Det är mat här hemma mest hela tiden. I mitt huvud alltså. Jag förknippar mig själv med mat – och de runtikring mig vet hur viktigt det är för mig. Det ska vara positivt, gott, hälsosamt, onyttigt, nyttigt – hela skalan. Varierat – ja, främst för att det är kul! Och gott! Och allt däremellan. För ja: det är meckigt också. Vi snackar ju som bekant om 1825 måltider om året.

Hur som. Några tankar kring mat.

Tanke 1: det är att ha en tanke om maten – helst någon dag i förväg. Jag vill veta vad det blir för mat, eller vad jag ska laga. Vet jag det: då ser vi till att allt finns hemma. Vi gör veckomenyer, rätt ofta är det samma rätter som återkommer, men vi har en schyst blandning mellan kött, fisk, fågel och vegetariskt.

Tanke 2: det är grymt att ha med sig mat när man är på språng. Vi var på Skansen för vigsel, vilket i mitt huvud betydde: take some picknick with you! Vi slängde ihop salami och brie-smörgåsar med isbergssallad och till det en drickyoghurt. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Och så kaffe på termos.

brie salami smörgås

Tanke 3: jag äter rätt sällan ute. Men när jag väl gör det så vill jag att det ska vara gott! Som Caesarsalladen jag åt på Grodan i förrgår. Dessutom kan man få inspiration till den egna matlagningen. Kryddningen på kycklingfilén var grym!

Hur tänker du kring maten?