Weranda ligger i centrum av lilla Jastarnia (norra Polen), nära tågstationen. Restaurangen drivs av fru Jola sedan 2003. Jag upptäckte stället för två år sedan och är hooked sedan dess. Maten är fenomenalt god: en sån enkel rätt som sill med lök, äpple och grädde och nykokt potatis. Eller en kallrökt lax på en slags frasig våffla på dinkelmjöl med pumpa- och solroskärnor. Till det en gräddig topping med pepparrot. Varför inte en vildlax med vitlökssmör och ugnsbakad potatis och de traditionella polska råkostsalladerna? Jag har också smakat milt kött med potatiskakor och sås. Vi testade även klassiska polska piroger och när vi ändå var vid havet: musslor. Efterrätterna borde få ett inlägg för sig. Bakverk och goda glasskreationer. Tummen upp för Weranda. Enda minuset är att det är svårt att få plats och boka bord. De har en egen Facebook-sida, dock på polska.

Potatis och sill Weranda

kallrökt lax på dinkelmjölskaka_weranda  Tre rätter: kött, musslor och piroger. Från Weranda
Jastarnia ligger i norra Polen, på en liten halvö med Östersjön på ena sidan. Hit kommer stora mängder polska turister varje sommar med en peak under juli och augusti. Och så jag då. Jag åker för att vila ordentligt. Ofta själv. Med en solhatt neddragen över huvudet. Gömmer mig bort från turisthopen och går till en strand lite längre bort. I år blev det annorlunda. En liten stuga för oss tre. Med en liten en som gurglar klockan sju på morgonen. Och en make som jag vill krama på mest hela tiden. Jag har nämnt Jastarnia tidigare – vad byn betyder för mig: Sommarlistan i bilder.

Weranda är en av de orsaker till att jag återvänder – men det som främst drar är det lugnet, havet, några av mina vänner och förstås: att få byta miljö. Det blev inga böcker i år, inte heller något sommarprat – däremot urmånga promenader, tre träningspass (du kan läsa om Höstens roligaste utomhuspass), glass i stora lass, kattungeplåtning (får nog återkomma där), kaffe och frukost på egen farstubro, silverblankt vatten och engelskalektioner för kidsen.