Jag tvekade att skriva det här inlägget – för visst är vi lite trötta på nyheter om inflation, energikris och stigande priser överlag? Så min utmaning blir att försöka skriva lite peppigt och inspirerande – hjälp mig gärna! Kanske har du något exempel som inte bara handlar om acceptans, utan om glädje?
Det jag kan konstatera är: jag har haft köpstopp så länge att bistrare tider blir inte någon större skillnad, förutom att maten är dyrare och vi är mer noggranna med elanvändningen. Vi planerar utifrån erbjudanden i butik och har också börjat handla mer i en annan matbutik, vilket har varit en rolig resa för nu känner jag mig hemma på Lidl. Vissa inköp görs fortfarande i vår lokala Hemköp, men inte i lika stor utsträckning som tidigare. Vi har försökt att sätta en budget för varje vecka, men det varierar väldigt. Vår tanke är att handla för cirka 1500 kr per vecka. Samtidigt är maten inget jag eller min man vill snåla på, men vi försöker ta smarta beslut så att det inte flyger iväg. Jag slutade med kött och kyckling för några veckor sedan och äter mestadels vegetariskt och fisk ibland. Det gör att den matdelen som jag står för torde ha minskat i pengaomfång. Sen äter vi mycket frukt och grönt och det ser jag som en självklar del i vår matvardag, bara att vi nu försöker välja sådant som har bra pris för veckan.
Vi har turen att ha fjärrvärme (peppar peppar, sådant kan ju förändras även där) och använder hushållselen sparsamt. På tre månader blev det 717 kilowattimmar, vilket snittar på en årsförbrukning på 2868 kilowattimmar. När jag skrev boken Klimatglädje gjorde jag många olika små förändringar hemma, för att dra ner på användningen. Då landade vi på 3500 kilowattimmar per år. Så någonstans verkar vi ha blivit ännu bättre på att snåla. Min devis är att den bästa kilowattimmen är den som inte används, vilket inte gillas av alla (har fått bassningar på Facebook), men jag står fast vid det. Det går att göra enkla förändringar, så varför inte? Att låta elen “läcka” känns onödigt, särskilt under bistrare ekonomiska tider.
Annars då? Jag har börjat sälja av en del saker hemma, en tusenlapp har jag fått in ungefär. Det vi samlar till just nu är simlektioner för lilleman och de kostar en del. Vill bli bättre på att lägga upp saker och få iväg dem. Bland annat hade jag en fin Haglöfs-tröja hemma som jag inte använder då jag tyckte den kändes lite för tajt. En dag senare och den kom iväg till en tjej i Norrtälje. Det kändes bra!
Vi har inte jättedyra hobbys, i alla fall inte jag. Lilleman har orienteringen så där har vi införskaffat skor (nyskick begagnade) och en pannlampa (ny). Han växer såklart fortfarande så vissa klädinköp och skor behöver köpas (begagnat). Vi tog bussen idag till Hellasgården och gick förra torsdagens träningsrunda (som vi hade i klubben där vi är medlemmar) för att lära oss att läsa karta bättre, det var kul och fint väder. Med oss hade vi egen fika och varm choklad. En kompass och karta. Bussen kostar en liten slant men å andra sidan har vi ingen bil att betala för. Jag vet inte om jag har bloggat om det, men vi sålde bilen förra sommaren, strax innan priserna på bensin skenade iväg.
Så här har jag resonerat kring bilen tidigare och varför jag köpte en dyrare elcykel. I det inlägget kan du bland annat läsa om vad det kostade för oss att ha bil.
Det är bistrare tider. Det jag tycker är mest obehagligt är inte bistrare ekonomiska tider (även om jag förstås också oroar mig ibland) utan krig, förstörelse och otrygghet får mig på fall. Jag önskar så att världen såg lite bättre ut, även om jag vet att mycket gott också görs.
Hoppas att du har en fin helg. Har du förändrat något den senaste tiden på grund av nya tider? Berätta gärna!
3 Comments
När det kommer till maten har vi också oftast runt 500 kr per person och vecka. Vi prioriterar gärna maten. Just nu har vi väldigt mycket i både frys och skafferi att äta upp vilket är bra för det ska också bli födelsedagskalas för en blivande 6-åring i månaden. Vi kommer inte ifrån en rätt hög elförbrukning men ligger ändå lågt jämfört med flera av våra grannar genom att tänka till. Vi har ett eluppvärmt hus och en elbil och måste pga sjukdom använda bilen för att orken inte räcker till men då det är jag som är långtidssjukskriven och annars hade använt vår bil i vardagen körs den inte så mycket. Det blir också färre och kortare duschar, för alla. Fördelen med att dottern går i simskola är att hon kan ta en av veckans duschar där. Vi satte på luftvärmepumpen senare än vanligt i år och har den på en lägre temperatur än vi brukar och är nöjda så. Vi tänker till kring matlagning, färre långkok och i så fall så det blir många portioner. Det är ju inte mycket knepigare att göra en köttfärssås på 1 kg än 300 g, skillnaden är att vi lagar till 6 middagar på en gång. Och i mataffären försöker vi handla efter erbjudanden och svinnpriser men det är tydligare att fler gör det nu.
Och just det i tillägg till ovan så bytte vi till Tibber med timdebitering istället för rörligt månadspris i somras och märker redan nu skillnad i elpriset, inte minst för att det gör skillnad att tänka till kring vilken el vi använder och försöka styra så mycket som möjligt att det vi måste använda då elpriset är lägre. I slutet på augusti när elpriset var uppe i 10 kr/kWh körde vi en hel kyckling och klyftpotatis på grillen istället för i ugnen och testade för första gången att göra pulled pork på grillen. Det gick och det var en kul utmaning och något vi definitivt kommer göra mer av.
Hej Camilla! Tack för att du delar med dig av just er situation. Jag kan tycka det känns så trist att alla med eluppvärmda hus får det tuffare men blir glad av att höra om er kreativitet och kämparglöd! Att tänka till gör nog en stor skillnad. Jag hejar på er!