Köpstopp 2022. Det är kallt ute, jag älskar skiftet och att det biter i kinderna. Jag promenerar en hel del och dammade av en aktivitetsklocka som jag fick i födelsedagspresent 2017. Det är dubbelt det där, att mäta antal steg utan att sätta för mycket prestation i det. Jag erkänner villigt att jag räknar på saker.

I år har köpfritt-rörelsen fått mycket uppmärksamhet – inte minst för att Mitt I och Aftonbladet skrev var sin artikel på temat. Det är som alltid roligt att få beskriva vad köpfritt handlar om och också ge perspektiv på vad vi kan fokusera på istället. Det kan tyckas annorlunda med köpstopp men med åren har jag insett att det handlar om vanor och värderingar. Ja, vad tycker vi om köp? När det blir slentrian tror jag risken ökar för att vi inte tycker något alls. Det går av bara farten. Och som många gånger förr landar jag i begreppet volym, det behöver inte vara dåligt att köpa, men det handlar om frekvens och vad vi köper (det är en svår balans att försöka uttrycka sig utan att trampa någon på tårna).

Men behöver konsumenten bry sig om sådana saker, allt finns ju på marknaden? Ja, vi behöver bry oss, såklart. Det är klart att det finns en härlighet, om än kort, i att konsumera. Men det kostar på och då menar jag inte den plånbok du bär på, utan planeten du står på. Men måste vi vara intresserade av miljö? Nja. Men det är bra att åtminstone ha en ståndpunkt där ansvar finns med i uträkningen – vad lämnar vi efter oss, vad vill vi att det ska stå på kvittot? Det finns förstås en risk att skuldbelägga dig och mig men det är här det blir så fint med att skifta vårt fokus: vad gör jag istället för att konsumera loss? För det finns alternativ, det finns sätt att angripa rastlösheten (för jag tror många gånger handlar om just det). Lär dig något nytt, läs något upplyftande, stötta en vän eller familjemedlem, promenera eller styrketräna i närmsta utegym, låna någons husdjur, skriv en insändare, läxhjälpa loss på biblioteket, lär dig laga mer vego, rensa i röran, slå rekord i att kunna fågelnamn. Sen finns det såklart tillfällen då vi behöver ekonomi för att kunna genomföra en hobby som vi har – till exempel för att kunna fotografera eller måla. Men även där kan vi vara kloka i hur vi väljer att spendera våra kronor. Det går att vara lite smart helt enkelt.

Den fria hundralappen

I början av året 2021 satte jag mina regler. Och en av dem handlade om den fria hundralappen – det handlade om att jag kunde köpa vad jag ville för ca 100 kronor per månad. Ibland la jag ihop flera månader, då kunde det bli att jag spenderade 400 kronor på ett bräde (totalt blev budgeten för den fria hundralappen 1200 kr på ett år). Men hur gick det där nu då? Jag loggar in på banken och kollar.

Skodon

Jag har vid två tillfällen lagt märke till behovet av sommarskor och nu idag: ett par vinterskor. Båda har hittats via Sellpy (begagnade men nyskick) och de kostade en slant: sommarsandaler för 530 kronor och vinterskorna för 900 kronor. Men räknas det här till den fria hundralappen? Nej. Skor behöver man med jämna mellanrum, nästan som en förbrukningsvara. Däremot behöver vi bli duktigare på att behålla det vi har så länge som möjligt. Mina gamla sandalers ena sula var i princip helt trasig, men inte möjlig att sula om. Fast jag är inte hundra säker på det där med sulan. Jag var nämligen hos skomakaren häromdagen och lämnade in min sons ena sko och vilket fullblodsproffs jag fick träffa. Allt blev plötsligt möjligt inom skovärlden! Men som sagt: två par skor har inhandlats.

Yogaterapi och massage

Sen har jag unnat mig yogaterapi och massage under 2021, men även där kan jag tycka att den fria hundralappen inte störs. Att ta hand om min hälsa klingar bra ihop med vad jag värderar och vad jag behöver. Det kostar en del, men å andra sidan har jag sparat in på mycket annat (köpstopp i sin linda). Jag tänker att det är bra att fundera på vad man kan tänka sig lägga sina pengar på, jag tycker till exempel att mat och upplevelser är något positivt.

köpstopp 2022 bild på emilia köpstoppsinspiratör

Akilleshälen ändå

Det finns saker jag tycker om: hudvård. Och vid två tillfällen under 2021 har jag köpt just det, utan att ha ett riktigt behov (det går att klara sig utan!) och jag har landat på ungefär 1200-1500 kronor och däri ryms den fria hundralappen. Jag skriver att det är en akilleshäl, men samtidigt har jag varit noga med att använda upp saker. Jag tror det är lätt att fylla på hudvårdshyllan där man inte använder upp det man köpt innan man köper nytt.

Köpstopp 2022

Är du nyfiken på köpstopp 2022? Då kan du bland annat läsa det här inlägget. Du kan också gå med i min grupp på Facebook, Köpfritt 2021 (fd 2020). För att kunna komma igång med en paus i shopping är det en bra idé att se över sina vanor, vågar du logga in på ditt bankkonto och kolla det senaste året/senaste månaderna. Jag gjorde det själv när jag skulle skriva det här inlägget och hittade en post för 399 kronor som jag inte vet vad det var. Om du ofta känner att du inte vet vad pengarna går till, så kan det vara en bra idé att hoppa på köpstoppsutmaningen.

Jag kommer att ha köpstopp 2022, men jag får återkomma med mina regler! Om du vill kan du läsa om 2021s regler.

Funderar du på hur du vill göra nästa år? Dela gärna med dig!