kan ta bättre och mer ekonomiskt hållbara beslut i butiken och anpassa mina inköp efter säsong och efter vad butiken själva annonserar. Där har vi varit ganska obrydda, men vi ser att våra matkostnader är rätt höga, sett till genomsnittet. Min åsikt kring hur mycket mat ska få kosta har mer att göra med vad vi lägger pengarna på totalt sett. Idag finns det statistik som säger att vi lägger mellan 10-13 procent av vår disponibla inkomst på mat. Om den siffran skulle öka så kanske annan, mer miljömässigt ohållbar, konsumtion skulle gå ner, vilket jag tycker är bra. Vi ska komma ihåg att matproduktion är en bov i dramat när det gäller klimatförändringarna och andra miljöfrågor, men att betala för bra mat, som är hållbart producerad, det kan aldrig vara fel. Mat är livsviktig konsumtion, eller hur?

Hållbar ekonomi: bra att justera, år för år

Har du koll på dina försäkringar, elbolag och andra fasta och rätt trista räkningar? Vi har hyfsad koll, men ska nu gå igenom dem än en gång. Framför allt gäller det elen, och sen skulle jag vilja kolla vilka försäkringar vi har, för att se om de är rätt för oss.

Genom att ha koll, kan du också ställa krav på leverantörer, och det är positivt. Förra året förhandlade jag ner vårt elpris. Men jag ska också erkänna att jag för någon vecka sen upptäckte en automatisk dragning för en dagstidning som jag missat att säga upp. Förlust: ca 1000 kronor. Aj!

Tips!

På måndag den 9 nov hålls en panel på morgonen, som också sänds digitalt. Fokus är de globala målen, där panelen tar lupp på mål 7 och 14. Delta gärna på distans! Jag är ambassadör för ABLE foundation, och de är en av initiativtagarna till dessa paneler.

Sen: på tors 12 nov 2020 håller jag ett webinar om Köpstopp 2020 – man behöver anmäla sig, men det kostar inget. Hoppas att vi ses!

Friare liv, men för vem? Om konsten att vara nöjd

ut i skogen - öva upp konsten att vara nöjd

KONSTEN ATT VARA NÖJD. Det finns olika definitioner på vad som är ett friare liv. För en del handlar det om ekonomisk frihet, för andra handlar det om rikedom som baseras på tid. Själv vill jag att friheten ska vara enkel att uppfylla, utan att behöva vänta på den. Den ska vara möjlig redan idag, med enkla medel. Varför jag skriver om frihet? Jo, den ligger nära förnöjsamheten. Så jag valde köpfri livsstil, med mycket reflektion och inte minst: en slags övertygelse att livet är här, livet är nära och förnöjsamhet kan hittas i de små stunderna, med stora känslor som resultat.

Är närvaron det som avgör månne?

Jag skrev ju alldeles nyss om meditation och det ligger därför också nära till hands att lyfta vår tids fattigdom: bristen på närvaro. Jag tror nämligen att vi kan finns förnöjsamheten i just närvaron. Att inte befinna sig någon annanstans än just här. Själv har jag märkt att när jag på riktigt försöker vara exakt där jag befinner mig, både i kropp och själ, så mår jag som bäst. Jag säger inte att det är lätt, men jag tror att det går att öva upp.

titta ut över en grå dimma - konsten att vara nöjd
Den här dagen med dimma gav hundra procent närvaropoäng

Konsten att vara nöjd

Ok, så vi adderar närvaro för mer nöjdhet i livet. Vad blir kontentan? Förhoppningsvis att vi faktiskt känner oss friare. Ja, frihet kräver ett “nu” som är starkt, förankrat och på riktigt. Det finns mycket därute som pumpar ut budskap om att våra liv kan bli bättre, snabbare, lyxigare, ja listan är som bekant lång. Men vi behöver inte tro på det. Vi kan faktiskt skapa en egen känsla av våra liv utan att involvera plånboken. Marknadslogiken går ofta ut på att för varje känsla du känner så ska där finnas ett potentiellt köp.

<< Läs mer om köpstopp 2021>>

Så varför är jag nöjd, hur lyckas jag med det? Ja, dels så gör jag saker som går i linje med vad jag vill. För en del kanske eget företag låter som något avlägset och svårt, men jag tänker att det är det mest enkla jag har gjort: jag arbetar var jag vill och kan anpassa tiderna hyfsat väl. En annan aspekt är att jag letar möjligheter till närvaro och frihet på ställen som är bortom “vi är vad vi köper”. Vi är ju också vad vi inte köper. Det handlar om vilka glasögon vi sätter på oss. För min del har de enkla sakerna i livet fått stor, stor betydelse. Som att läsa en bra bok, lyssna på en dokumentär, vandra i skogen, bada i en sjö, cykla på okända platser och vara nära mitt barn.

<< Nära naturen, det skriver jag ofta om >>

Ute blåser det och regnar. Ändå längtar jag ut. Det har blivit så. I dagarna har jag testat att göra lite egna hygienprodukter: deo, vilken jag blivit så nöjd med: lika delar potatismjöl, neutral kokosolja och bikarbonat och lite eteriska oljor. Sen en kaffescrub med farinsocker och neutral kokosolja, samt lite eteriska oljor där med. Jo, jag har testat i ansiktet och det blev skillnad med mjukare hud! En önskan nu är jag att jag faktiskt tog mig tiden att laga en del kläder jag har. Vi får se vart det bär hän… Fortsätter att öva upp konsten att vara nöjd helt enkelt!

Ett tips på vägen: kolla in Jonna Jintons fina video <3