SÅ LYCKAS DU MED KÖPSTOPP. Jag går förbi den där tvålaffären. Det doftar gott även utanför. Det blir som en riktig aromaterapisession att stå där en stund. I julas fick jag en produkt därifrån av min man, som jag använde upp på någon månad eller två. Det var faktiskt njutning. Och jag har tänkt att jag ska köpa en till, vid tillfälle. Men inte nu.

Varför? Jag tänker att man kan ställa frågan så här istället: om du köper den nu, varför gör du det? Och jag har inget svar på det. Att säga att jag tycker om något räcker inte som argument, eftersom jag vet att känslan är flyktig. Så jag går vidare den här gången, likt många andra gånger. Och livet är härligt ändå.

Handlar det om impulskontroll? Ja det tror jag nog, jag har hållit på så här i några år nu. Varför är det viktigt med den kontrollen? Det är inte kontrollen i sig som är viktig. Det är den stora bilden som är viktig. Historien om våra liv, det är den som är viktig. Om hur vi vill leva våra liv, vad vi vill fylla dem med och hur vi vill känna. Det är därför jag kan stå och dra in doften och sen gå vidare, jag ska ju faktiskt nånstans.

Så lyckas du med köpstopp: hitta ditt varför!

Vi skippar hela den där harangen om att tukta sig själv och ha impulskontroll. Låt oss fokusera på det roliga istället. Lägg bort plånboken för en stund. Berätta för mig vem du är och vad du tycker om, har du något du vill lära dig? Är det något du saknar i livet? Vad får dig att känna värme inombords? Vem tycker du om att umgås med? Var hittar du energi någonstans? Vad mår du bra av, skulle du säga?

Jag provar, sen kan du göra också om du vill.

Vem är du?
En människa som vill vara ute, hela tiden och trampa mig framåt. Ja alltså jag tycker om att röra på mig. Jag har ju en kropp.

Vad tycker du om?
Mat och naturen. Och jag sa ju det: att röra på mig. Alla årstider. Regn, snö, sol och vind. Jag älskar ju också att skriva. Hela tiden. Och läsa, nu när jag kan (varför jag inte kunde? Läs mer här). Människor men också ensamhet. Ibland tycker jag om att känna saker också. Typ känslor och så.

Vill du lära dig något?
Lite mer om odling (här är anledningen varför). Laga ett trasigt cykeldäck. Mer om hur jag lagar växtbaserad mat. Laga kläder.

Saknar du något i livet?
Inte just nu. Men lite tålamod skulle inte vara fel 🙂 Jo förresten: jag saknar mindre koldioxidutsläpp i världen.

Vad får dig att känna värme inombords?
Mitt barn. Naturen. Kalla bad. En god natts sömn. Meningsfulla aktiviteter. När jag tittade på den här dokumentären blev jag varm.

Vem tycker du om att umgås med?
Mina vänner, Sven och jag försöker ses en gång i veckan. Min familj.

Var hittar du energi någonstans?
I skogen.

Vad mår du bra av, skulle du säga?
Att vara närvarande, även när det är svårt. Att få vara mycket ute i naturen och röra på mig, promenader och kalla bad. Gärna balans mellan att vara med människor och vara utan människor. Jag vet. Det låter sådär. Men vi gillar alla olika.

Mitt varför till köpstopp är att kunna hitta frihet i vardagen, att inte belasta mig själv med ett måste, när det gäller inkomst till konsumtion utöver det mest nödvändiga. Jag vill tacka ja till saker som inte behöver kosta pengar, helt enkelt. Sen är jag inte absolutist, i somras köpte jag en ellådcykel som jag sparat till länge. Det handlar inte om att vara svart eller vit med sitt köpstopp, men däremot handlar det om att välja så nära sina egna värderingar som möjligt. De hittar jag bland annat i svaren häruppe.

Mer läsning om köpfrihet

Guiden för 2020 – hur du kan genomföra ett köpstopp
Men om vi inte handlar, blir folk inte av med jobben då?

Sluta köpa onödiga saker