Vad är vila? Eller avslappning? En till synes lätt fråga – för vi vet ju vad vi gör: vi vilar. Men samtidigt lite tricky: hur gör man när man vilar? Själv har jag varit ganska trogen tanken att man inte gör någonting. Alls. Men sen har jag lämnat det allt mer. Varför? För jag kan oftast inte bara lägga mig i sängen, ligga där och – ja det blir inte bra. Det blir snarare ett stressmoment. Samtidigt vill jag vila, mitt huvud behöver det.

Jag tror att det finns flera sätt, och att man måste hitta dem. Det handlar nog mycket om hur det känns. Det kan vara en aktivitet, absolut, men gärna en kravlös sådan. Något som gör att huvudet vilar – för det är där jag tror vilan är som mest behövlig. Den fysiska vilan är nog inte lika viktig (med tanke på att vi ibland sitter uppemot 14 timmar per dag). Men den mentala vilan, det är den jag fokuserar på.

Mina tre bästa snäll-mot-huvudet aktiviteter

avslappningMeditation. För mig är det urtypen för mental avslappning och det är supersnällt mot hjärnan. Jag kan inte nog betona vad det har betytt för mig – verkligen. Sen lilleman föddes så har jag mediterat nästan varje dag. Och det känns som att det ger långsiktiga effekter. Jag är en superbra mamma just nu. Och varför kan jag skryta om det? Meditation gör en skillnad för mig. En skillnad som är viktig. Det, i sin tur, leder till motivation att fortsätta. Vill du läsa mer om meditation så kolla in inläggen:

Meditera. Små korta stunder för dig. Bara dig.

Några tankar om Yoga & Meditation

5 riktigt bra vanor

Titta på TV. Har man ett bra program, då kan verkligen slappna av. Behöver inte uppdatera några sociala medier, bara följa det som sker på skärmen. Jag är ett stort fan av Sveriges Mästerkock. Matlagningsprogrammet som får mig lugn med små inslag av spänning. Det är här och nu, och det funkar för mitt huvud. Men det måste vara ett bra program, som ändå gör mig lite nyfiken. Sen är det bara att slappna av. (Och det bästa är om man kan spola förbi reklamen).

avslappningLäsa en bok. Det blir nog viktigt med vad man väljer för en bok, men det ska vara för nöjes skull, eller att man dras in i boken på ett skönt sätt. Det får inte sätta igång för mycket – så tänker jag. Jag läser boken Guantánamo – en dagbok just nu. Den är spännande men samtidigt har jag distans. Och det skapar avslappning när jag läser. Det är hur du känner i huvudet som avgör om det är vila eller inte. Så tycker jag.

Har du någon sådan aktivitet? Som är vänlig mot huvudet?

Andra tycker till om vila & avslappning

Jag ställde frågan i mitt Facebook-flöde och det var några som kommenterade. Vi har Ann-Sofie “Runnerslove” Forsmark som menar på att den upplevda avslappningen är viktig (då var vi där igen: känslan), där man också kan välja att göra något helt annat, och på så sätt uppleva vila. Marlene Rindå, menar på att vara helt själv kan vara nyckeln till vila. Och det håller jag med om. På lördagarna tar min make lilleman och åker till farmor och jag marinerar mig i tystnad och ensamhet. En annan vän, Angeliqa skriver att en promenad i naturen genererar vila och Mona Nygren, som också har webbplatsen psoasen hittar vilan i höftböjarna: De är nervsystemets medlare och påverkar cirkulationen, närvaro och trygghetskänsla skriver hon på min fråga om vila. Ida tipsar om en bok som jag ska läsa i veckan som handlar om vila, och för Eva är det längdskidåkning i fjällen som ger henne lugn.

Och jag tänker att alla har en egen version av vad vila är. Det är ju suveränt egentligen. Jag tror min bästa vila är den när jag spontant somnar – det händer inte jätteofta, men när jag mediterar kommer jag nära nog.

I #3 av Viloserien kommer vi titta närmare på en bok som jag tänker läsa under veckans gång (tack Ida!). Inlägget kommer nästa torsdag. Den första delen av Viloserien kan du läsa om i Bota sömnproblem? Viloserien #1

Ha det gott!

Emilia

Fotocred till Stocksnap.io