Jag yogar varje dag, i små omgångar. Min kropp gläds åt det. Om jag skulle beskriva sorten så är det en form av yinyoga. Jag har satt ihop några favoritövningar i ett flöde. Det är skönt när spänningar släpper och jag blir mer rörlig. För något år sen fick jag ryggskott och efter det bestämde jag mig för att ta hand om min rygg och ryggrad. Om det är lätt att få till? Ja, i praktiken är det så. Min yogamatta är alltid framrullad. Sen kan motivationen komma och gå lite grann. Men jag har lite pannben där eftersom belöningen är nära. Yogar du?

Mikrovanor av BJ Fogg

För någon månad sedan läste jag en bok om Mikrovanor (BJ Fogg), då jag skulle förbereda en workshop på just det temat. Första gången jag fick höra om det var via Systrarna Kallurs podd, i det här avsnittet. Och det är särskilt spännande med mikrovanor när man ska göra förändringar. Genom att börja smått kan vanor byggas! Principen är rätt enkel: haka fast en mikrovana på en redan befintlig vana. Till exempel: om du kokar dig en kopp kaffe varje dag, vad skulle du kunna lägga till? Jag började själv hoppa hopprep i köket varje gång jag kokade vatten till mitt te. Det blev cirka 100 hopp per gång. På en vecka är det 700 hopp om jag gör det en gång per dag. Bra! Varför det var viktigt? För jag vill ta hand om min kropp. När det gäller yogan har jag inte kopplat det samman med något befintligt än, men jag har en lös plan om att göra den tre gånger per dag. Jag har inte lyckats med kvällspasset ännu men tänker att jag behöver klura ut hur jag ska göra. Jag tror nämligen att kvällsyinyoga kan hjälpa mig till bättre sömn. Det är bara det att jag och min käreste tittar ofta på tv tillsammans på kvällen och sen blir jag så trött efter det så yogan faller bort. Apropå tv så vill jag tipsa om serien Försvunna människor. Riktigt spännande var den (och lite läskig).

Mikrovanor av BJ Fogg

Något mer jag läste om i boken Mikrovanor var motivation. Många gånger tänker vi att den är viktigast vid förändring. Men det stämmer inte om vi får tro författaren. Så här hänger det ihop med våra beteenden:

“Beteendet uppstår när motivation, förmåga och knuff sammanstrålar i rätt ögonblick”

Den som är mest “lynnig” i den här ekvationen är motivationen. Visst, vi kan få en rusch ibland, men oftast går den inte att lita på, på sikt. Det är därför viktigt att vi ser över vår förmåga att klara saker. Och det är där mikrovanor kommer in: om vi skapar enkla små vanor är det större chans att vi faktiskt lyckas. Och: lyckas är själva grejen, det mår vi bra av! Knuff? Ja, de finns överallt och hela tiden. Knuffen att yoga kan vara att mattan är utrullad. Att ha hopprepet liggandes på köksbordet. Knuffen att använda tandtråd kan vara att vi kopplar samman den med tandborstningen, där den senare blir själva knuffen.

Så det var några rader om denna bok. Jag tyckte mest om delarna som handlade kring själva modellen (enligt citatet ovan). Senast tipsade jag om Kay Pollaks bok: Ett bättre liv, kanske du vill läsa det inlägget också?

Läser du någon bra bok nu?