För några år sen, ja rätt många, så tittade jag och min bästa vän Sven på en dvd-inspelning med Kay Pollak. Titeln var Att välja glädje. Budskapet var perfekt just då, för jag hade nyss återhämtat mig från en långvarig depression. Glädje blev ett tema som har följt mig sedan dess. Därför blev jag nyfiken när den nya boken Ett bättre liv – Att förändra en tanke i taget (Volante 2022) kom ut alldeles nyligen. Författaren? Kay Pollak! Jag har nu läst boken två gånger och här kommer mina tankar om den.

Ett bättre liv av Kay Pollak – 5 reflektioner

#1 Ett bättre liv av Kay Pollak är en bok som tagit fasta på “less is more” – med det menar jag: boken består av korta kapitel rakt igenom. Det finns till och med plats (tyckte jag!) att själv anteckna i boken, vilket jag har gjort. Jag gillar upplägget att det är sju böcker i en, och korta delkapitel i varje. Det gör att den är lättläst, även om ämnena är djuplodande. Ett bättre liv handlar om hur vi kan förändra våra tankar genom träning.

#2 När jag läser boken kommer jag fram till detta: den första tanken som slår mig behöver inte vara den mest sanna. Jag tolkar Kay Pollak så här: att vi ofta går omkring och är rätt reaktiva, med många automatiska tankar. Vi är drillade i något som han kallar för Offrens land. Vi gör oss själva till offer. När vi läser Ett bättre liv av Kay Pollak så uppmanas vi till träning i att välja klokare ur tanke-menyn. Hur då? Öva, påminn dig själv om vem du vill vara, hitta inspiration från dig själv och andra. Jag minns när jag läste en bok av Mia Törnblom för dryga 15 år sen där hon talade om “hyresgäster i huvudet som inte betalat hyran” – så sant, varför ska vi ha oinbjudna gäster om de (tankar) inte ens betalar hyra?

boken ett bättre liv av kay pollak

#3 Kay Pollak har vid flera intervjutillfällen (i poddar och på tv) skakat på huvudet och sagt: “kan jag verkligen skriva detta? Kommer inte folk bli provocerade?”. Svaret på den frågan är: ja! Boken kan stundtals vara provocerande men det är också på ett sätt spännande. Vi befinner oss på olika platser i livet. För en del av oss kan det kännas jobbigt när Pollak uppmuntrar oss till ansvar och att vi kan behöva ändra och träna våra tankar. Själv har jag tidigt i livet gjort just det: tagit ansvar för mycket. Därför kan det bli en krock när jag ska ta “hundra procent ansvar för mina känslor”. Samtidigt: om inte jag, så vem? Det jag personligen gör, för att matcha mig själv, är att ändra begreppet “ansvar” och talar hellre om att ta hand om mig själv, mina tankar och mina känslor. Samma, fast olika!

#4 Våra trossatsers makt. Ja herre. När jag kom till kapitlet om trossatser (som jag verkligen gillar!) slår det mig med klarhet: fy farao vad vi kan bära på våra axlar. Pollak listar negativa och positiva trossatser på var sin sida i boken. Och hej vad det går på den negativa sidan. Det blir så tydligt när det står i skrift: Trossatser som skapar olycka. Japp, där står det, svart på vitt ju: Allt hänger på mig. Det är klart att det blir svårt med återhämtning om vi går omkring och känner ett ok av att allt hänger på en. Det är där jag känner ansvarsbiten ibland – att om inte jag, vem då? Att kunna släppa på den typen av ansvar kan vara en lättnad. Hur kan jag ta hand om mig och mina relationer?

Men vi måste ju kika på den positiva sidan – Trossatser som skapar lycka. Jag citerar några favoriter från boken:

  • “Jag är okej och bra som jag är”
  • “Jag har mycket att ge den här världen”
  • “Världen är full av hjälpsamma och kärleksfulla människor”

#5 I boken finns det korta meningar att sänka sig ned i. Och: repetition för att cementera. Det är så jag har läst boken, en mening i taget. Återkommande meningar gör att du som läser förstår hur Pollak sammanflätar ett tema med ett annat. Och låt dig provoceras, det är okej. Och ett viktigt budskap från Kay Pollak är: ta det lugnt och ta hand om dig. Jag tycker det finns en stark poäng med det. Allt går inte att förändra över en natt. Det är inte meningen att du ska stressa upp dig för att du har en resa du vill göra.

Sammanfattningsvis: jag tycker om boken – den är lätt att läsa och man kan verkligen ta en mening i taget. Klokskap och lite humor paketerat på ett aptitligt sätt – perfekt! Jag och Sven passade också på att gå på Lilla cirkus i oktober och lyssna till Kay live, det var en toppenkväll! Kika här om du vill veta mer om vad som händer 2023.

Några mysiga tips i den gråa novembervardagen. The cottage fairy har kommit med ny video på Youtube. Sen lyssnade jag idag på denna historia i P1: Carl var sin mors hemlighet. Jag har också bloggat om två andra dokumentärer jag lyssnat på, här och här.

Tack för att du läser ❤